Партнер рубрики Події

У парку «Топільче» хочуть облаштувати японський сад, вартістю понад 1 мільйон

У парку «Топільче» хочуть облаштувати японський сад, вартістю понад 1 мільйон
  • Локацію у стилі японських садів на території гідропарку «Топільче» пропонує створити завідувач сектору енергозабезпечення управління ЖКГ Павло Савечко. Проєкт подав на «Громадський бюджет 2020».
  • Чи мають право держслужбовці подавати проекти на конкурс і чи приживуться екзотичні насадження у Тернополі?

У міській раді пояснили, що проєкт може подати будь-яка особа, яка має дозвіл на постійне проживання на території України та на момент подання проєкту досягнула 16-річного віку.
У рамках проекту Павла Савечка на території гідропарку «Топільче» передбачається створення ландшафтної локації із відновлювальними джерелами енергії для освітлення різних паркових елементів. Загальна вартість проекту 1 млн 450 тис грн. Автор, Павло Савечко, зазначає, що проєкт він подавав у статусі звичайного мешканця, а не працівника міської ради. 

- Створення рекреаційно-ландшафтних зон є одним із пріоритетів для міської ради, - розповідає Павло Савечко. - У складі управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології є навіть посада ландшафтника-еколога і цей напрямок є досить цікавим та перспективним для розвитку міської відпочинкової інфраструктури. Потрібно відзначити, що у сучасному глобалізованому світі екологія та енергетика тісно переплітаються. 

Відео дня

Фотозони та геолокації для соцмереж

Японський сад - це своєрідна «торгова марка», яка давно вийшла за межі Японії, зазначає пан Савечко. 

- Сьогодні такі ландшафтні локації можна зустріти в багатьох містах світу і наявні світлини в соціальній мережі Instagram свідчать про їх чималу популярність серед місцевого населення та туристів, - каже автор. - Територія біля водяного млинка із прилеглим озерцем ідеально підходить для реалізації та облаштування даного ландшафтного проекту. 

Основна вартість робіт в межах проєкту - це спорудження малих архітектурних форм із металу: ворота торії, мостики, двоярусна пагода, місячна брама. А яскраво-червоний колір яких цікаво контрастує з навколишнім середовищем у всі пори року та періоди доби. Передбачається також висадження кількох морозостійкий декоративних зелених насаджень, встановлення камінних ліхтарів та інших елементів паркового декору. 

У японському парку хочуть висадити морозостійкі рослини – сакуру, японський клен, сосну нівакі, мох, папороть.

Автор проєкту каже, що ці рослини вже давно прижились в нашій кліматичній зоні. Хоч пояснює, що вони досить дорогі - до 15 тис. грн. за одне деревце, тому висадили велику кількість декоративних дерев не зможуть. 

Як зазначив заступник начальника управління екології та природних ресурсів Тернопільської області Ігор П’ятківський, практика облаштування парків та зон відпочинку у японському стилі в Україні дуже популярна. 

- Подібний сад із таких рослин облаштований у Кременецькому ботанічному саду, - каже пан Ігор П’ятківський. - І у нас, в Тернополі, такі рослини можуть зростати та цвісти. Лише цим рослинам потрібні захищені місця, де немає сильного вітру та загрози їх підмерзанню. 

Локація із відновлювальними джерелами енергії

- Декілька років тому в рамках стажування за кордоном мені довелось побувати в Чехії та Норвегії, і там нам показували можливості використання відновлювальних джерел енергії на основі води, сонця та вітру для місцевих парків, - каже пан Савечко. - Для прикладу, було цікаво скористатись велотренажером, який крутив вітряк і генерував електроенергію для заварювання одного горнятка кави.

 Такі рекреаційні зони служать місцями для сімейного відпочинку та є центром тяжіння для туристів.

- Власне під час таких подорожей виникла ідея щось схоже зробити у рідному місті, - продовжує чоловік. - Зокрема, у нашому проєкті, планується встановлення сонячних панелей, гідро- та вітрогенераторів, кожен потужністю 1 кВт, а отриману електроенергію планується спрямувати на led-освітлення паркових зон та елементів декору. 

У кінцевому результаті планується створення декількох фотозон із геолокацією для соцмереж.

Як зазначає автор, якщо даний проект стане одним з переможців, то буде також ініційоване звернення до посольства Японії в Україні про його менторську підтримку. У перспективі також розглядається можливість співпраці із японськими урядовими установами та приватного бізнесу у сфері реалізації спільних енергоефективних проектів, контролю за забруднення водойм, поводження з відходами, тощо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • тарас

    маханий дерибанщик з міської ради - дороги в ямах, всюди сміття а він як остання проститутка на помаду (японський сад)
  • Mick D

    Розпилять як завжди бабло. Куплять дешево все для парку а ціну в закупівлях вкажуть космічну. Це все зрозуміло. Їм хоч японський, хоч французький хоч зімбвабвійський аби було
  • Світлана Верес

    А мені сподобалася ідея. А парк "Топільче" досить великий і там можна зробити декілька менших парків в різних стилях, булоб цікаве поєднання.
  • Анонім

    Щановні ,а нах...... воно потрібно ось ця японська культура у нас ,що своєї бракує культури . Парк має бути парком ми живемо в Україні ,а не японії .Гідропарк має зберегти свою автентичність .

    Петро Білецький reply Анонім

    Правильно. Дід і Баба мають зберегтись, і ті язичницькі божки також. Те що вони перестроюють парк під японську культуру це означає шо люди які на верху не мають жодного уявлення про нашу, і ведуться на бренди які пропогують інша культури - куда вони і їздять у відпустку. Дибіли є дибіли.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up