У Гусятині виявили стародавнє поселення Трипільської культури

У Гусятині виявили стародавнє поселення Трипільської культури

У лісовому урочищі «Попівський сад», що розташоване на краю Гусятина, виявили стародавнє поселення Трипільської культури.

У Попівському саду вже не одну сотню років б’є ключем надзвичайне, чарівне джерело. Вода у ньому збагачена мінералами. Вона огортає дерева так, що утворює чудернацькі скам’янілості.

 

Відео дня

Ще більшої загадковості цьому неймовірному явищу природи надала нещодавня унікальна знахідка. Поблизу джерела виявили фрагменти посуду та житла стародавнього поселення Трипільської культури.

Такою цікавою новиною поділились у Гусятинському краєзнавчому музеї.

Тепер це унікальне місце на території лісового масиву Гусятина стане ще однією знахідкою багатого історичного надбання Тернопільщини.

Довідка.
Трипільська культура – це археологічна культура часів неоліту і раннього енеоліту, українська назва якої походить від села Трипілля на Київщині. На території сучасної України Трипільська культура була відкрита українським археологом чеського походження Вікентієм В'ячеславовичем Хвойкою.
Трипільська культура є однією з основних давньоземлеробських культур кам'яно-мідної доби (енеоліту). Трипільські племена посідали простори Східної Європи від Карпат до Дніпра, від Полісся до Чорного моря. Розвивалася ця культура в V—IV тис. до н. е. (протягом 2000 років) і пройшла в своєму розвитку три етапи – ранній, середній та пізній.
В Україні було виявлено понад дві тисячі пам'яток Трипільської культури. Вони згруповані у 15 областях: найбільше в Середній Наддністрянщині та Надпрутті й Надбужжі, менше у Наддніпрянщині – ймовірно, за густотою розселення об'єднання племен.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли про те, що Замкова гора у Теребовлі уквітчалась крокусами. Наші журналісти також розповідали та показували прекрасні весняні пейзажі Тернополя.

 

Читайте також:

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up