Партнер рубрики Події

Директори шкіл готуються до судів через складені протоколи. А хто оплатить адвокатів?

Директори шкіл готуються до судів через складені протоколи. А хто оплатить адвокатів?
  • У листі МОН йдеться про те, що керівники закладів освіти несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність.
  • У директорів тернопільських шкіл - своя правда. Але вони готуються оскаржувати протоколи, складені поліцією.

Міністерство освіти і науки України нарешті висловилось щодо навчання під час карантину в містах, які потрапили в «червону зону».

- МОН стали відомі факти, коли в окремих містах, які входять до «червоної» карантинної зони, порушуються умови карантину та не виконуються зобов’язання про закриття закладів освіти, - йдеться у повідомленні. - У зв’язку з цим МОН звернулося з листом до керівників департаментів чи управлінь освіти і науки обласних державних адміністрацій, керівників закладів освіти, у якому наголосило на неухильному дотриманні законодавства під час організації освітнього процесу.

Зокрема, у листі йдеться про те, що у разі недотримання вимог законодавства України про охорону здоров’я, саме керівники закладів освіти несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність, згідно із законодавством. І посилаються на статтю 80 Закону України від 19.11.1992 № 2801-XII «Основи законодавства України про охорону здоров’я».

Відео дня

Хто винен і яка відповідальність?

- Так, відповідно до статті 443 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, тягне за собою накладення штрафу, - пояснили в МОН. - На громадян – від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На посадових осіб – від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно зі статтею 137 Кримінального кодексу України, невиконання або неналежне виконання професійних чи службових обов'язків щодо охорони життя та здоров’я неповнолітніх внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило істотну шкоду здоров'ю потерпілого - карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

- Ті самі діяння, якщо вони спричинили смерть неповнолітнього або інші тяжкі наслідки караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого, - пояснили у МОН.

Статтею 1167 Цивільного кодексу України передбачено відповідальність за завдану моральну шкоду.

- Моральна шкода, завдана каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, може бути відшкодована одноразово або шляхом здійснення щомісячних платежів, - йдеться у роз’ясненні Міністерства освіти і науки. - Моральна шкода, завдана смертю фізичної особи, відшкодовується її чоловікові (дружині), батькам (усиновлювачам), дітям (усиновленим), а також особам, які проживали з нею однією сім’єю (стаття 1168 ЦК).

Хто оплатить адвокатів? 

Усі директори шкіл матимуть юридичний супровід та допомогу при оскарженні протоколів у суді, запевнила 10 вересня «20 хвилин» начальниця управління освіти і науки міськради Ольга Похиляк. Яким чином це робитимуть, пояснив юрист управління Андрій Вівчар.

- Це адміністративна справа і до суду має йти особа, на яку склали протокол, разом з адвокатом, - каже Андрій Вівчар. – Тобто, будемо залучати адвокатські об’єднання для захисту директорів.

Хто оплачуватиме послуги адвокатів – чи директори з власної кишені, чи, може, допоможе управління освіти або міськрада з казни – це питання, каже юрист, ще не обговорювали.

- Уже є підготовлені офіційні заперечення – вони потрібні, аби в суді довести, що протокол був складений неправомірно, - пояснив Андрій Вівчар. – Знаємо, що розглядатиме справи Тернопільський міськрайонний суд. Кожен з директорів оскаржуватиме протокол окремо.

Андрій Вівчар нагадав, що протоколи оскаржуватимуть на підставі рішення Конституційного суду від 28 серпня, а також Конституції України, яка гарантує кожному доступ до якісної освіти. Якщо взяти постанову Кабміну, саме за порушення норм якої карали директорів, юрист наголосив, що вона не містить заборону роботи навчальних закладів.

57 протоколів - на керівників закладів освіти

Загалом за три дні червоної зони в області поліція склала 129 протоколів за ст. 44-3 КУпАП за порушення карантинних норм. 57 - на керівників закладів освіти, з них 35 - на директорів тернопільських шкіл. Про це повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета.

Директори обурені через складені на них протоколи та готуються до судів. Кажуть, міськрада таки їх проконсультувала. От чи представлятимуть інтереси директорів у судах – не знають.

Кілька керівників, з якими ми спілкувались, налаштовані менш оптимістично та просили не згадувати їх у статті. Проте є й такі, які готові самотужки змагатись з поліцією в судах.

