Партнер рубрики Події

«Тут бувають такі черги, що нема де встати»

«Тут бувають такі черги, що нема де встати»
Світлана Ткач каже, що її 3-річній донечці Яні у черзі вичекати непросто. Щоб відволікти дитину, жінку з нею грається

У дитячій поліклініці на вул. Федьковича традиційно в липні-серпні – кілометрові черги. Батьки скаржаться, що вистояти нереально і у лікарні мали б подумати, як вирішити цю проблему. У  лікарні кажуть, батьки самі створюють її.   

Скаргами на черги у дитячій поліклініці влітку рясніють соцмережі. Люди дивуються, чому за стільки років, у лікарні не знаходять виходу із цієї ситуації. І попри розвиток, реформи, зміни, черги в цій поліклініці – не змінні.


 Як варіант виходу ситуації, дехто пропонує залучати більше фахівців на цей період. Дехто радить стежити за тим, аби у лікарні працівники не проводили поза чергою своїх родичів, близьких сусідів. Дехто сприймає ситуацію як константу, яку просто треба перетерпіти і забути. 

- А що може змінитись?, - каже тернополянка Оксана Квач. – В усіх діти ідуть в школу, в садочок, і всім треба  чи здати аналізи, чи пройти огляд в лікаря, отримати довідку. Хтось приходить швидше, хтось пізніше. Формуються черги. Вистояти, особливо коли спекотно, важко. Важко, коли в  тебе  геть малюсінька дитина. Їй не поясниш, що «треба!». Вона хоче спати, їсти і гратись! Але мусиш терпіти черги, куди дінешся. 


Так, щоб здати аналізи та пройти лікарів, батьки з дітьми у дитячій поліклініці чергу займають від 8.00. Приміром, зранку 28 липня коридори поліклініки були практично забиті. Як розповіли тернополяни, аналіз крові у поліклініці можна здати з 8.00 до 10.00. А деякі лікарі приймають з 9.00.

Відео дня


- Щоб довго не чекати у черзі, ми прийшли о 8.00, - розповідає тернополянка Світлана Ткач. - А хто прийшов ближче до 9.00, то їм доведеться довго чекати.
Тернополянин Андрій (прізвище чоловік не назвав - прим.ред) зі своєю 4-річною донечкою Євою у полікілініку прийшов о 8.50. Чоловік під кабінетом до лікаря був десятим.

- Сьогодні ще невеликі черги, - каже чоловік. - Тут буває таке, що немає де стати. Звісно, що діткам складно витерпіти чергу, ще й потрібно вставати вранці. Але лікарі стараються швидко приймати пацієнтів. 


Черги є і будуть

Чи  збираються у поліклініці що-небудь зробити, аби проходження медогляду чи отримання довідки для садочку не було влітку таким «болючим», ми поцікавились у головного лікаря  Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні  Андрія Артимовича. Той погодився – черги є. Бо, каже він, це єдина поліклініка в місті, де є вузькі дитячі спеціалісти. Відповідно там були і будуть черги.


-  Яким чином це вирішується взагалі в світі? Людина приходить на прийом до лікаря, попередньо записавшись. Інакше вона до нього не потрапить, - каже він. - Так є у цілому світі, через це таке поняття, як черги, відсутнє. Але в нас люди ідуть у поліклініку у вільний, від їхніх важливих справ, час. Через те,  коли водночас приходить кілька людей до одного спеціаліста, звісно, що хтось мусить чекає.

Відтак питання із чергами будемо вирішувати за допомогою електронного запису.
На сьогодні,  каже він,  уже працюють над створенням такого реєстру. Зокрема,  на  «Prozorro» ідуть торги по закупівлі апаратури, по обладнанню робочого місця для дитячих поліклінік. Та навіть, кажуть, є ідеї, як активніше допомогти тернополянам освоїти цю систему. 

Вивчатимуть досвід

Суттєво впливають  на формування черг і профілактичні огляди для діток, які підуть у школу чи почнуть відвідувати дитсадок. Такі огляди, каже він, не задум медиків. Це – питання безпеки для самих же діток.

- Літні місяці, коли школа попереду, садки, були і табори, як правило вони супроводжуються більшою кількістю оглядів, - каже він. – Хоча медогляд можна проходити ще із січня, але зазвичай його проходять більшість влітку. Окрім того, отримані довідки також мають свій термін дії. Збільшити кількість лікарів на цей час, як пропонують деякі депутати, громадські діячі, ми не можемо. Бо, зрозумійте  правильно, лікар – це не є абстрактна особа, він отримує зарплату, і не можна найняти на літо додатково 10 лікарів і звільнити їх після цього. 


Утім, таку ситуацію, коли через профогляди у поліклініці назбираються черги, також спробують змінити. 


- Орієнтуючись на досвід передових клінік, ми спробуємо дещо, якщо це буде можливо, - каже Андрій Артимович. - Наприклад,  є таке: пацієнт під час медогляду менше бігає до різних лікарів, він перебуває в одному приміщенні, і спеціалісти заходять до нього самі. Але це потребує вивчення, наскільки ми спроможні це зробити. 

Окрім того, нагадує  пан Артимович, на сесії 28 липня прийняли рішення про зміну статусу усім лікувальним закладам на комунальні неприбуткові підприємства. Відтак з’явиться більше можливості  для збільшення штатного розпису. 
- Ми зацікавлені оптимізувати роботу так, щоб  пацієнтам було зручно і вони самі до нас йшли, - додає головний лікар. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Іра Костюк

    І хотілося б додати що у цій поліклініці працюють незнаю як зказати,(хамовиті лікарі).Напишу один випадок, який стався з нами, коли ми прийшли здавати кров з пальчика.Дитині 5 рочків і напевне як кожна дитина боїться крові,коли ми поставили ручку щоб вона взяла кров з пальчика дитина почала плакати і боятися,а та що мала б заспокоїти дитину,у відповідь до неї (закрий писок).І це лікар старша жінка .Я просто була в шоці від почутого.І вийшла з відти зі скандалом.Я розумію їй треба взяти ту кров і багато дітей але так грубити мені здається вона немала права.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up