Партнер рубрики Події

Сьогодні, 6 березня: Всесвітній день боротьби з глаукомою

Сьогодні, 6 березня: Всесвітній день боротьби з глаукомою

Серед різних захворювань ока глаукома посідає особливе місце. Причина цього полягає навіть не в тому, що даним терміном, по суті, називають не один певний недуг, а цілу групу, яка налічує понад 60 патологій, а в тому, що при загальному непримітному перебігу, фінал у кожній з них один: невиліковна сліпота.

За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), зараз вже більше 5 млн. людей втратили зір внаслідок глаукоми, що становить 13,5% від усіх випадків сліпоти в світі.

6 березня у всьому світі відзначається «Всесвітній день боротьби з глаукомою». Цей день почав проводитися з 2008 року за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми — WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою — WGPA, повідомляє Ділова мова.

Глаукома — захворювання очей, що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску. Початок недуги підступний і протікає безсимптомно. Якщо лікування цього захворювання не проводиться, то поступово починає звужуватися поле зору — людина перестає помічати розташовані збоку об’єкти, надалі хвороба призводить до прогресуючого зниження зору, причому з часом можлива повна його втрата. На жаль, зір, втрачений внаслідок глаукоми, не підлягає відновленню.

Відео дня

За даними Міжрегіональної громадської організації «Асоціація хворих глаукомою», в даний час глаукома — одна з основних причин сліпоти та слабкозорісті. Кількість глаукомних хворих у світі вже доходить до 100 млн. чоловік. При цьому з 28 млн. сліпих у світі майже кожен п’ятий втратив зір у зв’язку з цим захворюванням.

 

Події:

1665 — у Лондоні вийшов перший у світі журнал («Філософські праці Королівського товариства»)
1853 — у Венеції пройшла прем'єра опери Джузеппе Верді «Травіата».
1899 — німецький хімік Фелікс Гоффманн отримав патент на аспірин.
1913 — вперше в пресі згадане слово «джаз»
1918 — Центральна Рада проголосила адміністративну реформу УНР, поділивши її на 32 землі.
1939 — на честь 125-ї річниці від дня народження Кобзаря у Києві відкрито пам'ятник Тарасу Шевченку.
1970 — в Англії вийшов сингл The Beatles Let It Be.
1991 — засновано Національний олімпійський комітет України.

1992 року в день народження італійського скульптора Мікеланджело тисячі комп'ютерів по всьому світу стали жертвами нового масового вірусу "Мікеланджело". Цей вірус активізується лише 6 березня і знищує інформацію на гнучких і жорстких дисках. Збитки завдані всіма вірусами в 1992 році оцінюються спеціалістами в 1 мільярд доларів.

2002 — Ен'я одержала нагороду World Music Award як найуспішніша виконавиця у світі.

2003 — Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний гімн України»



Народилися:

 

У 1475 році Мікеланджело Буонарроті († 1564), італійський скульптор, живописець, архітектор і поет.

У 1619 році Савиньен де Сірано де Бержерак († 1655), французький сатирик і драматург, герой безлічі недостовірних легенд.

У 1849 році Георг Люгер, австрійський конструктор стрілецької зброї, розробник знаменитого пістолета Parabellum P08 і патронів до нього.

1913 — Олександр Покришкін, радянський льотчик-ас, тричі Герой Радянського Союзу (+ 1985).

1934 —  Михайло Жванецький, сатирик.

1937 — Валентина Терешкова, перша жінка-космонавт, Герой Радянського Союзу .

1946 — Девід Гілмор, британський гітарист, вокаліст, учасник рок-групи Pink Floyd.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up