Партнер рубрики Події

Трійця, яку звинувачували у вимаганні 2 тис. доларів в Бережанах, невинувата

Трійця, яку звинувачували у вимаганні 2 тис. доларів в Бережанах, невинувата

Трьох чоловіків, яких  обвинувачували у безпричинному  вимаганні  у бережанського підприємця 2 тис. доларів, суд врешті визнав невинними.  Судова історія тривала майже п’ять років  - обійшла апеляційну і касаційну інстанції і наразі завершилась перемогою для підсудних.


По цій справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень оприлюднено майже три десятки рішень судів, з яких – три рішення – вироки суду І-ї інстанції. 

Про що ідеться -  у 2013 правоохоронні органи повідомили, що  троє непрацюючих жителів Бережан вимагали у місцевого підприємця 2000 доларів США, які потерпілий начебто їм заборгував. Почувши відповідь від підприємця, що він ніяких грошей нікому не винен, вимагачі застосували до нього фізичне насильство: обмотали скотч-стрічкою шию та обличчя, душили, наносили удари ногами в різні ділянки тіла.
Чоловіків затримала поліція після отримання першої частини «боргу» - 1000 доларів. Кримінальне провадження стосовно трьох вимагачів направили до суду за ч.3 ст.189 КК України «Вимагання, вчинене за попередньою змовою групою осіб, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого».  Санкція цієї статті передбачає до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. У жовтні 2013 Бережанський суд  присудив чоловікам по шість років тюрми.


 Суд не взяв до уваги пояснення підсудних, що потерпілий таки був винен їм гроші. Цих троє безробітних, як випливає із матеріалів справи, виявились друзями потерпілого і ще у 2011 зробили йому капітальний ремонт у квартирі. За роботу він і мав їм заплатити 2 тис. доларів, але не заплатив. Через два роки «робітники» і вирішили добитись своїх грошей. Потерпілий же стверджував, що не має ніяких зобов’язань перед підсудними. Мовляв,  вони  ремонт йому робили без домовленості про оплату.

 Як підсудні, так і прокурор подали апеляцію. Апеляційний суд у грудні 2013 відправив справу на новий розгляд. Під час нового розгляду прокуратура змінила обвинувачення . Далі - у вересні 2014 Бережанський суд  виніс вирок, яким визнав чоловіків винуватими у вчиненні правопорушення за ч. ІІ ст.  355 «Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань» і дав по три роки тюрми.

Як потерпілий з прокурором, так і підсудні  почали оскаржувати таке покарання. 
Апеляційний суд скасував вирок  районного суду, ухвалив постановити новий, яким дав чоловікам  по чотири роки тюрми. Далі була касація, і знову – апеляція. І у червні 2015 року Апеляційний суд  ухвалив відправити справу знову на новий розгляд в суд І-інстанції, тобто знову в Бережанський районний. Під час нового розгляду потерпілий вимагав, аби трійцю таки судили за статтею про вимагання – за ч. 3 ст. 189, прокурор – за ч. 3 ст.355 КК – примушування до виконання. Так, як прокурор змінив обвинувачення із статті про вимагання на статтю про примушування, обов’язок доказувати вину за ст. 189 перейшов до потерпілого. Той, на думку суду, цього не довів. Прокурор також не довів, що чоловіки винні у правопорушенні за ст. 355 КК.

Відео дня

Відтак 12 вересня 2017 суд виніс вирок, яким  визнав невинуватими чоловіків  у вчиненні кримінального правопорушення за ч.3 ст. 355 та ухвалив виправдати  їх в зв'язку з недоведеністю вчинення ними такого кримінального правопорушення.

Чи на цьому закінчиться історія - невідомо. Апеляцію на вирок суду сторони можуть подати протягом тридцяти днів з дня його проголошення. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Герасимчук Ростислав

    От сволота, за 2000 міг трьох людей за решітку відправити. Чмо, як такого земля носить?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up