Партнер рубрики Події

У Ланівцях поліцейський оштрафував волонтера за лампочку на авто, яке днями має їхати на фронт

У Ланівцях поліцейський оштрафував волонтера за лампочку на авто, яке днями має їхати на фронт
На фото саме це авто, на водія якого склали постанову. Фото зроблене за кілька годин до інциденту, коли волонтери забрали його на кордоні і переганяли до Ланівців
  • Валерій подолав уночі 300 км від кордону, а вранці в Ланівцях його зупинили поліцейські  і винесли постанову за правопорушення... Бо лампочка повороту не світила! Волонтери обурюються, що машина перетнула кордон майже опівночі, про що свідчать відповідні документи.
  • «20 хвилин» з’ясували, що це не були патрульні. А також отримали коментар поліції з приводу інциденту. Запевняємо — історія завдяки суспільному резонансу має продовження. 

— Людяність не дається напрокат… Неприємний інцидент, що змушує задуматися, трапився 16 березня вранці з волонтером у Ланівцях Валерієм С., — повідомила головна редакторка газети «Голос Лановеччини» Наталія Гамера на власній сторінці у Фейсбук. — Валерій С., пробач, але я не можу змовчати! Бо це не тебе оштрафували, це плюнули в лице кожному волонтерові і стерли на порох усю діяльність на підтримку захисників!

Наталка Гамера поділилась передісторією інциденту. 15 березня о 15 годині лановецькі волонтери поїхали до кордону з Польщею по чергову машинку для ЗСУ. 16 березня близько четвертої ранку повернулися. Щасливі, задоволені вдалою покупкою. Безсонна ніч, довга дорога, пару годин для відпочинку — і знову до роботи, бо виїзд на схід уже за три дні! Машину потрібно оглянути, поремонтувати те, що необхідно, пофарбувати і передати військовим справною.

Як все відбувалось

— Валерій подолав уночі 300 км цим «течиком», а вранці в Ланівцях його зупинили свої патрульні і склали протокол про правопорушення... Яке? А лампочка повороту не світила! — поділилась Наталія Гамера. — Каже поліцейський, що робота в нього така — виявляти порушення. Машина перетнула кордон майже опівночі, про що свідчать відповідні документи, і відомий вже не тільки в нашому регіоні волонтер їде нею в майстерню, щоб перевірити, чи все в порядку. І ця машина не єдина, на яку він купуватиме запчастини, разом із волонтерами-майстрами «крутитиме гайки», бо не відправить на передову, поки не переконається, що хлопці можуть спокійно використовувати її для виконання бойових завдань.

Відео дня

Коли жінка поділилась подробицями цього інциденту, Валерій з двома іншими волонтерами знову поїхали на кордон ще за двома авто на ЗСУ. І знову безсонна ніч. А наступного ранку рейс до Львова за черговим замовленням від військових. В неділю, 19 березня, — рейс на Донеччину!

— Він (Валерій – прим. авт.) просив не писати нічого, — поділилась Наталія Гамера. — А я й нічого не написала. Навіть промовчу про те, що в країні війна, що на волонтерах, таких, як Валерій Собчук і йому подібних, тримається тиловий фронт. Що ми не в мегаполісі живемо, а в маленьких Ланівцях, де діяльність кожного волонтера на виду. І довіра людей — це не порожні слова. Довіра не купується, а заслуговується вчинками. 

Що кажуть у поліції?

У поліцейських, звісно, своя робота. І дуже добре, коли виконують її самовіддано і професійно, погоджуються лановецькі волонтери. І додають: хоч і в цій галузі є свої винятки. А в Ланівцях вони добре відомі.

Жінка наголошує: не претендує на те, щоб до волонтерів ставились якось по-особливому. Порушив — відповідай! Але є різні порушення. 

Ця подія набула неабиякого резонансу. І «20 хвилин» намагались розібратись у цій ситуації. Спершу звернулись до управління патрульної поліції в області за коментарем, адже у Ланівцях стверджували, що саме патрульні склали постанову на волонтера.

— Компетенція управління патрульної поліції Тернопільської області поширюється на місто Тернопіль та автодороги від Тернополя до Заліщиків М-19 «Доманове — Тереблече»; від Тернополя до м. Зборів М-09 «Тернопіль — Львів — Рава-Руська»; від Тернополя до Підволочиського району М-30 «Стрий — Ізварине», — повідомила речниця управління патрульної поліції в області Катерина Метельська. — Відтак м. Ланівці поза межами компетенції управління. З’ясовуйте інформацію про подію в компетентних органах, які несуть службу на визначеній території.

