У Підгаєцькій громаді розповіли, яка зараз ситуація після нічної ракетної атаки

У Підгаєцькій громаді розповіли, яка зараз ситуація після нічної ракетної атаки
Фото редакція ексклюзивно отримала із власних джерел
  • У ніч з восьмого на дев’яте березня країна-агресор знову атакувала територію України ракетами та дронами камікадзе. Через це у різних регіонах понівечені приватні будинки та критична інфраструктура.
  • Частково зруйновані будівлі на Тернопільщині. Ми дізнавалися деталі, у якому стані приміщення та як пережили цю ніч місцеві.

Нагадаємо, приблизно о 2:39 оголосили про повітряну тривогу на території всієї України. На Тернопільщині тривога тривала впродовж чотирьох годин. Загалом вночі ворог випустив 81 ракету. Його цілями була наша критична та енергетична інфраструктура.

Вирва у селі після нічної атаки

Як повідомляв голова Тернопільської ОВА Володимир Труш, о п’ятій годині ранку зафіксували падіння уламків, бойової частини у Підгаєцькій громаді.

– Вибухом пошкоджено п’ять будівель. З них чотири – нежитлові, один житловий будинок. Наразі на місці падіння уламків тривають слідчо-оперативні дії. Загиблих чи потерпілих, на щастя, немає, – запевнив він.

Відео дня

Що кажуть в громаді?

Аби дізнатися більше детальної інформації, журналісти «20 хвилин» звернулися до Підгаєцької міської ради. Наразі працівники міськради разом з представниками інших спецслужб знаходяться на місці події.

– Я досі знаходжуся у селі, де через нічну атаку постраждали будинки. Ми одразу зробили обстеження помешкань, склали сім актів. В одному житловому будинку майже повністю зруйнований дах. Також частково пошкоджені два господарські будинки. Також є оселі, де частково треба замінити шифер. Постраждав колишній будинок торгівлі. Там і дах понівечений, і вікна повилітали. Зараз тут є служби, вони збирають уламки і виконують свою роботу. Я не знаю, чи це було влучання, чи шматки ракети полетіли після збиття. Це не моя компетенція, звертайтеся краще у відповідні служби. Але у селі урвище метрів п’ять у глибину, – розповіла заступниця міського голови Надія Лучка.

Комунікації під час падіння уламків не постраждали. Наразі у жителів села є світло, вода в криниці. 

Проте ця ніч стала справжнім потрясінням для всієї громади. Люди злякалися, адже з такою ситуацією зіштовхнулися вперше.

– Місцеві налякані. Але вони задоволені, що через цю атаку ніхто з них не загинув. Це найголовніше на сьогодні для кожного з нас. Всі покрівлі поступово відновимо, – додає пані Надія.

У свою чергу, речниця головного управління ДСНС  у Тернопільській області Ірина Крупа наголосила, їх підрозділи для роботи у Підгаєцькій громаді не залучали. 

– На місці події працюють оперативно-слідчі групи СБУ та Нацполіції в області, (від Державної служби з надзвичайних ситуацій залучили лише керівництво району) з метою встановлення маркування ракети та збору речових доказів, – каже речниця. 

Порахують збитки

У Підгаєцькій міськраді наголошують, людей з такою бідою ніхто не покине. Вже зараз шукають всі можливі варіанти, як можна допомогти власникам будинків, аби скоріше ліквідувати наслідки атаки.

– Зараз ми створюємо штаб. Буде працювати комісія, підрахуємо суму збитків. Щось зможемо виділити з бюджету. Першочергово маємо зробити покрівлю в будинку, яка постраждала найбільше. Бо людині ж треба десь спати. Ми ще рекомендували людям, щоб через додаток «Дія» вони реєструвалися на «єДопомогу», –  каже заступниця міського голови. 

УВАГА! За результатами огляду уламків вибухотехніки не виявили небезпечних частин, проте місце події може бути уражене залишками ракетного топлива. Тому місцевих жителів просять не підходити туди. 

Фахівці задокументували всі пошкодження, внаслідок ранкового обстрілу на території Підгаєцької територіальної громади. Це в основному вікна, двері, покрівлі будинків. Про це розповів голова Тернопільської ОВА Володимир Труш.

– Відбулось позачергове засідання місцевої комісії з питань ТЕБ та НС при Тернопільській районній військовій адміністрації, створено штаб з ліквідації  наслідків. На місце події вже доставлено будівельні матеріали та проводяться ремонтні роботи, – каже Володимир Труш.

Також, якщо ви чуєте сигнали ракетної небезпеки, будь ласка, перебувайте в укритті. Адже ворог б’є і не шкодує ні інфраструктури, ні людей. Не фотографуйте та не викладайте відео.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Ліда Закамарок

    Ну нащо такі лозунги, ховайтеся в укритті.
    Хочу знати де воно є?
  • Антоніна Шумик

    Дякувати Богу зо обійшлося без жертв!

    Pavel Akiev reply Антоніна Шумик

    Хз хз кому дякувати.
  • Мирослава Кузнецова

    Спаси і помилуй,Господи,Україну і її народ.

    Pavel Akiev reply Мирослава Кузнецова

    Спасуть наші хлопці і дівчата. А Бог - ну... він теж десь в пікселі працює
  • Nataliya Fatuyk

    😭🙏🙏🙏

keyboard_arrow_up