Цей день в історії, 19 жовтня: почалося масове вивезення українців до Сибіру

Цей день в історії, 19 жовтня: почалося масове вивезення українців до Сибіру

У цей день Наполеон залишив Москву. Також суд виніс вирок агенту КГБ Б. Сташинському, вбивці Л.Ребета i С.Бандери. Відкрий для себе історію 19 жовтня.

19 жовтня 1947 року почалося масове вивезення українців до Сибіру.

Слід сказати, що у період з 1944 року по 1945 рік між радянськими військами та Українською повстанською армією щодня у Західній Україні відбувалося до 500 сутичок. Після того, як закінчилася Велика Вітчизняна війна, московське керівництво зосередилося на боротьбі із повстанським рухом. Протягом січня-квітня 1946 року наслідками каральних операцій підрозділів НКВС стала загибель близько 40 % повстанців.

Перебіг національно-визвольної боротьби на західноукраїнських землях характеризувався умовами жорсткої інформаційної блокади. Радянським партійно-пропагандистським апаратом та засобами масової інформації свідомо створювався образ «українського буржуазного націоналіста» − ворога. При цьому повідомлялося про різноманітні жорстокості, які вчинили члени ОУН-УПА. Що ж стосується тих методів, які застосовувалися радянськими спецслужбами − катування цивільного населення, перевдягнення у форму повстанців з провокаційною метою, грабежі, мародерство, масові депортації, знищення населених пунктів (причому, достатньо часто разом з мешканцями) та інших, − вони замовчувалися.

Усього за період з осені 1944 року по 1951 рік з території Західної України до Сибіру, на Північ, у Казахстан та на Далекий Схід було насильно вивезено більш ніж 203 тисяч осіб, які владою вважалися «підсобниками» ОУН-УПА та членами сімей «бандерівців».

Події:
1812 — Наполеон залишив Москву
1918 — створена у Львові Українська Національна Рада проголосила утворення Української держави на українських етнічних землях у складі Австро-Угорщини.
1943 — відкрито антибіотик стрептоміцин.
1947 — почалося (19-21 жовтня) масове (близько 150 тис. осіб) вивезення українців на Сибір.
1961 — в Карлсруе, (ФРН), суд (8-19 жовтня), виніс вирок агенту КГБ Б.Сташинському, вбивці Л.Ребета i С.Бандери, та визнав відповідальними за організацію вбивств уряд СРСР i ЦК КПРС.

У цей день народилися:

1962 — Евандер Холіфілд, американський боксер-професіонал, багаторазовий чемпіон світу в важкій і першій важкій категоріях (організацій WBA, WBC, IBF)
1981 — Хейкі Ковалайнен, фінський автогонщик, пілот Формули-1

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На Тернопільщині прощаються із захисником Михайлом Хоминим 12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up