Партнер рубрики Події

Три роки мордують! Тернополянин розчистив хащі біля будинку, а його оштрафували і потягли до суду

Три роки мордують! Тернополянин розчистив хащі біля будинку, а його оштрафували і потягли до суду
Подружжя пенсіонерів показали, як через три роки після обрізання виглядають "знищені" кущі
  • Фактично чоловік зробив роботу за комунальників, натомість отримав штраф, еквівалентний його місячній пенсії, та зневіру у всіх і вся.
  • Екоінспектор пояснив, чому і за що склав на літнього чоловіка протокол. А що кажуть у міськраді, куди родина за допомогою зверталась неодноразово, але щораз отримувала відмови?
  • Як пояснила юристка, оштрафувати мали б комунальників — за невиконання робіт з благоустрою. А не пенсіонера, який виконав за них їхню ж роботу.

Ця історія настільки абсурдна, що просто не може бути правдою, або жінка, яка звернулась до редакції, щось недоговорює. Такою була перша реакція журналістів «20 хвилин», коли почули крик душі та благання про допомогу пані Олександри.

Ми почали розбиратись у ситуації і виявилось – ні, все вірно. Пенсіонер власноруч розчистив хащі за будинком. Як кажуть мешканці, кущі толком не підрізали і не впорядковували, відколи існує будинок — а це вже 38 років. Замість подяки чоловікові він отримав протокол від екоінспекції — і зараз на нього чекають суди.

Напрацювався гірко, ще й оштрафували

За незаконну, несвоєчасну та неправильну обрізку кущів і покарали чоловіка. Принаймні екоінспектор стверджує, що чоловік не мав права це робити і завдав своїми діями збитків. Яких збитків, запитаєте ви? От і ми їх не виявили. Можливо, тому, що не спеціалісти в галузі підрізання кущів. Але, як змогли переконатись журналісти «20 хвилин», кущі давно відросли. Більше того – давно переросли і знову потребують обрізки та впорядкування. Проте впорядковувати їх ніхто не поспішає.  

Відео дня

До журналістів літня пані звернулась вже з відчаю. На носі судове засідання, і подружжя пенсіонерів боїться, що в суді таки штраф стягнуть. А це майже місячна пенсія чоловіка. Люди звернулись за допомогою до юристів та подали заявку на безоплатну допомогу. Хто з адвокатів візьметься за цю справу, стане відомим 16 жовтня. Засідання призначене на 19-те… Тоді Олександра Ільчишин звернулась до журналістів.

  • Три роки нас мордують — листи і гроші, гроші і листи. Куди ми вже тільки не звертались за допомогою. В ту ж міськраду — і за захистом, і за матеріальною допомогою, аби оплатити той штраф і забути це все. Проте нам відмовили, — поділилась пані Олександра. — З мого чоловіка зробили мало не злочинця. А в чому він винен? Що хотів нарешті навести лад? Напрацювався гірко, що ледь рухався? Все тому, що просто хотів, аби до Дня міста в нас біля будинку був порядок, а не зарості, які перетворились на сміттярку та безкоштовний туалет?

Завдав шкоди кущам і збитків державі?

Герою публікації Івану Ільчишину, про якого піде мова, 67 років. Він пенсіонер та інвалід.  Проживає з 70-річною дружиною Олександрою. Дітей у подружжя немає. Родичі далеко. Проживає подружжя у багатоповерхівці на бульв. Петлюри, 10. Кущі, про які піде мова, — саме за будинком, попри алею.

Кущі спіреї заросли бур’яном, і самі розрослись не на жарт. Висота сягала більше середнього людського зросту. Літній чоловік, який часто за власної ініціативи і за власний кошт щось впорядковує у дворі, вирішив все довести до пуття. Тим паче, що на носі День Тернополя. Події відбувались наприкінці серпня 2018 року.    

Зараз кущі виросли вищими за п. Івана, якого звинуватили у тому, що він їх знищив

  • Кущі були старі, занедбані. Він як то все впорядковував, дуже наробився. За це еконоінспеція в області його оштрафувала на 1474 грн, — розповіла пані Олександра журналістці. — Мотив: що без дозволу міської влади, не в пору року підстригав і забагато підстриг, чим завдав шкоди кущам і збитків державі.

Як написали в протоколі – залишилось 50 см. Пенсіонери переміряли — 76 см вже зрізаних кущів.

  • Він зробив добро, і його оштрафували. Він хотів помогти і щоб було гарно під будинком. Там людей чимало ходить — і в поліклініку, і школу, і садочок. Там лячно через ті хащі було, бо нападали на жінок і відбирали сумки, — каже пенсіонерка. — Він часто щось впорядковує. То пісочницю підправить на майданчику, то лавки полагодить зламані, то гойдалки відремонтує. Постійно бере інструмент з хати, купує деталі і йде робити. Каже, хтось це поставив, шкода, щоб нищилось.

