Партнер рубрики Події

У нього з Україною було одне свято на двох... Прощаються із захисником Зіновієм Зажереєм

У нього з Україною було одне свято на двох... Прощаються із захисником Зіновієм Зажереєм
  • На Лановеччині 24-25 серпня 2022 року оголосили Днями жалоби та приспустили державні прапори.
  • Свого Героя зустрічають батько, троє сестричок, дружина і маленька донечка. Він повернувся додому у день, коли йому могло виповнитись би 36 років. Але йому назавжди залишиться 35…

 

День незалежності-2022 Лановеччина у скорботі. 24-25 липня тут оголосили Днями жалоби та приспустили державні прапори. Додому назавжди повертається Зіновій Зажерей. Його оплакують і Тернопільщина, адже тут народився і знайде місце останнього спочинку. А ще Франківщина, адже там проживав останні роки, відколи одружився.  

Ланівці зустрічають свого Героя на центральній площі міста. Саме у день свого народження він повернеться до рідного дому, на рідну Лановеччину в с. Вербовець.

— Лановецька громада у скорботі. Із сумом повідомляємо про загибель мешканця с. Вербовець, солдата Зіновія Зажерея, — сумну звістку повідомили краянам на сторінці Лановецької міської ради. — Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким. Схиляємо голови перед героїзмом та відвагою солдата. Вічна пам'ять Герою.

Відео дня

У небесний легіон йдуть найкращі та найдобріші

Зажерей Зіновій Олександрович народився 24 серпня 1986 року. Власний день народження чоловік святкував у День незалежності. І назавжди присягнув на вірність Україні та своєму народу, за яких віддав найдорожче – власне життя. Внаслідок артилерійського обстрілу стрілець-санітар Зіновій Зажерей загинув поблизу с. Павлівка, що на Донеччині, 15 серпня.

— Сум, жаль, відчай. У небесний легіон йдуть найкращі та найдобріші. Вічна пам'ять тобі, Герою, наш учню, — написала Люба Босак. — Щирі співчуття рідним.

«Вічна пам'ять тобі, Герою! Для мене ти запам’ятався надзвичайно добрим і завжди усміхненим, — пише Лілія Лакома. — Спочивай з Богом…»

— Вічна пам‘ять тобі. Спочивай з Богом. Ти залишишся завжди в пам‘яті людей, які тебе знали, — пише Альона Липовенко. — Таке велике горе. Для рідних щирі співчуття. Герої не вмирають…

У героя залишились батько Олександр Мефодійович, троє сестричок – Богдана, Оксана і Юлія, дружина Іванка та 6-річна донечка Даринка.

Зіновій родом з Тернопільщини, одружений в селі Кричка Солотвинської ТГ, що на Франківщині. Молодий і сильний, мужній і відважний, йому б жити і планувати життя та він його віддав за кожного з нас, висловила співчуття у фейсбуці депутатка облради від Богородчанщини Марія Рудик.

Аби провести свого найріднішого в останню путь, дружина із донечкою виїхали з Німеччини, куди переїхали під час війни.

Поховають поруч з мамою, якої не стало у січні

— Зеник не був ні учасником АТО, не служив в армії строкової служби, але виявив бажання стати на захист України і нас із вами, коли почалось повномасштабне вторгнення, — розповів староста с. Вербовець Григорій Смолій. — 2-3 тижні був на полігоні, на навчанні. А потім бригаду, у складі якої ніс службу, перекинули на схід, на передову.

Дуже хороший, приємний, щирий і відкритий — таким односельці пам’ятатимуть свого Героя. У мирному житті більшість часу Зеник перебував на Франківщині, там проживали із дружиною і донечкою. Проте на свята, у вихідні завжди навідувався до батьків. Дуже хвилювався, коли мама хворіла. І тяжко пережив, коли її у січні цього року не стало — не змогла подолати онкологію.

— Щедрий, добрий спокійний, зрештою за нього говорять не слова, а його вчинки – ніхто не приносив йому повісток, не примушували одягати військову форму. Він сам так вирішив йти боронити рідну землю, — каже Григорій Смолій. — Зіновій – Патріот з великої букви. І це надто гірка втрата – і для рідних, і для нас усіх.

Побратими розповіли, що Зеник із братами по зброї були буквально в 50 м від орків. У тому бою загинули чимало наших військових. Коли на мить припинився вогонь, земляк з Лановеччини зумів витягнути тіло Зеника із поля бою.

Поховають Героя на сільському цвинтарі, поруч із мамою.

Редакція щиро співчуває дружині, донечці, батькові, сестрам, рідним, землякам і побратимам та всім, хто втратив дорогу людину. Вічная пам’ять, шана і слава тобі, Герою…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (59)
  • Volodymyr Stashchuk

    Світла пам'ять герою
  • Надія Шевченко-Хомуха

    Вічна слава і пам'ять Герою
  • Oksana Havura

    Царство Небесне
  • Лариса Позняк

    Вічна пам'ять Герою.

keyboard_arrow_up