Партнер рубрики Події

Трійця 2024: як відзначають і що заборонено робити

Трійця 2024: як відзначають і що заборонено робити

У 2024 році світла Трійця настала пізно, але традиції свята залишилися колишніми.

Трійця, П'ятидесятниця, Зелене свято — так в Україні називають торжество, присвячене триєдності Бога. В українських народних традиціях воно пов'язане із зеленню, піснями, дівочими ворожіннями, повідомляє УНІАН. 

Трійця 2024 — якого числа

Трійця — це перехідне свято, дата якого змінюється щороку. Коли Трійця в Україні — залежить від Великодня. Свято не дарма називається П'ятидесятниця, оскільки відзначається через 50 днів після Воскресіння Христового, а в католицизмі — через 57 днів. Трійця завжди випадає на неділю.

Великдень 2024 у православних був 5 травня, що є доволі пізньою датою. Отже, православнц Трійцю 2024 відзначають 23 червня.

Відео дня

Католики цього року святкували Великдень 31 березня, а Трійцю — 19 травня.

Вихідні на Трійцю 2024

Раніше згідно з Трудовим кодексом, на Трійцю в Україні надавався додатковий вихідний. Він переносився з неділі на понеділок. Однак зараз в Україні діє воєнний стан, під час якого додаткові вихідні скасовуються. Тому наступний після Трійці день буде звичайним робочим днем, якщо тільки роботодавці на власний розсуд не нададуть працівникам вихідний.

Як відзначають Трійцю в Україні

Трійця присвячена подіям, описаним у Біблії. Згідно зі Святим Письмом, після Великодня учні Христа зібралися на горі, де на них зійшов Святий Дух. Апостоли заговорили різними мовами й отримали дар проповідування. Після цього вони розійшлися в різні країни і стали поширювати християнство світом.

В Україні Трійця відзначається з давніх часів. У це свято всі люди вдягали найошатніший і найгарніший одяг, прикрашали себе і дім зеленню та збирали дикі букети. Потім чекали, поки задзвенить церковний дзвін. Усі від дітей до старих йшли на богослужіння, вітаючи по дорозі знайомих зі святою неділею.

Дуже любили Трійцю українські дівчата. Вони збиралися на посиденьки з подругами, де обговорювали плітки, займалися ворожіннями, плели вінки і сподівалися приворожити наречених.

Прийнято до свята збирати цілющі трави — пижмо, мати-й-мачуху, чебрець, мелісу. З рослин українці заварюють лікувальні чаї, а залишки зелені засушують на зиму. А в селах на Трійцю святили колодязі, для чого запрошували додому священника.

Що не можна робити на Трійцю

На Трійцю не можна:

  • лаятися, пліткувати, розпалювати конфлікти, брехати;
  • пити спиртне, крім причетного вина;
  • займатися важкою фізичною працею;
  • відмовляти в допомозі близьким;
  • купатися у водоймах.

Нагадаємо, що у 2023 році УГКЦ та ПЦУ перейшли на новий церковний календар, після чого всі дати православних свят почали збігатися з католицькими. Але Великдень і Трійця розходяться, оскільки дати цих свят розраховуються за унікальною методикою.

 

Читайте також:

На Тернопільщині під час ремонту церкви знайшли «капсулу часу», яка пролежала у землі 87 років

Чи можна вітати з 40-річчям, грати в карти та увечері ходити на цвинтар: відповідає отець Філюк

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up