«Ця аптека має бути». У Тернополі хочуть закрити історичну аптеку №78, люди проти

«Ця аптека має бути». У Тернополі хочуть закрити історичну аптеку №78, люди проти
  • Обласну аптеку №78 у Тернополі хочуть закрити.  Наказ про те, що приміщення треба звільнити до 8 лютого, аптека отримала від виконавчої служби. Стягувач - КП “Підприємство матеріально-технічного забезпечення міськради. У випадку невиконання судового наказу 8 лютого о 11.00 буде примусове виконання, йдеться у документі.
  • Від такої новини шоковані і відвідувачі аптеки, і працівники. Через цю проблему з обіду 5 лютого аптека припинила відпускати медикаменти за соціальним програмами. Відтак відвідувачі, а це переважно люди похилого віку, залишилися без ліків.  

Зауважимо, що аптека №78 підпорядковується облраді, а приміщення на вул. Руській, 23 - власність міськради. Ця аптека займається виробництвом ліків і її закриття вкрай болюче питання. Адже нині політика Державної служба України з лікарських засобів спрямована на розвиток таких аптек. У Тернопільській області тільки дев’ять аптек з виробництвом ліків, а в Тернополі п’ять і аптека №78 – одна з найпрогресивніших, до того ж історична. У березні цій аптеці виповнюється 60 років.

Не підписали договору оренди

Чому вийшло так, що КП Тернопільської облради “Тернопільська обласна аптека №78” виганяють на вулицю, пояснила в.о. директора Ольга Жеруха.

Відео дня

- Аптека є боржником через те, що від 9 вересня 2018 року КП “Підприємство матеріально-технічного  забезпечення міськради” не виставляє нам рахунку за оренду приміщення, – каже вона. - Ми не маємо з ними підписаного договору оренди. Тому виконавча служба звернулася до нас з наказом звільнити приміщення.

На початку минулого року була мова про те, що аптека №78 перейде у міську комунальну структуру. Колектив провів нараду і вирішив погодитись на це, додає пані Жеруха.  

- Нам немає значення, чи ми міські, чи обласні. Нам головне, щоб нас залишили в цьому приміщенні, - каже вона. - Ми на госпрозрахунку, ми не залежимо від бюджету, ми забезпечуємо все своїми силами. Але депутати міськради створили дочірнє підприємство і воно лишилося у підвішеному стані. А  11 липня 2018 року виконком міськради прийняв рішення про те, щоб передати дане приміщення в оренду приватному підприємцю. Нам це незрозуміло, нас про це не повідомили.

Чи аптеку ліквідують взагалі, чи переведуть в інше приміщення, цього Ольга Жеруха не знає. Відповідей на ці питання їй ніхто не дає.  

- Чи залишимось з роботою - невідомо, бо приміщення нема, - каже вона. - Це не приватна структура, ми не можемо самі собі знайти, куди переїхати. Нам мала б надати приміщення облрада, але на даний момент вона його не має.

Обслуговують місто і ближні села

- Нас запитують, чому ми не починаємо протестувати, - каже Ольга Жеруха. - Повірте, у нас стільки роботи, що навіть не було часу починати щось. Якщо хтось не вірить, нехай прийде, день посидить і подивиться, яка маса людей до нас приходить. Ми не маємо часу на протести. Ми обслуговуємо всі доступні державні програми у великих об’ємах. За програмою  "Доступні ліки" аптека обслуговує все місто та ближні села.  Окрім того сюди звертаються з безкоштовними та пільговими рецептами учасники АТО, інваліди, онкохворі. Аптека забезпечує інсуліном хворих на цукровий діабет, виготовляє лікарські засоби. Навіть перманганат калію (марганцівку) можна придбати тільки тут. Минулого року саме наша структура відпустила ліків на 8 млн грн. Ми виготовляємо лікарські засоби індивідуальним приписом лікаря. І також маємо сильнодіючі лікарські засоби, якими забезпечуємо  онко- і важкохворих. На це є спеціальна ліцензія, окрема кімната. Крім нас такі послуги надають у Тернополі тільки дві аптеки - №№126 і 168. Якщо нашу аптеку закриють, дуже багато людей не будуть мати де придбати ліки. Сьогодні люди приходять, ми кажемо, що не обслуговуємо і всі здивовані. Я вважаю, що люди не мають бути заручниками обставин.

Ольга Жеруха додає, що подала апеляцію у Львів на рішення господарського суду Тернопільської області і сподівається, що вона має бути позитивна.

- Ця аптека має бути у Тернополі, - каже пані Жеруха. - Зараз державна політика спрямована на те, щоб аптеки були в кожному селі і щоб ліки були доступні кожному. Прикро, що влада цього не розуміє.

Працює тут 40 років

У аптеці № 78 - 20 працівників. Зараз колектив у підвішеному стані, адже не знають, чи залишаться з роботою. Є жінки, які працюють тут десятки років і їм особливо боляче втрачати аптеку.

Завідувач відділом аптеки №78 Галина Крутиголова працює тут 40 років.

