Цей день в історії: 9 липня 1972 року провели перший ядерний вибух в Україні в промислових цілях

Цей день в історії: 9 липня 1972 року провели перший ядерний вибух в Україні в промислових цілях

Операцію готували в москві під наглядом КДБ в умовах надзвичайної секретності.

 

Перший ядерний вибух в Україні стався задовго до Чорнобильської катастрофи, повідомляє ТСН.  9 липня 1972-го року на Харківщині за 2 км від селища Хрестище підірвали ядерну бомбу, щоб загасити пожежу на газовій свердловині. Операцію готували в москві під наглядом КДБ в умовах надзвичайної секретності.

Операція "Факел" призвела до масових захворювань на рак і серед місцевого населення, і ліквідаторів.

Перед вибухом місцевих жителів вивезли на відстані семи кілометрів від місця проведення експерименту. Проте все пішло не за планом – вибух буквально "вирвався" назовні атомним грибом. Більше — дивіться в сюжеті ТСН.

Відео дня

Також цього дня в різні роки сталися наступні події:

У 1877 році відбувся  перший фінал тенісного турніру у Вімблдоні, переможцем став Спенсер Гір.

1922 року  на змаганнях в каліфорнійському місті Аламеда американець Джонні Вайсмюллер вперше у світі проплив 100 метрів вільним стилем швидше хвилини.

1957 року було  відкрили 102-й хімічний елемент (Нобелій).

Радянські дослідники запропонували назвати новий елемент жоліотій (Jl) на честь Фредеріка Жоліо-Кюрі, а американці дали йому ім'я Нобелій (No). Обидва ці назви (Jl і No) мали використання у виданих в різні роки в періодичні таблиці елементів, поки згідно з рішенням відповідної організації, за 102 елементом не було закріплено назву Нобелій.

1997 рік  — Майка Тайсона позбавили ліцензії на право проведення боїв у штаті Невада і оштрафовали на 3 мільйона доларів. У бою з Евандером Холіфілдом він відкусив йому частину вуха).

9 липня 2006 року відбувся  фінальний матч чемпіонату світу з футболу в Німеччині. Італія в серії післяматчевих пенальті перемагає Францію і вчетверте стає чемпіоном світу.

На цьому чемпіонаті виступали 32 національні збірні, усього відбулося 64 гри.  Девіз змагань —Світ в гостях у друзів. Він повинен висловити прихильність німців до спорту та їх гостинність. Емблемою турніру обрали святкуючі (радісні) обличчя футболу.

9 липня народилися:

У 1845 році Джордж Дарвін, англійський астроном і математик, один із синів натураліста Чарльза Дарвіна. До речі у Чарльза Дарвіна було 10 дітей, троє з яких не дожили до дорослого віку і він був віруючим християнином і в юні роки собіраля стати священиком, не мав ніякого відношення і не підтримував ідеї атеїзму, а отримавши глибокі негативні враження від дій рабовласників, подорожуючи до берегів Південної Америки, сказав, що людина, рассуждяющій про Бога подібний собаці, рассуждающей про Ньютона. Зауважте, що Чарльз Дарвін був похований у Вестмінстерському абатстві.

У 1935 році  — Мерседес Соса, аргентинська співачка, відома як "голос Латинської Америки",  "голос безмовних", одна з найбільш яскравих представниць руху 1960-х років "нова пісня".

Мерседес почала виступати з піснями у віці 15 років, вигравши конкурс на радіо. Виконувала фольклорні твори і пісні сучасних композиторів, ряд яких були написані спеціально для неї Віолетою Парра і іншими. За свою значну творчу кар`єру, яка досягла розквіту на початку 1970-х років, Мерседес випустила понад 70 музичних альбомів.

У 1938 році Лія Меджидовна Ахеджакова, відома актриса театру і кіно.

1942 — Євген Мамут, український і американський фахівець з кінематографічних спецефектів, аніматор, лауреат премії "Оскар".

1950 року народився  Віктор Янукович, український політик, Президент України з 2010 по 2014 рр (втік від народного гніву в Росію).

1964 рік — Кортні Лав, американська рок-співачка, музикант (Hole), дружина Курта Кобейна.

1982-го народився  Сакон Ямамото,  японський автогонщик, пілот Формули-1. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up