Штраф+ще один штраф, що не сплатили перший

Коли пенсіонер почав давати раду захаращеним хащам, цьому знайшлись і невдоволені. Сусіди однієї з квартир великого будинку подзвонили до екоінспекції. Інспектор приїхав, застав чоловіка за роботою і склав протокол про порушення.

Мешканці здебільшого підтримали свого сусіда і намагались його захистити. Принаймні на документі, який носили пенсіонери в екоінспекцію, — понад 30 підписів. Стільки ж було, й коли звертались до міськради.

Натомість на домашню адресу пенсіонерів почали надходити листи з вимогою оплатити штраф. Погрожували судом.

  • Ми ж нічого не нашкодили! А ще була вимога від виконавчої служби оплатити штраф 888 грн за адмінпорушення – його вже оплатили. Це за те, як ми розуміємо, що не сплачуємо штраф за прокотоколом екоінспектора, який чоловік тоді відмовився навіть підписати.

У жінки є квитанція про сплату штрафу 888 грн і ще стос листів документів, листів та відписок з різних інстанцій.

Справу про стягнення штрафу екоінспекція передала до суду, засідання призначене на 19 жовтня.

  • Ми переживаємо, бо, певно, не будемо захищені, бо за нами держава не піде, — каже пані Олександра. — куди вже тільки не звертались – нас не хочуть захистити. А здоров’я воювати з такими структурами вже немає.

Пенсіонер порушив порядок догляду за зеленими насадженнями в населених пунктах, пояснив начальник екологічної інспекції в області Роман Нитка. Є чітко визначений порядок і такі дії мають вчиняти певні особи, які знають, як і коли це потрібно робити.  Звернення від мешканців було, що кущі зрізають, — і екоінспектори змушені були на нього відреагувати.

  • Інспектор приїхав за викликом, побачив порушення, зафіксував, — пояснив Роман Нитка. — Якби цього не відбулось би, скаржилася б сторона заявника. Три роки  ми чекали і не подавали до суду. Як й надалі не подаватимемо, у нас запитають: є порушення, чому не стягнули збитки?

Які ж страшні збитки завдали державі тим, що впорядкували кущі, пенсіонери не розуміють досі. І навіть припустити не могли, через що доведеться пройти.

  • Я написала Сергію Надалу з проханням виділити матеріальну допомогу, аби оплатити той злощасний штраф, бо чоловік фактично виконав роботу тих же комунальників, які роками нічого не робили, — каже пані Олександра. — Мені відповіли, що допомогу надати не можуть, бо нема коштів в бюджеті. Іншої допомоги також не нададуть, бо то не в їхній компетенції. Тепер чоловік ні до чого не пхається. Хотів добро зробити – ще й постраждав.

За що склав протокол і чому — інспектор

Василь Дуда, держінспектор з охорони навколишнього природного середовища держекінспекції в області каже, що до них наприкінці серпня 2018 р. надійшла інформація за фактом знищення зелених насаджень на бульв. Петлюри, 10. Невдовзі інспектор був на місці. Обрізані кущі побачив, того, хто обрізав, на місці не застав.

  • 27 серпня 2018 р. я повторно виїхав на місце, бо люди повідомили, що є на місці той, хто нищить насадження, — розповів Василь Дуда. — Застав громадянина, який здійснював пошкодження зелених насаджень до ступеню неприпинення росту. На землях загального користування міськради. Мною був оформлений протокол за ст. 153 КУпАП. На його підставі винесено постанову про накладання адмінстягнення.

За порушення пенсіонер мав би сплатити штраф, близько 170 грн. Але ж є ще шкода, нанесена державі.

  • За пошкодження нарахована майнова шкода у сумі 1474 грн., — повідомив Василь Дуда. — Там вказано, що насадження знищені не до степені припинення росту. Тобто, кущ спіреї буде рости, але не з тою силою. Це було здійснено на земельній ділянці, де балансоутримувачем є міська рада. Проведення робіт і обрізки мають займатись лишень особи, які володіють спеціальними знаннями.

Тоді журналісти поцікавились, а якою є відповідальність самого балансоутримувача, який не здійснює благоустрій, не виконує своїх обов’язків, а якщо простими словами — просто забув за хащі за будинком.

  • Є комісія, яка займається обстеженням зелених насаджень, до складу якої входять в тому числі і працівники міськради, і наші спеціалісти, — пояснив Василь Дуда. — Ця комісія виїжджає на місце і фіксує, що зелені насадження потребують догляду.

Кущі відновились. То за що штраф?

Примусити жек прибрати та нарешті навести лад, каже інспектор, вони не можуть, бо це не їхні повноваження. Однак підприємство, яке утримує дану ділянку, зобов’язане косити траву, та доглядати за рослинністю, що там росте. Для цього потрібно звертатись до міськради, адже саме вона є балансоутримувачем, запевнив екоінспектор. А вони вже дають вказівку виконати роботи тим, хто і без нагадування має це зробити.

