Партнер рубрики Події

У Бережанах сім'я отруїлась чадним газом: як уберегти себе від небезпеки

У Бережанах сім'я отруїлась чадним газом: як уберегти себе від небезпеки

У Бережанах трьох осіб доставили до лікарні з отруєнням чадним газом. Що потрібно знати, щоб не наражати себе на небезпеку. Про це у матеріалі. 

Як повідомив речник ДСНС у Тернопільській області Сергій Данілін, в Бережанську центральну міську лікарню з діагнозом «Отруєння продуктами горіння легкого ступеня» госпіталізували громадянкуку 1986 року народження, громадянина 1983 р.н., та дитину, 2019 р.н. Вони отруїлись за місцем проживання, ймовірно, внаслідок несправності пічного опалення.

Рятувальники нагадують, що чадний газ - безбарвний, дуже отруйний, без запаху, який утворюється в результаті горіння в умовах нестачі кисню. Достатньо лише 0.1% концентрації чадного газу в повітрі, щоб людина втратила свідомість. Кожен другий загиблий на пожежі - отруєний саме чадним газом. Ознаки отруєння чадним газом: головний біль, запаморочення, шум у вухах, відчуття тиску на лоб, нудота, блювання, біль у грудях. При тяжкій формі отруєння – втрата свідомості, судоми, порушення дихання. При великих концентраціях чадного газу смерть може настати миттєво.

Найбільша небезпека отруїтися чадним газом існує у помешканнях, що опалюються автономно природним газом, дровами чи вугіллям. На присутність чадного газу може вказувати наявність кіптяви, задимленості, жовтого полум’я пальників в приміщеннях.

Відео дня

Чадний газ, потрапляючи дихальними шляхами до крові, витісняє гемоглобін кисню. В результаті настає кисневе голодування тканин.

При отруєнні чадним газом необхідно:

- винести людину на свіже повітря;

- піднести до носа ватку з нашатирним спиртом;

- забезпечити вільне надходження повітря до легень, розстебнувши одяг;

- якщо постраждалий у свідомості - дати багато пити (чай, вода);

- у разі відсутності дихання провести штучне дихання та непрямий масаж серця;

- викликати швидку допомогу.

Аби уникнути отруєння, необхідно дотримуватись правил безпечного користування автономним опаленням та газовими приладами:

- перевіряти наявність тяги в димоході;

- не перекривати пічний димохід на ніч;

- не використовувати газові плити для обігріву приміщень;

- частіше провітрювати приміщення, де є газові прилади.

Не можна залишати двигуни авто в роботі в закритих приміщеннях.

Бережіть себе і близьких!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up