Трагедія в Броварах та зброя для України: що пище світова преса

Трагедія в Броварах та зброя для України: що пище світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні 19-20 січня 2023 року.

  • <

    Відео дня
    /li>

США пом'якшують позицію щодо надання допомоги Києву у боротьбі за Крим. Сміливий перехід на допомогу. Загроза ключовій базі Путіна може дати Україні важелі впливу на переговорах

 

 

Велика Британія «Times» — «Трагедія катастрофи» 

Олена Зеленська, перша леді України, здавалося, ледь розплакалася в Давосі після звістки про аварію гелікоптера біля дитячого садка поблизу Києва. Міністр внутрішніх справ і дитина були серед 14 загиблих, включаючи всіх дев'ятьох на борту.

 

 

Бельгія, «De Morgen» - «У краху гелікоптера немає злого наміру»

Міністр внутрішніх справ України та двоє його старших помічників загинули в результаті аварії гелікоптера в Броварах, передмісті Києва. 

Поки все вказує на аварію. 

Данія «Politiken» -  «Канцлер Німеччини бореться з цейтнотом та російською ескалацією»

Олаф Шольц поки не відповідає, чи готова Німеччина відправити в Україну німецькі танки Leopard. Можливо, він думає про Росію 1917 року.

Дотепні люди нещодавно спробували пояснити, як формується зовнішня політика Німеччини за правління канцлера-соціал-демократа Олафа Шольца. «Посібник із зовнішньої політики Німеччини», — так називалася сатирична діаграма, яка незабаром поширилася соцмережами.

Діаграма починається з того, що канцлер і його люди заперечують проблему, поки її не стає неможливо ігнорувати. Далі вони відкидають різні рішення і чекають, що зроблять союзники Німеччини. І подивіться, чи не погіршиться ситуація. 

Далі вони або пасивно спостерігають за загостренням проблеми, після чого вже пізно щось робити. Або вони відчувають невдоволення пасивністю Німеччини серед союзників країни, після чого Німеччина неохоче змінює курс і врешті хвалить себе за свої дії.

Мабуть, було чимало тих, хто думав про діаграму, коли Олаф Шольц виголошував одну з основних промов дня на щорічній зустрічі Всесвітнього економічного форуму в швейцарському альпійському містечку Давос у середу.

Канцлер не забарився похвалити попередню підтримку України з боку Німеччини, перш ніж перейти до розмови про щось зовсім інше: детальний огляд таких тем, як інфляція, зелений перехід і німецька бізнес-модель, що спонукало багатьох присутніх до шукати притулку в своїх мобільних телефонах.

На питання, на яке, ймовірно, чекали відповіді багато хто із сотень присутніх, канцлер Німеччини пройшов мовчки. Аж поки не зміг, бо в останню хвилину слово отримав український слухач: «Чи піде Німеччина на відправку в Україну танків «Леопард» німецького виробництва, про що благають українці?», — цікавився слухач. 

Він зазначив, що Сполучені Штати та Велика Британія зараз порушили табу, відкривши передачу своїх танків західного виробництва. А відповідь канцлера Німеччини...? Закінчилося тим, що це були загальні фрази. «Таке питання Німеччина повинна спочатку обговорити зі своїми союзниками», заявив Олаф Шольц, виділяючи, зокрема, США та Велику Британію.

Тож це не було ані зобов’язанням, ані відмовою. Однак це був натяк на те, що повідомлення Німеччини, ймовірно, буде в п'ятницю, коли США приймають так звану контактну групу країн НАТО та інших союзників на американській німецькій базі Рамштайн.

У Давосі Олаф Шольц мав на увазі лише підкреслити дві речі.

По-перше: хоч би скільки хтось думав, що Німеччина зволікає з рішеннями, ця країна разом із Великою Британією є найбільшим постачальником грошей і військової допомоги Україні після США. І це також стосується такого обладнання, як ефективні системи протиповітряної оборони від російських ракет. 

Так само, як Німеччина за рекордно короткий термін покінчила зі своєю повною – але донедавна самовибраною – залежністю від російського газу та нафти.

А по-друге: треба зробити так, щоб Росія не виграла війну в Україні, але водночас не допустити, щоб ситуація вийшла з-під контролю.

«Це не повинно перерости у війну між НАТО та Росією», — сказала канцлер Німеччини, перш ніж через півгодини це було передано явно зворушеному президенту Зеленському в українській столиці Києві.

«Росії знадобилася секунда, щоб розпочати війну... зовнішньому світу знадобилися дні, щоб відреагувати», — сказав він і попередив, що зараз світ також переживає «кризу часу» на додачу до всіх інших криз, таких як кліматична криза, енергетична криза. криза і продовольча криза.