- Я прийшла сюди працювати, коли мені було 30 років. Я настільки люблю цю аптеку, що неважливо, буду тут працювати чи ні. Головне, щоб вона тут була, - каже жінка. – Тут є все, я навіть не знаю, чи є такі ліки, яких тут нема.

Люди йдуть без нічого

6 лютого перед обідом, як бачила журналістка «20 хвилин», у аптеці було близько десятка людей. Більшість прийшла придбати чи отримати безкоштовно медикаменти за соціальними програмами. Люди розчаровані, адже змушені йти шукати ліки у інші аптеки, а їм дуже важко ходити.

71-річний Степан Павлович спеціально приїхав отримати ліки за соціальною програмою зі Ступок, що за 10 кілометрів від Тернополя.  Каже, ще односельці попросили привезти ліки і їм, адже не всі можуть приїхати. На жаль, чоловік залишився без нічого.

- Мені потрібні лікарства від тиску, серця, діабету, але не отримав нічого, - ні безкоштовних ліків, ні за гроші, - каже чоловік. - Потрібно йти у аптеку № 168 аж на вулицю Бродівську, а де я можу стільки ходити?

Це історичне місце

У березні аптеці №78 виповнюється 60 років. Це не просто аптека, це історія міста, кажуть тернополяни.

- Це перша аптека у Тернополі. Скільки себе пам’ятаю, тут була ця аптека. Шкода, якщо її закриють, - каже тернополянка Марія, яку ми зустріли в аптеці.

Директорка аптеки Ольга Жеруха каже, що до ювілею аптеки хотіла навіть зробити тут невеличкий музей. Але підтримки від влади не отримала.

- Я неодноразово зверталася з проханням зробити тут щось цікаве, бо це історичне місце, - каже вона. - Сюди можна було б привабити туристів, в нас є багато матеріалів, ми маємо що показати. Ми не просили фінансів, просто підтримки і допомоги. Але згоди так і не дійшли.

Аптека буде, обіцяють у міськраді

Новина про закриття аптеки №78 отримала резонанс у Тернополі. Подейкують, що у злачному приміщенні в Центрі хочуть відкрити ресторан або банк. Відтак, 6 лютого після обіду на сайті міськради з’явився офіційний коментар з цього приводу (далі цитуємо дослівно – прим. ред).

«На вул. Руській, 23, де до цього часу розміщувалася «Тернопільська обласна аптека №78», і надалі буде функціонувати аптека. Зміниться лише форма власності, - запевняють у міськраді.Адже договір оренди на приміщення з обласною аптекою закінчився ще 31.12.2016 року, тому зараз у приміщення є новий орендар, який взяв на себе зобов’язання використовувати його під аптеку, а також офіційно працевлаштувати усіх діючих працівників аптеки  №78 на нових робочих місцях.

Варто зазначити, що приміщення на вул. Руській, 23 знаходиться у комунальній власності міста. Договір на це приміщення з «Тернопільською обласної аптекою №78», як ми зазначали вище, завершився ще у 2016 році. Оскільки обласна аптека не звільняла приміщення своєчасно, ця ситуація вирішувалася у судовому порядку. За результатами усіх слухань, Господарський суд зобов’язав обласну аптеку звільнити приміщення, чого зроблено так і не було. Відтак, відкрито виконавче провадження на виконання судового наказу щодо звільнення цього приміщення».

Нагадаємо, аптека №78 вже не вперше опинилася в епіцентрі скандалу. У 2015 році колектив аптеки виступав проти призначення на посаду директора на той час 23-річної Ольги Жерухи. Нині, як запевняє сама директорка і працівники аптеки, проблеми немає. Всі спрацювалися. 

Якою буде подальша доля аптеки №78 і чи відбудеться примусове виселення з приміщення на Руській, 23, - все це відстежуватимуть журналісти «20 хвилин». Далі буде…

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Юрій Констанкевич

    Буде черговий бар або піцерія, а ніяка не аптека.
    Нехай не замилюють людям очі.
    Бачу, Майдан  нічого не змінив.
    Фляку на гіляку!
  • Ната Лия

    ця аптека довно втратила  свою родзинку....колись...там були гарні вікна,внутрішнє обладнання було перенесено із якоісь ,ще довоєнноі жидівськоі аптеки.Була своя аура!!!!А зараз понаставляли  вітрини із скла і ДСП у хаотичному вигляді,пороздавали в оренду площу,бродиш між вінонцями і тебе відпрпвляють від одного до другого!!великий асортимент і ліки соціальні є у багатьох аптеках міста,чого-чого,а аптек ,церков і барів в нас хватає)))

    Ната Лия reply Ната Лия

    ось чого треба вимагати,твк це ввдродження "староі" аптеки,щоб вона повернула своє оюличчя,щоб стала туристичною прикрасою,а не черговим магазином ліків!!!!!
  • andriy-c andre

    продали вже комусь. На деякий час зробить нову аптеку,а потім буде щось інше (бар...). Там ,де Фляк Олег-там продажа власності міста!
  • Ігор Бойко

    Козли, які ж козли.


    Якщо хтось спробує зробити там генделик чи банк - щоранку зноитимемо їм вітрини.

    Це просто слів немає....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:25 Тернопільска модель, студентка ЗНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up