Партнер рубрики Події

На заробітки під час карантину: куди їдуть тернополяни та які умови їм пропонують

На заробітки під час карантину: куди їдуть тернополяни та які умови їм пропонують

У світі стрімко збільшується кількість хворих на коронавірус. У зв’язку з цим деякі країни вводять жорсткі посилення карантину. Однак як це вплине на тих, хто планує їхати за кордон на заробітки, які країни потрапили у "у червону зону". Читайте у матеріалі.

Незважаючи на загострення ситуації з коронавірусом, чимало тернополян готові виїжджати за кордон на заробітки. Ще можна знайти вакансії у різні країни. Найбільше таких - у Польщі та Німеччині. А от в країнах, де зараз особливо гостра ситуація з коронавірусом, таких як США, роботу знайти важко.

Кількість безробітних росте

Коронавірус  неабияк вплинув на рівень безробіття в Україні та доходи громадян. Чимало людей через пандемію втратили роботу та зіштовхнулись з фінансовими труднощами. За даними Міністерства фінансів, за перший квартал 2020 року, рівень безробіття становив 8,9%. Однак у другому кварталі цей рівень зріс уже до 9,6%. Для порівняння – у 2019 році рівень безробіття складав 8,6%. Це і штовхає людей на ризики та поїздки за кордон.  

Хоч в Україні вирішили вводити менш жорсткі посилення і запроваджують карантин вихідного дня, проти цього протестують підприємці та звичайні робітники.

Відео дня

Чи чекати повного локдауну, як це було на початку пандемії, наразі невідомо. Однак очільник Уряду Денис Шмигаль заявив, що повного локдауну економіка України не витримає.

- Десятки країн Європи з потужними медичними системами запроваджують нові локдауни, - заявив Денис Шмигаль. - Великобританія, Франція, Італія, Польща, Німеччина, Чехія – всі вони йдуть на посилення карантинних заходів, щоб розірвати ланцюг захворюваності. Економіка України не витримає повного локдауну. Саме тому уряд та МОЗ, разом з епідеміологами, аналітиками, представниками бізнесу почали шукати збалансований варіант додаткових карантинних обмежень. Міністерство охорони здоров’я розробило зміни до постанови №641, які передбачають запровадження в Україні карантину вихідного дня.  

«Люди не бояться їхати на заробітки»

Про те, що тернополяни не бояться їхати на заробітки навіть в такий непевний час, розповідає менеджер з персоналу Асоціації роботодавців Світлана Повар. Найбільше їдуть до Польщі, оскільки вона поруч.

- Ті люди, які вже працюють за кордоном і відбули карантин після приїзду – вони будуть продовжувати жити і працювати за правилами, які діють в країні, де вони перебувають. У Польщі, до прикладу, люди, які приїжджають на заробітки, повинні проходити самоізоляцію. Можна здати ПЛР-тест, щоб не бути на самоізоляції, але це за власний кошт, - каже вона.

Як пояснює Світлана Повар, локдаун може вплинути на роботу заробітчан. До прикладу – під час локдауну заборонена робота закладів громадського харчування. Тому якщо ви працюєте в такому закладі, можете лишитися без роботи.

- Заклади, які матимуть дозвіл для праці, і там працюють наші люди, звичайно продовжать працювати, - продовжує пані Світлана. – Але важливо працевлаштовуватися офіційно. Якщо тернополяни працевлаштовані в Польщі офіційно – вони на рівні з поляками виходять, або не виходять до праці. І мають певні гарантії.

Якщо ж через локдаун ви лишились без роботи – варто буде вирішувати, що робити далі. Можна повернутися в Україну або шукати інше місце роботи.

- Це вже вибір кожного, що робити далі – чи перечекати карантин, чи повертатися додому, - каже Світлана Повар. – Роботодавці нікого не виганяють, вони такі ж заручники ситуації, як і його працівники. Шукати іншу роботу буде проблематично, бо потрібно перероблювати документи. Просто так працевлаштуватися на інше робоче місце дуже складно. 10 днів варто чекати, доки оброблять документи. Якщо людину візьмуть на роботу неофіційно – роботодавець дуже ризикує, бо за це передбачено великі штрафи.