  • Оскільки порушення було зафіксовано, була заявлена вимога про оплату штрафу, — пояснив далі ситуацію навколо пенсіонера і несплаченого штрафу екоінспектор. — Коли я був на місці, повідомив чоловіка, що складаю протокол. Він відмовився підписати його. Тоді ми направили повідомлення про розгляд справи в держекоінспекції. Але він не з’явився. Тому постанова була винесена без його участі, про що також було його повідомлено за домашньою адресою.  

Інспектор каже: якби проігнорував звернення громадян, тоді питання були б до нього – чому так зробив.

  • Порушнику на місці пропонували припинити ці роботи, — стверджує Василь Дуда. — Пенсіонер з дружиною приходили до міськради, аби їм заднім числом видали дозволи. Приходили й до нас.

На зауваження журналістки, що кущі відновились, інспектор погодився і додав: «Це закономірно».

  • Вони й надалі потребують догляду, але робити це має людина чи організація, яка знає, як це робити, — Це його (пана Івана – прим. авт.) думка, що він все робив правильно. Він може у себе в садку керувати. Ми пропонували добровільно оплатити штраф. Коли цього не відбулось, передали все юристам — провадженням займаються вони. Заявили в суд.

То хто ж насправді порушник?

Якщо пана Івана визнають порушником, то як тоді назвати тих, хто роками не доглядав за кущами? Це ми намагались з’ясувати з юристами.

  • До об'єктів благоустрою населених пунктів належать зелені насадження. Це визначає Закон України "Про благоустрій населених пунктів", — пояснила юристка Марія Бочан. — Відповідальність за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними покладається на власника або користувача земельної ділянки: на об’єктах благоустрою державної чи комунальної власності відповідальними є балансоутримувачі цих об’єктів – спеціально уповноважені на конкурсних засадах державними чи місцевими органами влади підприємства, організації, які відповідають за утримання та збереження зелених насаджень на підпорядкованих територіях зеленого господарства.

Стаття 152 КУпАП саме регламентує питання порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів.

Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

  • Тобто, на посадових осіб Департаменту житлово-комунального господарства міської ради розповсюджується адміністративна відповідальність за неналежний догляд і відсутність такого догляду за зеленими насадженнями, — підсумувала Марія Бочан.

За коментарем ми, звичайно, звернулись і до міськради. Проте там довго не могли зрозуміти, про яку саме ділянку говорять журналісти. Врешті нам відповіли.

  • Якщо розглядати випадок з мужчиною, якого оштрафували, то він здійснював обрізку на прибудинковій території, — повідомила речниця міськради Мар’яна Зварич. — Якщо йдеться про зелені насадження в межах "червоних ліній", то технічним завданням передбачаються території для проведення догляду в межах виділених коштів.

Останню фразу ми довго намагались розшифрувати. Нам пояснили: якщо йдеться про прибудинкову територію – треба з претензіями звертатись до колишніх жеків, а тепер приватних підприємств. Мовляв, міськрада до них не має стосунку.

Якщо мова йде не про прибудинкову територію житлового будинку, треба встановити балансоутримувача. І це зробить муніципальна інспекція вже після письмової скарги мешканців, запевнили у міськраді.
Ми пошукали інформацію про кущі, аналогічні яким обрізав пенсіонер-порушник, на спеціалізованих сайтах. З’ясувалось, що спірея — це великий до 2 м гіллястий кущ, зі злегка опушеними молодими пагонами і видовженими листками з загостреними кінчиками. Квітне спірея сіра і її найвідоміший сорт Грефштейм – у травні. 

Особливості догляду: обрізка тільки санітарна, і формуюча після цвітіння, за бажанням. То якщо кущ відцвітає в травні, а пенсіонер обрізав його у серпні, то невже так сильно понищив кущі і завдав аж таких збитків?

Ми й надалі стежитимемо за розвитком цієї ситуації та повідомлятимемо про все читачів.

Юридична довідка

Кодекс України про адмінправопорушення

Стаття 153. Знищення або пошкодження зелених насаджень або інших об’єктів озеленення в межах населених пунктів та за їх межами, що не віднесені до лісового фонду

Знищення або пошкодження зелених насаджень, окремих дерев, чагарників, газонів, квітників та інших об’єктів озеленення в межах населених пунктів, невжиття заходів для їх охорони, а також самовільне перенесення в інші місця під час забудови окремих ділянок, зайнятих об’єктами озеленення; пошкодження дерев і чагарників за межами населених пунктів, що не віднесені до лісового фонду, або їх незаконна порубка - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб або фізичних осіб - підприємців - від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (33)
  • Татьяна Мирошниченко

    Очень сожалею, что жители нашего дома не смогли защитить Ивана.
  • Юра Бурбела

    Ви молодець і пишайтеся тим а вони  великий Х...
  • David Starr

    Розігнати тих дармоїдів-екологів, всеодно коли реально треба - толку від них нема.
  • Валентина Шандурська

    Яка не справедливість

keyboard_arrow_up