Цей день в історії, 10 вересня: виписали перший штраф нетверезому водію

Цей день в історії, 10 вересня: виписали перший штраф нетверезому водію

Про перший штраф у нетверезому вигляді, Першу світову війну, перший запуск балістичної ракети, прорив Берлінської стіни і про останнього страченого на гільйотині. Але і це далеко не все... 

Події:

У 1856 році - дата закінчення Кримської війни.

1894 - у Лондоні оштрафований перший водій за водіння автомобіля в нетверезому вигляді - таксист Джордж Сміт. Не впоравшись із керуванням, він в'їхав у двері будинку. Штраф склав 1 фунт стерлінгів

 У 1918-му журналіст та історик Чарльз Репінгтон перший назвав поточну війну "Першою світовою".

Відео дня

1940 - у СРСР затверджено положення про паспорти

10 вересня 1960 року на Білому морі з підводного човна Б-67 виконано перший в СРСР прицільний успішний пуск балістичної ракети Р-21 з-під води.

Цього ж року на XVII літніх Олімпійських іграх у Римі сенсаційну перемогу в марафонському бігу здобув нікому не відомий ефіопський бігун Абебе Бікіла, який змагався босоніж.

1977-го року  туніський іммігрант Хаміда Джандубі, засуджений як убивця, став останнім страченим на гільйотині злочинцем у Франції.  Через чотири роки гільйотина як знаряддя страти буде заборонена.

У 1989 році  Угорщина відкрила свої західні кордони для біженців зі Східної Німеччини, що означало перший прорив "Берлінської стіни".

Понад 28 років була укріпленою частиною внутрішньонімецького кордону, із 13 серпня 1961-го  і по 9 листопада 1989 року  відокремлювала Західний Берлін від Східного, та навколишніх районів НДР. Мур був одним із найвідоміших символів Холодної війни та поділу Німеччини. При спробі перетнути кордон у напрямку Західного Берліну було вбито багато людей.

1993 - Кабінет Міністрів України ухвалив постанову "Про вшанування пам'яті жертв голодомору в Україні у 1932-1933 роках".
10-12 вересня в українських містах і селах вперше на державному рівні пройшли Дні Скорботи й Пам'яті за жертвами Голодомору-33.

У 2016 році біля Ганцедо (Аргентина) виявлений другий за величиною метеорит, який коли-небудь був знайдений, на Землі. Він важив 30 тонн і впав на Землю близько 2000 року до нашої ери.

 Сьогодні народилися:

У  1638 році   Марія Терезія,  дочка короля Іспанії Філіпа IV,  жінка французького короля-"сонця" Людовика XIV. Вийшла за заміж за умовами Піренейського миру, що припинив франко-іспанську війну, що тривала 24! роки.

 У  1894-му  народився  Олександр Довженко, український кінорежисер, письменник, кінодраматург, художник. Класик світового кінематографу.

Олександр Довженко

Перший серйозний успіх прийшов у 1929 році після виходу на екрани фільму "Звенигора". Фактично, Довженко ще у Харкові мав сценарій до цього фільму. Ідея належала Юркові Юртику (Тютюннику), який у співавторстві з Майком Йогансеном і написав сценарій фільма-легенди про скарб, закопаний гайдамаками в надрах гори.

Наступним фільмом Довженка став "Арсенал". Це  приниження й засудження визвольних змагань українського народу після розпаду царської імперії. Далі  - фільм "Земля" та інші.

Останні роки життя Довженко буде перебувати ніби у «вавилонському полоні» — він зняв лише один повнометражний художній фільм "Мічурін" за власною п’єсою «Життя в цвіту», та й той на замовлення Сталіна. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up