У обідній тарілці школярів має бути їжі не менше, ніж на 50 грн. А що у вас? (голосуйте)

У обідній тарілці школярів має бути їжі не менше, ніж на 50 грн. А що у вас? (голосуйте)

Від 1 вересня усі учні початкової школи харчуються безкоштовно за рахунок держави та міського бюджету. Водночас у старших класах безкоштовні обіди залишаються лише для пільгових категорій. Тернополяни скаржаться: у тарілках дітей часто бракує м’яса та риби.

 

«Що має бути в меню? І хто це контролює? — до редакції звернулася мама двох школярів. Жінка скаржиться, що у тарілці дітей в обідню пору — подекуди ані риби, ані м’яса. — Скільки коштує обід і хто має контролювати, чим годують наших дітей? Відсутність м’яса з рибою — це норма? Можливо, питання до підприємця, який харчує наших дітей?»

Вартість обіду — 50 грн

Жінка каже, що вже кілька днів поспіль розпитувала своїх школярів, чим їх годували у школі. Діти перелічили, але у списку не було м’яса. Два дні тому, розповіла тернополянка, на обід було картопляне пюре, ложка овочевого салату, варене яйце і компот. Загалом, припустила жінка, собівартість такого не більше 20 грн. 

— Я припускаю, що це може бути справа у роботі підприємця, який забезпечує харчуванням наших дітей, — каже мама двох школярів. 

Відео дня

То яку вартість компенсує держава за харчування дітей?

Вартість гарячого обіду для школяра становить 50 грн, прокоментувала редакції заступниця начальниці управління освіти і науки міськради Ірини Сум. 

— Це визначена державою сума, яка компенсується за схемою співфінансування: 70% з держбюджету, 30% — з місцевого бюджету, — повідомила Ірина Сум. 

Для учнів 5–11 класів безкоштовні обіди передбачені лише для пільгових категорій. У цьому випадку витрати повністю покриває місцевий бюджет.

Що повинно бути в меню

Меню для шкільних їдалень складає підприємець, який організовує харчування, і погоджує його з Держпродспоживслужбою. Основні вимоги закріплені у постанові Кабміну №305.

У раціоні мають бути:

* м’ясо та риба,

* молочні продукти,

* яйця,

* бобові та горіхи,

* злакові продукти.

Меню повинно бути збалансованим і різноманітним: якщо в один день немає м’яса чи риби, ці продукти мають з’явитися наступними днями.

— Контроль за харчуванням здійснює адміністрація школи разом із медпрацівником, — повідомила Ірина Сум. — Якщо у батьків виникають питання, звертайтеся до керівника закладу.

Що робити батькам

1. Уточнювати меню в школі.

2. У разі сумнівів щодо якості харчування звертатися до директора та медпрацівника закладу.

3. Якщо порушення не усуваються — скаржитися до управління освіти чи Держпродспоживслужби.

Норми харчування

Постанова Кабміну визначає добову калорійність і вміст поживних речовин у шкільних стравах.

Згенероване за допомогою ШІ

Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку 

1. Енергетична та поживна цінність їжі (вміст макро- і мікронутрієнтів) у закладах дошкільної, загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (далі - заклади) повинна відповідати загальним віковим потребам здобувачів освіти/дітей згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, визначеними МОЗ.

2. Планування частки калорійності їжі у загальних енергетичних потребах залежить від режиму (кратності) харчування в закладі.

3. У разі споживання лише сніданку калорійність повинна становити 25-30 відсотків добової потреби, відповідна частка для обіду збільшується до 30-35 відсотків. Орієнтовна кількість калорій на сніданок, обід та вечерю, добова калорійність для різних вікових груп наведена в таблиці 1.