Тоді ми звернулись до головного управління Нацполіції в області. Там пояснили детальні інциденту, що це був просто людський фактор і поліцейські не знали, що це волонтер. Тут, ймовірно, можна піддати сумніву інформацію на рахунок «не знали». Адже, як стверджують ланівчани, ці ж поліцейські разом з цими ж волонтерами на раз пересікались на блок-постах на початку повномасштабного вторгнення.

— Це були працівники групи швидкого реагування Лановецького відділення поліції. За їхніми словами, вони були на патрулюванні. Виявили автомобіль, який рухався з порушеннями. Чоловік, на якого склали постанову, не представився, що він волонтер та не повідомив, що машина призначена для ЗСУ, — прокоментував начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. — Крім того, водій погодився з тим, що є порушення і складають постанову.

Поліцейські звертаються до волонтерів з проханням повідомляти про свою діяльність і за можливості пред’являти працівникам поліції документи, що підтверджують волонтерську діяльність. Це може були посвідчення волонтерське чи члена громадської організації. Також повідомляти, чиє то авто і для яких потреб. У даному випадку, припускають в поліції, спрацював людський фактор.

За інформацією «20 хвилин», вже зранку 17 березня лановецькі поліцейські вибачились перед волонтерами та навіть пропонували допомогу для поїздки на схід. Враховуючи, що конфлікт вичерпано, ми не повідомлятимемо даних поліцейського, який склав постанову на волонтера. Хоча редакції вони відомі.

А Сергій Крета вранці 17 березня запевнив: постанову, яку склали напередодні, вже ліквідували. І штраф за нею платити не потрібно.  

Якщо відмовили обидві фари — рух заборонено!

Згідно з ч. 1 ст. 121 Кодексу про адмінправопорушення, керування автомобілем, в якому є несправності зовнішніх світлових приладів в темний час доби передбачає накладення штрафу в розмірі 340 грн, пояснив адвокат Михайло Самуляк.

Згідно ПДР України за 2017 рік, параграф 31 «Технічні несправності», пункт 31.6

Подальший рух ТЗ заборонено в разі:

а) Гальмівна система не здатна зупинити автомобіль при мінімальній швидкості.

б) У темну пору доби не горять лампи фар чи задні габарити.

в) Під час дощу не працює склоочисник з боку водія.

— У ПДР сказано, що рух заборонено в разі, якщо не горять лампи фар (у множині) в темний час доби або в умовах недостатньої видимості. Аналогічно і про фари задніх ліхтарів, — пояснив Михайло Самуляк. — Іншими словами, якщо у вас горить хоча б одна фара і один задній габарит, то ви можете продовжувати рух до постійного місця дислокації або до місця ремонту. Але при цьому експлуатація даного ТЗ заборонена.

Рухатися в темний час доби можна тільки в разі, якщо у вас відмовила одна фара в дорозі, в цьому випадку ви має право доїхати до місця призначення. Якщо в темний час доби відмовили обидві фари, або відмовили обидва задніх габариту, то ви не маєте права здійснювати рух до тих пір, поки не виправити неполадку, зазначив Михайло Самуляк.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Ірина Фастаковська

    Ну що за дебіли ,та лапай ,того ,що міліони вкрали ,ви їх боїтесь ,бо вони вам в чоло стріляють до одразу ,а бідний волонтер ,збирає на ЗСУ ,то ви ще його штрафуєте ,совість у вас  є ? чи все втрачено
  • Alexandr Sasha

    Якщо водій не міг показати це копам і не знає ПДР, то явно копам треба вчитися далі, а водієві на перездачу прав.
  • Petro Skarzhynskyi

    Як вони не знали, що авто для ЗСУ, якщо воно було на "бляхах" і з документами про перетин кордону? Тупішої відмазки просто не придумаєш
  • Галина Гарник

    В даний час іде в Україні війна...люди вмирають як мухи...біда кругом...а один з нинішньої поліції знайшов до чого вчепитися...до лампочки..який встид..навіть і хай би машина не ішла на фронт!!! А людська допомога..совість...цього нема!!!  Такими темпами ми ніколи Україну на ноги не поставимо!!! Ми маємо бути дружніми...допомагати один одному..де б ти не був...поділитися ложкою зупи...а ви поліцейські....ШТРАФ...ПОЗОР!!!

keyboard_arrow_up