Сьогодні, 31 січня: Всесвітній день ювеліра

Сьогодні, 31 січня: Всесвітній день ювеліра

Серед безлічі професійних свят з недавніх пір з’явився і День, коли кожна людина, причетна до практичного втілення ювелірного мистецтва в наше життя, може розслабитися і сміливо заявити — сьогодні моє свято! 

У силу специфіки даного ремесла рідкісний фахівець ювелірної справи бажає в своїй роботі широкого розголосу. Це не дивно, якщо врахувати той факт, що саме ці майстри і є тією ланкою, яка невід’ємно стоїть на шляху того, що ми називаємо словом «коштовності» і активно атакується з боку всіляких заздрісників і зловмисників. Більше того, саме мистецтво ювелірів і розкриває перед нами всю красу з вигляду непоказного природного матеріалу, який з давніх часів люди стали використовувати для виготовлення всіляких прикрас. Саме вони стали одними з перших ремісників, кому відкрилися секрети справжньої краси, що знаходяться в здавалося б непередаваної гармонії людини і природи.

Події:

1714 — Імператор Петро I заснував у Петербурзі кунсткамеру — найстаріший музей Росії.

1729 — У Стамбулі видали першу надруковану арабським шрифтом книгу — тлумачний словник, який і досі вважається одним з найпопулярніших.

Відео дня

1747 — У Лондоні відкрилася перша клініка з лікування венеричних захворювань — госпіталь Lock.

1865 — Хімік Дмитро Менделєєв захистив дисертацію «Про з'єднання спирту з водою». Умовна дата народження рецепта російської горілки.

1893 — У Патентному бюро США реєструють торгову марку Coca-Cola.

1941 — Створено Київську кіностудію науково-популярних фільмів (з 1954 р. — Київнаукфільм)

1943 — Оточена під Сталінградом німецька 6-ї Армія капітулювала разом з генерал-фельдмаршалом Ф.Паулюсом.

1958 — здійснено запуск першого американського штучного супутника Землі «Експлорер-1», котрий встановив наявність навколоземного радіаційного поясу.

1961 — США провели запуск космічної ракети з шимпанзе на борту. Ракета на швидкості 8000 км/год піднялася на висоту 250 км над Землею. Шимпанзе повернулася на Землю без ушкоджень.

1999 — Науковці з університету Алабама (США) одержали, на їх думку, неспростовні докази того, що вірус СНІДу бере свій початок у Африці, походить від шимпанзе і вперше перейшов до людей близько 50-ти років тому.

2009 — У Кенії принаймні 113 людей загинули й більше 200 осіб отримали поранення внаслідок займання розлитої нафти в районі міста Моло.

 

У цей день народилися:

1981 — Джастін Тімберлейк, американський поп-музикант і актор («Шрек Третій», «Альфа Дог», «Соціальна мережа»).

У 1937 році Філіп Гласс, американський композитор, автор опер, симфоній, фортепіанної та електронної музики. До його творів належать опери «Ейнштейн на пляжі», «Сатьяґраха», «Ехнатон».

У 1929 році Рудольф Людвіг Мессбауер, німецький фізик, творець ефекту Мессбауера. У 1961 році Мессбауер розділив Нобелівську премію з фізики «за дослідження резонансного поглинання гамма-випромінювання і відкриття в зв'язку з цим ефекту, що носить його ім'я». Ефект Мессбауера дозволяє також отримати інформацію про магнітних і електричних властивостях ядер і оточуючих їх електронів. Цей ефект знаходить застосування і в таких різноманітних галузях, як археологія, хімічний каталіз, будова молекул, валентність, фізика твердого тіла.

У 1921 році Маріо Ланца, американський оперний співак (тенор) і актор італійського походження («Великий Карузо», «Принц-студент», «Серенада»).

У 1797 році Франц Шуберт, німецький композитор, автор близько 600 романтичних пісень і балад, 9 симфоній, 20 фортепіано сонат («Незакінчена симфонія», «Зимовий шлях», «Форель», «Лісовий цар»).

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергей Ференц

    ШАНОВНА РЕДАКЦІЄ ЧОМУ НЕМАЄ ІНШИХ ДАТ ЯКІ СТАЛИСЬ СЬОГОДНІ В РІЗНІ РОКИ І НЕМАЄ ТИХ ХТО СЬОГОДНІ НАРОДИВСЯ

keyboard_arrow_up