Сьогодні, 29 вересня: День пам’яті трагедії Бабиного Яру

Сьогодні, 29 вересня:  День пам’яті трагедії Бабиного Яру

29 вересня у 1941  в Києві ознаменувався початком масових розстрілів. Усього убили близько 60 тис. євреїв, а також мирних жителів і військовополонених. Вбивали військові німецькі окупанти. З Бабиного Яру змогли врятуватися тільки 29 осіб.

Напередодні 29 вересня, 27 і 28 числа, нацистською владою було віддано наказ про те, що 29 вересня усі євреї міста повинні прибути о 8 годині ранку в призначене місце, узявши з собою цінні речі й документи. У тому випадку, якщо цей наказ був би не виконаний, передбачався розстріл. В той же час одночасно поширювалася дезінформація за допомогою управдомів і двірників стосовно того, що нацисти нібито мають намір провести перепис населення єврейської нації і переселити їх у безпечні місця.

Дорослі чоловіки єврейської національності були призвані в армію на службу, отже серед тих, що прибули на місце, можна було побачити в основному людей похилого віку, дітей та жінок. Були серед тих що прийшли також люди, що представляють інші народності і національності.

За пропускний пункт, який був поміщений в самому кінці вулиці, відводили по 30-40 чоловік по черзі. Там їм віддавали наказ роздягатися і здавати речі, після чого гнали палицями у вузькі проходи, які знаходилися на краю яру, глибина якого складала близько 20-25 метрів. На протилежній стороні стояв кулеметник, який безперервно розстрілював кожного, хто підходив до краю яру. Убиті тут же складалися рядами. Коли один ряд заповнювався трупами, його одразу ж покривав наступний.

Відео дня

Сьогодні на згадку про цю жахливу трагедію на території Бабиного Яру і його околиць встановлено безліч меморіальних пам`ятників.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач75

    Шкода що всіх не перебили, може б то чучело що срає на конституцію і народ, не народилося.
  • Евгений А. Смаглий

keyboard_arrow_up