Сьогодні, 6 листопада: початок Українського телебачення

Сьогодні, 6 листопада: початок Українського телебачення

Також сьогодні відзначають Міжнародний день запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів, День чоловіків, День переміщень без компаса, День саксофона та Міжнародний день пам'яті тварин, загиблих від рук людини

З введенням телебачення в Україні почався новий виток історії. В ефір випустили фільм патріотичного змісту «Велика заграва». А днем пізніше почалася трансляція, яка була присвячена святкуванню 34-ї річниці Жовтневої революції.

Будівництво телецентру в столиці України почалося в 1949 році з метою проведення студійних і нестудійних кінотелевізійних передач. Саме в центрі міста, на вулиці Хрещатик, планували втілити мрію в реальність. У 1951 році Київський телецентр запрацював, а «блакитний екран» став неодмінним атрибутом кожної просунутої родини.

Трансляція регулярних програм почалося значно пізніше. А поки, двічі на день, Київський телецентр транслював художні та документальні фільми. Таким чином народ УРСР отримав можливість переглядати цікаве відео у власному домашньому кінотеатрі. Правда, телевізори в будинках громадян були великою рідкістю. Лише в 662-х сім`ях на той час був встановлений телевізійний приймач «КВН-49», а також «Ленінград Т-2». Примітно те, що кожен приймач необхідно було зареєструвати в спеціалізованій майстерні, яка й підключала чудо-техніку в квартири щасливчиків.

Сьогодні неможливо собі уявити будинок без телевізора. А безліч каналів дозволяють бути в центрі всіх подій, що стосуються будь-якої точки земної кулі.

Події:

1860 — Авраам Лінкольн обраний 16-м президентом Сполучених Штатів Америки

1943 — війська Першого Українського фронту взяли Київ

1951 — почав працювати Київський професійний телецентр на Хрещатику, 26. Початок історії Українського телебачення

1960 — у Києві пущено першу чергу метрополітену — 5-кілометрова ділянка Святошино-Броварської лінії з'єднала станції «Вокзальна», «Університет», «Хрещатик», «Арсенальна», «Дніпро»;

1984 — на президентських виборах у США переконливу перемогу вдруге отримав республіканець Рональд Рейган;

1986 — у залізничній катастрофі на станції Користівка загинуло 44 особи, ще 100 були поранені.

1987 — у Києві відкрито 28-у станцію метрополітену — «Ленінська» (тепер «Театральна»)

У 1991 році розпущена Комуністична партія Радянського Союзу.

У 1999 році в Австралії 54,5% виборців висловилися проти проголошення країни Республікою, знову визнавши формальним главою держави британського монарха.

У цей день народилися:

Відео дня

1811 - народився Маркіян Шашкевич, український письменник, поет, культурно-громадський діяч, священик, речник відродження західноукраїнських земель.
Зачинатель нової української літератури в Галичині - глава "Руської трійці, ініціатор видання альманаху "Русалка Дністровая".

У 1814 році Адольф Сакс, бельгійський майстер духових інструментів, винахідник саксофону.

1855 - народився Дмитро Яворницький, український історик, археолог, етнограф, фольклорист, лексикограф, письменник.
Дослідник історії українського козацтва (автор "Історії запорозьких козаків")

У 1861 році Джеймс Нейсміт, канадський вчитель фізкультури, винахідник гри в баскетбол (1891).

1938 — Володимир Жариков, український актор, каскадер. Знімався у фільмах: «Ненависть», «Пірати ХХ століття», «Місце зустрічі змінити не можна», «Таємниці мадам Вонг», «Десять негренят», «Сторонній» та ін.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • ігор

    але відео цікаве:)

keyboard_arrow_up