Як заявив Олаф Шольц, Німеччина багато робить. Але такі країни, як Фінляндія та Польща, також чинили тиск на Німеччину, щоб вона надала ще більше військової підтримки, оскільки поширилися очікування, що Росія готує новий наступ протягом наступних кількох місяців. 

Підпис під фото: Українські військові обстрілюють позиції РФ на Луганщині. Найближчими тижнями війна в Україні ризикує ще більше загостритися.

 

 

«The New York Times» — «США пом'якшують позицію щодо надання допомоги Києву у боротьбі за Крим»

Сміливий перехід на допомогу

Загроза ключовій базі Путіна може дати Україні важелі впливу на переговорах

Протягом багатьох років Сполучені Штати наполягали на тому, що Крим, як і раніше, є частиною України. Проте після вторгнення Росії в Україну адміністрація Байдена дотримується жорсткої лінії, відмовляючись надати Києву зброю, необхідну для нападу на Кримський півострів, який Росія використовує як базу для завдання руйнівних ударів.

Тепер ця лінія починає пом'якшуватися.

Після кількох місяців дискусій з українськими офіційними особами адміністрація Байдена, нарешті, починає визнавати, що Києву може знадобитися сила, щоб завдати удару російським базам, навіть якщо такий крок збільшить ризик ескалації, за словами кількох офіційних осіб США, які говорили на умовах анонімності. - нимити для обговорення делікатних дебатів.

У Криму, між Чорним і Азовським морями, знаходяться десятки тисяч російських військ, що окопалися, і численні російські військові бази.

Чиновники Білого дому наполягають, що позиція не змінилася. Крим належить Україні.

«Протягом усієї війни ми говорили, що Крим — це Україна, і Україна має право захищати себе та свою суверенну територію у своїх міжнародно визнаних кордонах», — заявила прес-секретар Ради національної безпеки Едріен Уотсон.

В приватному порядку військові та адміністративні чиновники ставили під сумнів корисність зосередження Україною ударів на Криму, стверджуючи, що київські військові мають найкращі цілі в інших місцях на полі бою.

Але адміністрація Байдена дійшла висновку, що якщо українські військові зможуть показати Росії, що їхній контроль над Кримом може опинитися під загрозою, це зміцнить позицію Києва на будь-яких майбутніх переговорах. Крім того, побоювання, що Кремль застосує у відповідь тактичну ядерну зброю, розсіялися, заявили офіційні особи та експерти США, хоч і попередили, що ризик залишається.

Нове мислення щодо Криму, незаконно анексованого Росією в 2014 році, показує, як далеко просунулися офіційні особи адміністрації Байдена від початку війни, коли вони боялися навіть публічно визнати, що Сполучені Штати поставляють зенітні ракети Stinger для українських військ.

Але в ході конфлікту США та їхні союзники по НАТО неухильно послаблювали наручники, одягнені на себе, переходячи від надання «Джавелінів» і «Стінгерів» до передових ракетних систем, ЗРК Патріот, ББМ і навіть деякі західні танки.

 

«У катастрофі загинув міністр внутрішніх справ України»

Під Києвом у середу впав гелікоптер біля житлового будинку та дитсадка, щонайменше загинули

Ізраїль «HAARETZ» —  «США використовують запаси в Ізраїлі для постачання артилерійських снарядів в Україну»

США використовують величезні запаси американських боєприпасів в Ізраїлі для постачання Україні артилерійських снарядів у війні з Росією, повідомила в середу New York Times з посиланням на ізраїльські джерела.

Незважаючи на постійну відмову озброїти Україну проти російських військ, Ізраїль наразі виконує роль плацдарма американської військової підтримки Києва, який з лютого минулого року веде оборонну війну проти Російської Федерації.

Дуже важко підтримувати постійне постачання артилерійських снарядів для східноєвропейської країни, що перебуває в облозі, минулого року Сполучені Штати звернулися до Єрусалиму з проханням, щоб Ізраїль дозволив Пентагону розпочати доставку боєприпасів зі своїх місцевих стратегічних резервів, The New York Times сказав.

Резерви, створені після війни Судного дня 1973 року, призначені для забезпечення збройних сил США на Близькому Сході, а також для надання екстреного військового постачання Ізраїлю під час конфлікту.

За словами ізраїльського чиновника, який говорив з The Times, план був запропонований тодішньому міністру оборони Бенні Ганцу міністром оборони США Ллойдом.

Автор Cергій Чернявський

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up