Вікова група

Енергетична цінність сніданку, вечері, ккал

Енергетична цінність обіду, ккал

Добова енергетична цінність, ккал

1-4 роки

350-415

415-485

1385

4-6 (7) років

425-510

510-595

1700

6*-11 років

525-630

630-735

2100

11-14 років

600-720

720-840

2400

14-18 років

675-810

810-945

2700

4. М’ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, бобові та горіхи є основними джерелами білку. Додатковим джерелом корисних білків є злакові, зернові, бобові продукти. Орієнтовна кількість білків для сніданку, обіду та вечері, а також добова потреба в білку для різних вікових груп наведені у таблиці 2.

Вікова група

Кількість білку на сніданок, вечерю, грамів

Кількість білку на обід, грамів

Добова потреба у білку, грамів

1-4 роки

13-15

15-18

53

4-6 (7) років

14-17

17-20

58

6*-11 років

18-21

21-25

72

11-14 років

21-25

25-29

84

14-18 років

23-27

27-32

93

5. Орієнтовну кількість жирів для сніданку, обіду та вечері для різних вікових груп наведено у таблиці 3.

Щонайменше дві треті жиру, який споживається здобувачами освіти/дітьми, повинен надходити у вигляді ненасиченого жиру (ненасичених жирних кислот). Ненасичені жири включають незамінні жирні кислоти та жиророзчинні вітаміни, тому їх споживання обов’язкове для належного структурного та функціонального стану організму та його органів і систем, зокрема головного мозку, нервової системи, серця, кровоносних судин, ендокринної системи, органу зору, шкіри та волосся.

Надходження насичених жирів повинно бути обмежено на рівні не більше ніж 10 відсотків загальної добової калорійності та калорійності окремих страв.

Вікова група

Кількість жирів на сніданок, вечерю, грамів

Кількість жирів на обід, грамів

Добова потреба у жирах, грамів

1-4 роки

11-13

13-15

44

4-6 (7) років

14-16

16-19

56

6*-11 років

17-21

21-24

70

11-14 років

21-25

25-29

84

14-18 років

23-27

27-32

92

 

6. Здобувачі освіти/діти повинні регулярно споживати харчові продукти та страви з вмістом вуглеводів. Пріоритетними продуктами цієї групи є рослинні продукти з високим вмістом харчових волокон. 

Харчові продукти, призначені для продажу у буфетах, торговельних апаратах, та страви, які пропонуються здобувачам освіти/дітям у закладах, повинні бути без додавання підсолоджувачів, синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсилювачів смаку та аромату.

Опитування

Як годують ваших дітей у школі?

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Оксана Бабій
    І смішно..., і плакати хочеться....
  • Оксана Кіналь
    Ну то м‘ясо і рибу нехай дитина їсть вдома. А в шкільній їдальні хай будуть овочі і каші , але лиш би свіже та гаряче
  • Леся Яцик
    Коли я лежала в лікарні,10 років тому,то навіть каші не було,ячмінка або перловка розколочена водою.
  • Олександр Котула
    То не тільки в школах в Мене Син лежить в лікарні вчора говорив що на сніданок була каша кукурудзяна і салат з бурячка без мяса і порції маленькі
    Lena Elena reply Олександр Котула
    Александр Ммммм у Нас війна, а Хтось тим часом гроші краде.
    Олександр Котула reply Олександр Котула
    Галинка Явна та я тоже ношу істи Сину і в кожній лікарні інакше годують  Дружина лежала в лікарні швидкої допомоги то порції були нормальні і Я істи не носив
    Светлый Ангел reply Олександр Котула
    Олександр Котула в Тернополі мама була в лікарні, котлету давали щодня на обід. Тай ми приносили,домашнє ,щоб їла добре.
    Олександр Котула reply Олександр Котула
    Александр Ммммм та чому жирувати мають бути елементарні норми нормальні порції добре йде війна а депутати оп препіздент тоже мають маленькі порції недоїдають
    Александр Ммммм reply Олександр Котула
    Олександр Котула у нас війна а ви жирувати хочете

keyboard_arrow_up