Цей день в історії, 18 березня: росія анексувала Крим

Цей день в історії, 18 березня: росія анексувала Крим

Цього року минає 8 років окупації Криму росією.

Спланована збройна агресія росії проти України розпочалася наприкінці лютого 2014 року з військової операції із захоплення Кримського півострова. Згодом російські регулярні війська та керовані рф бойовики окупували окремі райони Донецької та Луганської областей.

Знаменні події

У 2014 році анексія Криму росією.

Відео дня

У 2014 році в Україні була оголошена перша хвиля часткової мобілізації через агресію з боку рф.

У 1994 році у Вашингтоні представники Боснії-Герцеговини та Хорватії підписують федеративний договір.

У 1992 році компанія «Майкрософт» представляє операційну систему Windows 3.1.

У 1992 році парламент Фінляндії погоджується на вступ країни в ЄС.

У 1991 році визвольний рух УНІТА (UNITA) оголошує про закінчення громадянської війни в Анголі.

У 1974 році більшість членів ОПЕК припиняють ембарго на поставки нафти в країни Європи, США і Японію, яке було причиною першої нафтової кризи.

У 1965 році Олексій Леонов протягом 10 хвилин знаходився за бортом «Восток-2», він здійснив перший в історії вихід людини у відкритий космос.

У 1962 році Франція і Алжир підписують договір про закінчення алжирської війни. Алжир здобуває незалежність.

У 1946 році у Вашингтоні почав свою роботу «Всесвітній банк».

У 1940 році на зустрічі в Бреннері Гітлер і Муссоліні обговорили питання можливості створення союзу з СРСР.

У 1932 році в Сіднейської затоці відкрито найбільший на той момент широкий міст в світі. Його ширина склала 48,8 м.

У 1924 році в США відбулася прем'єра німого фільму «Багдадський злодій», проект вартістю $ 2 млн був надзвичайно дорогим для того часу.

У 1921 році укладенням Ризького миру закінчилася польсько-радянська війна 1920 року Підписанням цієї угоди уряд Польщі фактично проігнорував інтереси УНР і в односторонньому порядку Польща вийшла з Варшавського договору 1920.

У 1917 році заарештований останній російський цар Микола II (кривавий).

1913 - у Львові відбулися установчі збори військового товариства "Українські січові стрільці"

Вояки-"усуси"

Майже від разу стрілецькі товариства швидко поширилися по всій Галичині. Найперше вони утворилися в Бориславі. За короткий період було організовано стрілецькі чоти, сотні, курені, фахові офіцерські школи. Загалом було організовано близько 50 товариств «Січових стрільців». Навчання проводилися в передмістях Львова. Найбільшим і наймасовішим оглядом стрілецьких сокільсько-січових-пластових сил стало Шевченківське свято, що відбулося 28 червня 1914 року у Львові.

Після початку Першої світової війни, 6 серпня 1914 року, Головна Українська Рада та Українська Боєва Управа проголосили маніфест про створення у складі австро-угорської армії українського добровольчого легіону - Українські Січові Стрільці (УСС). По суті, створення легіону УСС, який формувався в структурах австрійської армії, було спробою створення нового українського війська. Заклик був почутий: вояками зголосилися стати майже 30 тисяч добровольців з усієї Галичини. Щоправда, австрійський уряд, побоюючись патріотичних настроїв українців, обмежив чисельність легіону до 2,5 тисяч. Ядро військового угрупування склали активісти січово-сокільського, пластунського руху, було чимало студентів, вчорашніх гімназистів, викладачів, правників, митців та інших представників інтелігенції. Спочатку це був лише гурт патріотів далеких від військової справи, але з часом їм вдалося подолати всі перешкоди і на початок 1917 року стати добре вишколеною українською військовою формацією з національною символікою, власними одностроями й відзнаками, а також українською офіційною мовою та термінологією.

Легіон УСС став утіленням передової політичної думки і виражав сподівання національно-свідомої частини суспільства на виборення Української держави. На початку вересня солдати склали військову присягу: перший раз на вірність Австро-Угорщині, а другий Україні. Протягом 1914 – першої половини 1915 року Легіон протистояв російським військам у Карпатах, де одним із найяскравіших епізодів були бої за гору Маківку. У 1915-1917 роках легіонери брали участь у кровопролитних боях на Поділлі. Сотні молодих вояків, українських патріотів загинули на схилах гори Лисоні, на Бережанщині та в інших місцях. На стрілецьких могилах, поряд з прізвищем викарбовували слова: «Впав за волю України». Згодом з легіону УСС було сформовано полк Січових стрільців на чолі з Євгеном Коновальцем – полк, який брав активну участь у національно-визвольних змаганнях 1917-1920 років.

У 1899 році американський астроном Пікерінг відкрив Фебу, супутник Сатурна.

У 1892 році був заснований Кубок Стенлі — нагорода, яка щорічно вручається переможцю серії плей-офф Національної хокейної ліги Канади.

У 1890 році Вільгельм II переконує канцлера Отто фон Бісмарка піти у відставку.

У 1871 році почалося повстання Паризької комуни.

У 1869 році на засіданні російського хімічного суспільства Н. Меншуткин від імені Д. Менделєєва зробив повідомлення про відкриття Менделееввім співвідношення між властивостями елементів і їх атомною вагою.

У 1839 році китайський імператор забороняє іноземним торговим компаніям ввозити до Китаю опіум, що стало причиною першої опіумної війни.

У 1662 році в Парижі почав курсувати перший громадський транспорт - карета на вісім місць.

У 1584 році після смерті Івана IV Грозного влада переходить до його третього сина Федора I, але оскільки той народився з розумовою відсталістю, імперією править Борис Годунов.

У 1325 році засновано Теночтітлан, який згодом став столицею ацтекської імперії.

У 1241 році в битві під Хмільником, поблизу Кракова, військо Золотої Орди перемагає польське військо і монголо-татари продовжують завоювання Європи.

У 3952 році до Різдва Христового, згідно з розрахунками бенедиктинського ченця і вчителя церкви Св. Беда (шановного Beda Venerabilis, р. 673 - † 735) - саме в цей день відбулося створення світу.

Народилися

У 1874 році Микола Олександрович Бердяєв, один з найбільших філософів ХХ століття. Автор оригінальної концепції філософії свободи і концепції нового середньовіччя.

У 1858 році Рудольф Дизель, німецький інженер, винахідник двигуна внутрішнього згоряння.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up