В Тернопільському районі не вистачає лісів: чим це нам загрожує?

В Тернопільському районі не вистачає лісів: чим це нам загрожує?
Ілюстративне фото
  • Ліси – природне багатство кожної області, кожного району і кожного з нас. На Тернопільщині за різними даними їх від 11.1 до 13.8 відсотка від загальної площі області, а в Тернопільському районі навіть менше – 7.8 відсотка.
  • Чому лісів не вистачає та чим це нам загрожує, цікавилися «20 хвилин».

Ми спробували проаналізувати, як зі знелісненням борються в ДП «Тернопільське лісове господарство», а також поцікавилися в екологів, щодо нинішнього стану заліснення в області.

Для початку проаналізуємо діяльність вищезгаданого державного підприємства, адже саме від його діяльності і залежить, яку площу лісів цьогоріч висадять, а яку вирубають.

Відео дня

В користуванні ДП «Тернопільське лісове господарство» перебуває понад 26 тисяч гектарів лісу. А саме підприємство займає площі колишніх Тернопільського, Збаразького, Теребовлянського, Підволочиського, Зборівського та частково Чортківського районів.

На засадження лісів ДП «Тернопільське лісове господарство» витрачає щорічно від 1,6 до 3 мільйонів гривень, отримуючи невеликий прибуток наприкінці року. Так, в 2020 році він становив всього 232 тисячі гривень.

Враховуючи те, які площі в області щорічно засаджують лісами, до екологічної норми ми прямуватимемо ще не один десяток років.

Нових лісів у області в 2019 році висадили лише 201 га, у 2020 – 251 га, а в 2021 в області планують висадити 220 га нових лісів.

До того ж, варто врахувати і факти незаконних рубок, а вони є, хоча в останні роки їх суттєво менше.

Та тільки погляньте на збитки від «чорних лісорубів» завдані Тернопільському лісгоспу.

Нижче наводимо рішення щодо порушення кримінального провадження щодо факту незаконної рубки в колишньому Підволочиському районі, датоване груднем 2020 року. Сума збитків – 825 тисяч гривень.

Вирубка лісу в колишньому Теребовлянському районі. Сума збитків – понад 49 тисяч гривень. Рішення щодо порушення кримінального провадження датоване груднем 2018 року.

І це тільки ті, що «попалися».

Та часто, незаконний дохід отримують від цілком законної рубки, санітарної. В багатьох лісництвах саме санітарна рубка у відсотковому співвідношенні становить найбільшу площу  і факт неправильної санітарної рубки дерев найважче довести.

Санітарні правила в лісах України» чітко зазначають, що ССР проводяться винятково для вилучення сухостійних, відмираючих і дуже ослаблених дерев. Виявити, чи належить дерево до «дуже ослаблених» неважко – для цього використовуються показники, які доступні навіть пересічним громадянам. 

Часто показниками просто нехтують і рубають навіть цілком здорові дерева.

– Виявити це доволі легко, потрапивши на будь-яку ділянку, де проводять санітарну рубку, а от довести дуже важко, адже екоінспекція, як правило, з великим небажанням фіксує порушення, – каже експерт ГО «Українська природоохоронна група» Єгор Гринник. – Два роки тому я був у одному з заказників тернопільського лісгоспу, там проводили рубку «розчистка квартальної просіки», натомість в заказнику просто зрубали декілька метрів дерев. До того ж, квартальну просіку розчищали там, де був старий ліс, а де вона проходила через молодий ліс, розчистка не знадобилася.

Технічно, це не є незаконною рубкою, а по факту це один зі способів заробити більше грошей.

Олександр Філь, еколог

– Незалежно від району лісам загрожує посуха. Я не погоджуюся з думкою про те, що незаконна рубка не є основною загрозою для лісів. Так, ця проблема актуальна для інших областей, але не для нашої і тим паче не для тернопільського району.

В нас катастрофічно не вистачає лісів. Задумайтеся, лише для того щоб досягти в області екологічної норми у 20 відсотків від площі території, нам необхідно заліснити 90 тисяч гектарів землі. Тоді можна було б гарантувати екологічний баланс. В нас заліснено лише 13 відсотків.

Вирішують в області і районі зокрема це питання просто – висаджують монокультурні ліси: дуби чи ялини. Але таким чином ми не досягнемо того видового різноманіття, як в природному лісі з різними деревами, що є домівкою не тільки для безлічі видів птахів, але й для сотень видів комах.

Одним з виходів заліснення області я бачу висадження ленкоранської акації. Це вже практикують на Харківщині. Ці дерева дуже стійкі до посухи, тому для Тернополя і району це досить актуально.

До того ж, акація є домівкою для багатьох птахів та комах.

Орест Сінгалевич, еколог

– В області та районі зокрема дійсно не вистачає лісів. Але причина не тільки у вирубці лісів. Є фактор зміни клімату. В Тернополі міліють річки, наприклад, Серет  і якщо використовувати водні ресурси нераціонально, то цілком можливо, що найближчим часом наш клімат буде таким же, які на Півдні України.

Відомо, що дерева своєю кореневою системою затримують вологу, тому їх вирубка тільки прискорює процес зміни клімату. А якщо висаджувати дерева вздовж річок, вони затінятимуть своїми кронами водну гладь і тим самим зменшуватимуть площу випаровування води.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • David Starr

    То садіть дерева і чим побільше, у нас є купа лісгоспів, чим таким вони зайняті?
  • Читач87

    Тим, що більше добрив піде в гунтові води.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up