Партнер рубрики Події

Цей день в історії, 22 травня: перша літургія українською, чемпіонат з футболу і день перепоховання Шевченка

Цей день в історії, 22 травня: перша літургія українською, чемпіонат з футболу і день перепоховання Шевченка

22 травня отримано патент на крісло з відкидною спинкою, заснували інформаційне агенство Associated Press, винайшли тюбик для зубної пасти, відбувся перший в СРСР чемпіонат з футболу, вперше провели богослужіння українською мовою та перепоховано Тараса Шевченка. 

Дізнайтесь більше про події, які відбулися в світі 22 травня.

В 1841 році мебляр із Філадельфії Генрі Кеннеді отримав патент на "крісло з відкидною спинкою".

1856 року  російський купець Павло Третьяков купив першу картину для своєї колекції — "Спокуса". У Москві заснована Третьяковська галерея.

Відео дня

Лише в 1881 році галерея була відкрита для загальнодоступного огляду. У серпні наступного року Третяков віддав своє зібрання в дар Москві. На той час до складу колекції входило 1287 живописних творів, 518 малюнків і 9 скульптур.  В даний час колекція Третьяковської галереї налічує більше 100 тисяч витворів мистецтва. Все це різноманіття вже не міг вміщати особняк, куплений Третьяковим і кілька разів перебудовуваний під потреби зростаючої колекції. Зараз експонати музею розміщуються не тільки в комплексі в Лаврушинському провулку, але і в будівлі на Кримському валу, яка було передано галереї в 1986 році.

В 1861-му прах Тараса Шевченка, що раніше покоївся у Петербурзі, перепохований в Україні під Каневом.

Помер 47-річний український поет у Санкт-Петербурзі, там його (на Смоленському кладовищі) спочатку і поховали. Але і друзі Тараса Григоровича, і численні шанувальники його творчості знали про палке бажання поета бути похованим згідно з його «Заповітом», написаним ще в 1845 році, на рідній землі – «Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій…» Після того, як 58 днів прах Шевченка перебував у Петербурзі, його домовину, згідно із заповітом, за клопотанням Михайла Лазаревського, після отримання ним дозволу в квітні того ж року, було перевезено в Україну й перепоховано на Чернечій горі біля Канева. Труну спочатку привезли до Києва, де з небіжчиком могли попрощатися усі охочі (особливо багато було тоді молоді).

З Києва 8 (20 травня) 1861 року останки Кобзаря на пароплаві «Кременчук» перевезли до Канева. Дві доби домовина перебувала в Успенському соборі, а 10 (22 травня), після відслуженої в церкві панахиди, прах віднесли на Чернечу гору. Церемонія перепоховання великого Кобзаря перетворилася на справжнє, хоч і сумне, свято. Після церковної панахиди протоієрей виступив із прощальним словом, назвавши спочилого не тільки братом во Христі, але й справжнім і щирим батьком всього українського люду, а також першим, хто заступився за рідне слово українського народу. Потім труну винесли з церкви, поставили на козацький віз, накрили червоною китайкою, а замість волів впрягся люд. «І повезли, як слід, діти свого батька, що повернувся з далекого краю до свого дому», - згадує сучасник. Везли хлопці і чоловіки, а потім навіть і дівчата – декілька верст. Дорогу, якою рухалася траурна процесія, устелили зеленим віттям, і вона була схожа на зелений килим. Попереду несли Кобзарів портрет, аби весь стрічний люд бачив того, про кого лише чув. Над домовиною Шевченка на місці поховання змурували цегляне склепіння, насипали два яруси землі й обклали камінням так, щоб надати могилі вигляду степової могили. Згодом на могилі встановили дубовий хрест.

Такою могила була до 80-х років ХІХ століття. На народні пожертви 1884 року на могилі Шевченка встановлено чавунний хрест, впорядковано земляний насип, могилу обкладено дерном, недалеко збудовано хату для доглядача. У 1889 році влаштовано перший музей Шевченка. У 1925 році на місці поховання Тараса Григоровича було утворено Канівський державний музей-заповідник «Могила Т.Г. Шевченка», а величний бронзовий монумент поетові споруджено у 1939 році. Народ здавна називає Чернечу гору Тарасовою.

 1892-го доктор Вашингтон Шеффілд винайшов тюбик для зубної пасти.

1846 рік — у Нью-Йорку заснована інформаційна агенція Associated Press.

 Ассошіейтед Пресс (скорочено "АП") було засновано як кооперативне об'єднання шести популярних газетних нью-йоркських видавництв. Асошіейтед прес обслуговує тисячі ЗМІ (преса, радіо,телебачення) в різних країнах, обмінюється інформацією з багатьма іншими міжнародними і національними інформагентствами, в тому  числі  з УНІАН.

1919-й  — у Києві в церкві святого Миколая відправили перше богослужіння українською мовою, через що цей день "неофіційно" став днем народження Української Автокефальної Православної Церкви.

 У 1936 році почався перший футбольний чемпіонат СРСР.

 Народилися

 1840 рік — Марко Кропивницький, український драматург, актор, режисер ("Дай серцю волю — заведе в неволю").

1859-го — Артур Конан Дойль, англійський письменник, автор детективів про Шерлока Холмса.

В  1879 році народився  Симон Петлюра, український державний і політичний діяч, публіцист, організатор українських збройних сил.

 Головний отаман військ УНР (із листопада 1918 року), голова Директорії УНР (13 лютого 1919 року— 10 листопада 1920-го). Убитий на еміграції французьким єврейським анархістом Шварцбардом.

У 1926 році в Італії Муссоліні заборонив проведення конкурсів краси, назвавши подібні заходи аморальними.

 1945 року — Юрій Рибчинський, український і радянський поет, пісняр, драматург ("Біла ворона", "Виват, король!").

Співпрацював із Володимиром Івасюком, Ігорем Покладом, Миколою Мозговим, Ігорем Шамо, Геннадієм Татарченком. Його пісні виконують Ніна Матвієнко, Софія Ротару, Таїсія Повалій, Наталія Могилевська, Руслана Лижичко, Тамара Гвердцителі, Валерій Леонтьєв, Олександр Малінін та інші.

 У 1970  році народилася Наомі Кемпбелл, американська топ-модель і акторка.

Коли Наомі виповнилося 15 років її випадково помітив один з керівників модельного агенства і запросив на зйомки. З того часу вона почала працювати моделлю, завдяки своїй зовнішності та даруванням. Наомі стала однією з перших чорношкірих моделей, які з'явилися на обкладинках журналів. Піком кар'єри для неї став 1990 рік, коли вона стала супермоделлю і працювала у найпрестижніших модельних агенствах світу. Крім моделювання, Наомі також знялася у декількох фільмах та у музичних кліпах відомих виконавців. У 1990 році започаткувала свою власну дизайнерську компанію, де спеціалізувалася здебільшого на випуску власних парфумів. Наомі Кемпбел також відома своєю непередбачуваною і доволі дивною поведінкою. Декілька разів проти неї порушувалися кримінальні справи у зв'язку з нападами на домашніх служниць, працівників аеропортів, готелів та інших службовців. За вироком суду мусила відвідувати курси з конторолювання гніву.

 1974-го народився  Арсеній Яценюк, український політик, Голова Верховної Ради у 2007-2008 роках. На президентських виборах-2010 посів 4-те місце з 6,96%.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up