Партнер рубрики Події

Троє дітей із інвалідністю піднялись на Говерлу завдяки тернополянам

Троє дітей із інвалідністю піднялись на Говерлу завдяки тернополянам
  • Троє дітей з інвалідністю, які брали участь в проекті «Мрія на всіх», піднялися на Говерлу у суботу, 6 липня. 
  • Підкорили вершину 12-річна Людмила Матвійчук і 8-річна Ангеліна Гах з Тернополя і 12-річна Олександра Колісник з Бахмута Донецької області. Вони їхали у подорож разом із батьками і волонтерами. 

Зазначимо, минулого року учасником проекту «Мрія на всіх» став тернополянин Сергій Ткачук. Хлопчика на Говерлу на спинах несли семеро чоловіків по черзі. «Мрія на всіх» - це проект, який ініціювала тернопільська спортсменка Ліля Проць у 2018 році, щоб допомагати людям з інвалідністю здійснювати мрії.

- Ми пробували розширювати цей проект, - розповідає один із учасників ініціативи Роман Задорожний. - Минулорічний досвід був дуже хороший і після нашого сходження із Сергієм до Лілі Проць звернулась мати дівчинки Олександри Колісник, яка захотіла теж здійснити разом із донькою її мрію. Тоді Ліля почала шукати ще діток із інвалідністю, які мріють підкорити гору. Так до нас ще долучились Людмила Матвійчук та Ангеліна Гах. 

Ініціативна група, яка допомагала здійснити мрію дівчат, складалася з 21 тернополян.

Відео дня

Але у небайдужих було лише одне спеціально обладнане крісло, на якому підіймали дівчинку Сашу із діагнозом ДЦП. 

Люда має затримку психомоторного розвитку, вона піднімалася пішки разом із мамою та волонтерами. А от наймолодшу учасницю Ангеліну несли на Говерлу просто на спині. 

Виходили на Говерлу по класичному туристичному маршруту, шлях вгору зайняв три-чотири години. З погодою учасникам пощастило, було хмарно, але, на щастя, не падав дощ. 

- Ми наголошуємо на тому, що не маємо можливості щотижня чи раз у місяць робити такі сходження, - каже один із учасників Роман Задорожний. - У нас ціль - показати, що будь-яка мрія може здійснитись. Щоб інші люди із інвалідністю, дивлячись на наші приклади, бачили, що можна це зробити. 

Усі три мами дівчаток підіймались разом із ними. Для них усіх це також було перше сходження на Говерлу. 

Мати Саші Колісник, що родом із Донецької області, розповідає, що вона не могла стримати сліз, піднявшись на вершину. 

- Моя донечка така щаслива, каже, щоб ми ще кудись їхали і продовжили підкорювати світ, - розповідає мати дівчинки пані Альбіна. - Сашка мріяла про це чотири роки, після того, як ми поїхали відпочивати у Ворохту кілька років тому, то Саша дуже захотіла піднятись на Говерлу. Але я її постійно відмовляла, бо думала, що це нереально на візку піднятись. А потім ми побачили, як тернополяни підіймали хлопчика Сергія, і я наважилась із донькою теж піднятись. 

Мати дівчинки каже, що організація цього сходження була дуже якісною, волонтери передбачили все необхідне. 

- Я вже на пів дорозі була дуже змучена, а от хлопці, які підіймали доньку, були сильні і тілом, і духом. У них всіх просто величезні душі, і я їм дуже вдячна за те, що здійснили мрію моєї дочки, - продовжує пані Альбіна. - Коли моя Сашка мерзла, то волонтери здіймали з себе речі і вдягали її. 

Мати дівчинки каже, що головне не боятись нічого, діяти і не сидіти на місці. І вона однозначно радить усім батькам дітей із інвалідністю спробувати щось нове і вірити, що мрії можуть здійснюватись.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ирина Шмігель

    Дай Бог щястя таким людям. Низький iм поклiн. Вони молодцi❤
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up