Коментарі

Я не дозволила б «ігри», які суперечать законам

Інна ІВАНЮК, директор ТНВК Школа-правовий ліцей №2:

 - Наш заклад отримав протокол, точніше я, як керівник, який порушує постанову Кабміну. Але я не шкодую і стверджую: ми розпочали навчання, відповідно до рішення міськради. Потрібно вносити поправки до основних Законів держави, бо наразі немає закону, в якому були б чітко прописані випадки, коли право на освіту обмежується – коли і за яких умов. Такі обмеження, як на мене, можуть бути лише у разі введення надзвичайного стану. Тому, якби я бачила, що міськрада  маніпулює – не вагаючись приймала б інше рішення, дотримуючись законності заради збереження здоров’я дітей. У даному випадку, на мою думку, міськрада поступає правильно. Є вже реакція кваліфікованих юристів. Я піду до суду. Звичайно, міськрада буде мене підтримувати, нам вже дали розтлумачення,  і я готова себе захистити. Тим паче, маю підтримку батьків. У нашій школі майже 100% явка дітей – за всі роки праці такої не було. Як на мене, дистанційно -  це не навчання, держава до нього не готова. Це відбувальщина. І воно не може бути постійним. У мене друга вища юридична освіта. І я не дозволила б «ігри», які суперечать законам.

"Будемо дотримуватись всіх протиепідеміологічних вимог і вчитись"

Андрій ГАЗИЛИШИН, директор ТЗОШ №10:

 - 8 вересня 2020 року у нашій школі були "гості". Представники Національної поліції прийшли дізнатись, чи вчаться наші учні в школі. Чи працює наш навчальний заклад. Бо, згідно з рішенням київського штабу боротьби з КОВІД-19, Тернопіль віднесено до так званої "червоної зони". Навчання має закінчитись, практично не почавшись. Дітей, які 6 місяців пробули на карантині і канікулах, змушують знову сидіти вдома. Бо так вирішили "дорослі дяді". Попри те, що в урядовій постанові № 641 немає заборони на роботу навчальних закладів. Крім того, цю постанову визнав незаконною Конституційний суд. У Тернополі продовжує діяти рішення міської ради від 3 серпня, яким дозволено працювати навчальним закладам з дотриманням заходів безпеки. Це рішення обов'язкове для виконання на території Тернопільської міської громади для всіх.

На мене, як керівника закладу, складено протокол про адмінправопорушення. Загрожує досить великий штраф. Але я не один, зі мною вчителі і батьки, які мене підтримують. Ми будемо дотримуватись всіх протиепідеміологічних вимог і вчитись.

"Ми готові заплатити будь-який штраф, лиш би всі були здорові"

Олександр ОСТАПЧУК, директор ТНВК «Школа-ліцей №6»:

- У нашій школі-ліцеї 16 працівників - хворі. У чотирьох «ковід», в інших є запалення легень і температура. Ми готові заплатити будь-який штраф, лиш би всі були здорові і ходили на роботу та навчання. Просимо "щирих українців" не маніпулювати ситуацією, що склалася. Бо ми не вийшли на роботу не тому, що такі "хитрі" чи "завбачливі". Ми навіть зараз дистанційно не можемо проводити заняття, бо вчителі на лікарняних. Але стан здоров'я колег, які захворіли до 1 вересня, покращився. Віримо, що всі вчителі переборють недуги. Будьте здорові! Я на роботі, тому штрафуванню підлягаю.

Опитування

Чи будете ви допомагати відстоювати право вашої дитини на освіту?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Iren Ternopilska

    а ще і вчителі будуть винні, хай батьки спробують провести уроки в щитках, їм головне дітей зіпхати з дому
  • Іван

    думаю, хоч раз треба, аби поліція отримала зп з відтермінуванням хоча б на місяць, і добровільно, як викладачі та вихователі садочків здали по одній зп в користь боротьби з ковід... виходить, ті що нічого не робить, ще й хочуть бути праві, а той що хоч якось справляється з тим мамазмом, то ще й порушник.... а головне, всі отримують з одного бюджету... то чого так сваритись між собою... а?
  • Ігор Слободян

    Щось мені здається що деректори лишаться сам на сам з цією проблемою
  • major

    Надалі нізащо і нізакого платити не буде, оскільки по факту він на лікарняному і з нього як з гусака вода, а рішення приймала міська комісія тобто орган колегіальний і відповідно важко когось притягнути до відповідальності з точки зору нашого «самого гуманного суду». На даний час як в Тернополі так і в Франківську партія «Свобода» не хоче здати свої останні позицііі і звідси всі підводні камені.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up