Партнер рубрики Події

У Чортківському районі офіційно підтверджено діагноз дифтерії

У Чортківському районі офіційно підтверджено діагноз  дифтерії

Хворий знаходиться в лікарні.

5 квітня, відбулося позачергове засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Чортківській районній військовій адміністрації.

У засіданні взяли участь: члени комісії, заступники начальника районної військової адміністрації, голова Заводської селищної ради, представники медичної галузі району.

Діагнозу дифтерії на території Чортківського району підтверджено, повідомляє пресслужба Чортківської районної військової адміністрації.

Відео дня

Станом на 17 годину 05.04. 2022 року хворий знаходиться в стаціонарі інфекційного відділення Чортківської міської лікарні, йому надано усі необхідні ліки та зроблено потрібні аналізи. Стан стабільний.

Працівниками Чортківського міськрайонного центру ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводиться комплекс протиепідемічних заходів у вогнищі захворювання.

Комісія прийняла ряд рішень з метою унеможливлення розповсюдження хвороби на території району, про виконання яких виконавцям необхідно особисто інформувати голову комісії.

Нагадаємо, дифтерія відноситься до так званих керованих інфекцій – тобто це захворювання, які можна повністю усунути шляхом вакцинації. До таких інфекцій відносять- кір, краснуху, паротит, вітряну віспу, туберкульоз, гепатит В, дифтерію, правець, кашлюк, поліомієліт, ХІБ інфекцію.

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, що передається переважно повітряно-крапельним шляхом. Проте можлива і передача через предмети побуту (посуд, іграшки). Коли дифтерійна бактерія потрапляє в дихальну систему людини, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, у результаті виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям.

Надійним захистом від дифтерії є вакцинація. Відповідно до Національного календаря, щеплення від цієї хвороби роблять 2, 4, 6 18 місяців, у 6 і 16 років. Проте вакцинуватися від неї треба не лише дітям, а й дорослим — раз на 10 років: у 26, 36, 46 і далі. Це допоможе вашій імунній системі мати надійний захист, зазначає ДУ "Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України".

Під час останньої епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року, спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.

Щоби захиститися, треба негайно перевірити свій вакцинальний статус, а також — вакцинальний статус дітей. І за потреби вакцинуйтеся. Це швидко й безкоштовно та може вберегти життя вам і вашим близьким.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Vira Boichuk

    Велике скупчення людей,може діти невакциновані
  • Надія Венгринович

    Ой давайте його використаємо в користь,заражемо полонених парочку аби лиш вони незнали і пустимо до їхніх.цеж навіть вірус нам в поміч
  • Ирина Сорокин

    А для чого існують прививки????
  • Ліля Покиданець

    Бомблять скоти Україну,може бути що завгодно скільки хімії скинули

keyboard_arrow_up