Які є вакансії та зарплата

Ми проаналізували пропозиції працевлаштування для тернополян у різних країнах. Переважно це робота різноробочими, на виробництвах, будівництвах, тощо.

Найбільше пропозицій з Польщі – з майже 700 оголошень про роботу 514 про роботу в Польщі. 61 - в Німеччині, де МОЗ України встановили "зелену зону". Є 59 вакансій у Чехії. Також роботу пропонують в Естонії, Литві, Угорщині, Швеції тощо.

Зарплати в середньому - від 25 тис.гривень на місяць. Однак варто детально читати умови вакансії – чи надає роботодавець житло, харчування, проїзд до місця роботи, тощо.

Які країни у червоній зоні

МОЗ України регулярно оновлює перелік країн, після повернення з яких потрібно проходити обсервацію протягом 14 днів, або ж здавати ПЛР тест. Останнє оновлення відбулося 6 листопада.

До червоної зони потрапила Швеція та Литва. Лишається в ній Польща, Хорватія, Румунія, Італія, Франція тощо. Німеччина - у зеленій зоні. Повний перелік країн можна переглянути на офіційній сторінці МОЗ.

Де потрібно проходити самоізоляцію

Якщо ви вирішили поїхати за кордон на відпочинок чи на заробітки – вам можливо доведеться проходити самоізоляцію або здавати ПЛР тест. Все залежить від конкретних вимог тої чи іншої країни.

Актуальний перелік вимог різних країн для перетину кордону можна переглянути за посиланням.

Однак перелік країн червоної та зеленої зони, який публікує МОЗ, стосується лише тих, хто повертається в Україну. Навіть якщо країна у "червоній зоні", це не означає, що для поїздки вам потрібно буде здавати ПЛР тест.

Так, США потрапили до "червоної зони" у списку МОЗ України, однак для в’їду в США не потрібно здавати ПЛР тест чи проходити самоізоляцію. Також без будь-яких обмежень та тестувань дозволено в’їзд в Албанію, Болгарію, Єгипет, Сербія, Чорногорія.

Щоб потрапити в Туреччину – на кордоні потрібно пройти медогляд. Якщо виявлять симптоми коронавірусу - потрібно буде здати безкоштовний ПЛР-тест. Також для в’їзду потрібен страховий поліс на COVID-19.     

Також на сайті Консульської служби України можна дізнатись інформацію про обмеження в кожній країні, пов’язані з карантином.  

Як себе захистити?

Перш ніж їхати на заробітки, потрібно добре дізнатися про ситуацію з пандемією в тій чи іншій країні які можуть бути ризики. Варто робити це офіційно. Хоча процедура оформлення усіх документів займає час, ви будете захищені законом. Тим паче, до заробітчан у різних країнах особливо пильний контроль. Тим, які працюють незаконно, загрожує не лише штраф, а і можливість лишитись сам на сам з хворобою у разі захворювання на коронавірус.

Також вам потрібно буде оформити страховку на випадок захворювання.

Є ризики, пов’язані з перекриттям кордонів. Як розповіла Світлана Повар, наразі це лише чутки, однак такої можливості ніхто не виключає. Якщо країна, куди ви плануєте їхати на заробітки закрила свої кордони – доведеться чекати послаблень карантину. Якщо ж ви опинились там і закінчується термін дії вашої візи, а покинути країну не можете – варто звернутися до консульства.

До слова, перш ніж їхати в іншу країну чи то на заробітки, чи просто на відпочинок – варто завчасно дізнатися номери українських консульств та гарячих ліній на випадок непередбачуваних ситуацій.

 

А ви залишаєтесь працювати в Україні чи їдете за кордон? Пишіть у  коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи 21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera 20:01 У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення 19:03 Як Тернопіль прикрасили до Великодня: фоторепортаж з міста 18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up