У Чорткові під час будівництва меморіалу знайшли рештки 14 людей івивезли їх на смітник

У Чорткові під час будівництва меморіалу знайшли рештки 14 людей івивезли їх на смітник
  • Про моторошну знахідку повідомили активісти Громадської організації "Альтернатива - Чортків".
  • За їх словами, під час будівництва меморіалу на Чортківському цвинтарі знайшли рештки поховання 14 січових стрільців і вивезли їх на смітник.
  • Відкрито кримінальне провадження за фактом наруги над могилами.

- Під час будівництва меморіалу на Чортківському цвинтарі, були вивезені на сміттєзвалище останки з 14 могил. Вчора цю яму вже мали заливати бетоном і тільки завдяки громадським активістам, зокрема Володимиру Добрянському, Володимиру Мармус та іншим вдалось зупинити це свавілля і наругу над могилами, - повідомляють активісти. 

Як розповідає громадський активіст Анатолій Петльований, минулого року на фестивалі "Чортківська офензива" підписали меморандум між трьома областями про співпрацю щодо будівництва цього меморіалу. 

Відео дня

- В літописі "Червоної калини" від 1931 року є така стаття "Український воєнний цвинтар у Чорткові", - каже голова ГО "Альтернатива - Чортків" Анатолій Петльований. - Там є план цього цвинтаря. Ми точно не знали де він знаходиться, але були припущення, що саме на цьому місці. Тому потрібно було провести експертизу. Цього ніхто не зробив, бо не було проплачено коштів. Але тут питання в іншому: коли копнули і попали на перші кістки - хіба не можна було зупинитись? І там знайшли могильні ями, які відрізняються за кольором. Потрібно було викликати поліцію, натомість вони вирили усі 14 могил і вивезли їх на смітник.

Коли активісти почали захищати людські рештки із робітниками виник скандал. Потім - приїхала поліція. За словами активістів, після приїзду поліції робітники забрали техніку та втекли.

Як розповідає міський голова Чорткова Володимир Шматько, відповідальність за будівництво меморіалу несе Тернопільська облдержадміністрація. Проте з приводу останніх подій у Чортківській міськраді зберуть нараду, щоб вирішити якими будуть подальші дії.

Наразі очікуємо коментар від Тернопільської облдержадміністрації з приводу даної ситуації. 

Як повідомояють у прес-службі ГУПН в Тернопільській області, будівництво меморіального пам’ятника, присвяченого 100-річчю Чортківської офензиви, зупинено через виявлений факт наруги над похованнями.

Поліцейські встановили, що фірма-підрядник, яка здійснювала земельні роботи, орієнтувалася на висновок, згідно якого поховань на місці копання котловану бути не мало. Хто робив такий висновок і на яких підставах, – правоохоронці з’ясовують. Адже, як стало відомо, і архівні дані свідчать про захоронення на цій території, і самі робітники підрядної організації бачили там надгробки.

Вириту землю разом з людськими рештками будівельники, як стверджують, вивезли на сміття. Наразі поліцейські встановлюють це місце, аби була можливість здійснити перепоховання. На території, де виритий котлован, під час огляду теж виявлено рештки людських кісток. Будівництво меморіального пам’ятника зупинено. Триває досудове розслідування.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Pavlo Orestovich

    Довбойоби на керівних посадах. Все просто.
  • наточка

    ромку ти що не дорозвинутий хай тебе викинуть на сміття і я подивлюся як відреагують твоі родичі можливо тобі цю кістку потрібно було положити в борщ
  • Роман

    Ну викинули на смітник рештки і що? Люди, трупам байдуже що ви з ними робите. Обурюються живі, які ніякого відношення до трупів не мають. Якщо по вашому викинути на смітник кістки це щось жахливе, то що ви скажете про те, що трупи наряжають в якусь фігню, обкладають конфетами рошен і закопують в ящику в землю для успішного гниття, де труп опорожняється і поїдається личинками і різними сапрофітами. Труп лежить в жахливому смородіі. Це також неповага до тіла? Чи тіло саме себе не поважає? Потім на місце захоронення приходять бідні родичи щоб чутка випить горілочки. І так над нещасними трупами топчутся сотні п'яних укурків. Здається, це така традиція є, поминальна неділя чи як там її.

    Але те, що кістки викинули на смітник - шкода. Краще б мені один череп віддали. Вони ще в хорошому стані, як для останків сторічної давнини. Такі мало де знайдеш.
  • Павло Видойник

    Опа! Хотіли зробити пам'ятник тим кого вирили та викинули-на СМІТТЯ! І це знову чиновники, чиновники, котрі хотіли пошвидше пропіаритись перед виборами на нашій історії та любові до зазисників України, яких викинули до помийної ЯМИ! Вони-виродки зараз у вишиванках, кричать Бандерівські гасла і т.д. це-все порошенківська банда!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up