У Монастириськах продовжують масово розкрадати ліс

У Монастириськах продовжують масово розкрадати ліс

У місті Монастириська, що на Тернопільщині, не зважаючи на війну, продовжують красти ліс. 

Вантажівку, забиту свіжо зрізаними деревами, вдалося зафільмувати місцевій жительці, активістці Ірині Ванат. 

«Машина без жодного клейма, подивіться яка фура. Це Монастириське лісництво. Під час війни крадуть ліс у Монастириськах. В нас тільки недавно змінили лісничого. Один вже втік в Америку, другого поставили і дивіться який безпорядок продовжується по Монастириськах. Ви кажете, ми будемо відбудовувати державу — з ким — з цими злодіями. Це об'їзна дорога Монастириська. На машині дров взагалі нічого немає, жодної бірки», — каже пані Ірина.

За словами місцевої жительки, вантажівка, заповнена дровами не зупинилася біля лісництва у Монастириськах, а попрямувала у напрямку Бучача. 

Відео дня

«Далі ми годуємо цих гандурасів при владі, ось така сумна історія», — відзначила Ірина Ванат. 

«Прислали нового лісничого з Бережан.,бачимо гроші для нього війною навіть не пахнуть...Хіба це не бачить місцева поліція..!?», каже активістка.

За словами жінки, коли вона звернулась до бучацьких поліцейських, останні відправили місцевий патруль зовсім в іншу сторону від напряму вантажівки.

Згодом Ірина Ванат показала місце, звідки везли дрова.

«Також ріжуть село Бертники везуть через село Чехів граби і всім всьо по барабану.Потім плачуть що йдуть зливи гради і так далі.Варвари все знищують незалишаючи нічого після себе.А деревце росте дуже довго і то якщо його доглядають так як доглядали до нас», — пише Галина Халуп'як.

«Таке робиться всюди по Західній Україні. Один ворог нищить Україну ззовні, другий із середини. Зовнішнім ворогам наші воїни дають відсіч, внутрішнім - мовчанка... Не на часі було колись, не на часі тепер. Де духовенство, де інтелігенція, де прості люди... Одним все, іншим нічого. Чого так, хто винен, що лісовоз дров навіть для тих, що живе біля горів і зазнає всіх екологічних бід від варварського знищення природи коштує більше двадцяти тисяч гривень. Напевно винні ми самі,прості люди», — каже Михайло Бойчук

Довідка

Відповідно до ст. 105 Лісового кодексу України порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону. Зокрема, відповідальність за порушення лісового законодавства несуть особи, винні у незаконному вирубуванні та пошкодженні дерев і чагарників.

Кримінальна відповідальність за незаконну порубку лісу регламентується ст. 246 Кримінального кодексу України, а саме незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду,  карається штрафом від 17 тисяч до 25 500 гривень або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Дане кримінальне правопорушення відноситься до категорії нетяжких злочинів.

При цьому, істотною шкодою вважається така шкода, яка у двадцять і більше (більше 340 грн)  разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів.

Вчинення цього злочину повторно або за попередньою змовою групою осіб, карається обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. Дане кримінальне правопорушення відноситься до категорії нетяжких злочинів.

Вищевказані дії, вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах,  караються штрафом від 25 500 гривень до 34 тисяч гривень або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Дане кримінальне правопорушення відноситься до категорії нетяжких злочинів.

Якщо діями, зазначеними вище, було спричинено тяжкі наслідки, такий злочин він карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років. Тяжкими наслідками вважаються такі наслідки, які у шістдесят і більше (більше 1020 грн) разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Дане кримінальне правопорушення відноситься до категорії тяжких злочинів.

До слова, перед початком опалювального сезону шахраї вигадали новий спосіб обману тернополян. Схема шахраїв пов’язана з продажем дров та іншого альтернативного палива. Шахраї пропонують придбати паливо по вигідним цінам та просять перевести завдаток або всю суму на їх рахунок. Покупці переводять кошти і «лишаються з носом».

 Читайте також:

Продають дрова, яких немає: тернополян попередили про схему шахраїв

В Тернопільському районі не вистачає лісів: чим це нам загрожує?

2 млн збитків: судитимуть посадовця, який не "побачив" вирубку дерев в чотирьох заповідниках Тернопільщини

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (19)
  • Іван Рудий

    А чому немає поліції ??? Де вони ??? Де депутати, голова ??? Якщо вони нічого не роблять, то всіх звільнити.... Для чого тоді вони ??? Люди !!! Самі займіться крадіями !!! Є правий сектор, тероборони....
  • Света Дмитровская

    Це кому війна а кому мать родна
  • Halyna Kizlyk

    А де місцеві депутати?

    Анна Рогальська reply Halyna Kizlyk

    Halyna Kizlyk
    Не смішіть свої плечі🙃
    Вони усім керманять!
  • Марія Майданюк

    А накажуть не тих, хто краде, а тих, хто повідомив...

keyboard_arrow_up