Партнер рубрики Події

У підземеллі музею відкрили виставку, натхненну роботами художниці-десидентки

У підземеллі музею відкрили виставку, натхненну роботами художниці-десидентки

В Історико-меморіальному музеї політичних в'язнів віділлі Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини відкрили виставку «Світло Стефанії Шабатури», яка відбувається в рамках мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

На виставці представлені дитячі роботи Заліщицької школи естетичного виховання дитячої художньої школи, виконані в техніці творів мистецтва і натхненні роботами дисидентки, мисткині-килимарки, художниці Стефанії Шабатури.

Про це повідомили в Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини.

Відео дня

На заході виступив художник, живописець, головний художник Тернопільського академічного обласного театру актора і ляльки Володимир Якубовський, який зазначив: «Це готові сюжети для гобеленів, для ткацтва. Дуже важливо, щоб сучасна молодь створювала свої твори, але і при цьому мала змогу вчилася на зразках попередників, мала доступ до творчості, яка переслідувалася, яка знищувалася тоталітарною радянською владою. Дякуємо нашим захисникам, завдяки яким ми маємо змогу збиратися і відвідувати такі заходи, виставки.»

Регіональний координатор мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в Тернопільській області, продюсер Володимир Ханас зазначив: «Це символічно, що твори Стефанії, були масово знищені, художниця була арештована, відбувала покарання за свою творчість у тюрмах, а роботи дітей, які сповідують її техніку представлені у камерах музею політв’язнів, колишній тюрмі . Добра традиція мандрівного театру, що коли хронологічно він завершився, а ідея виставок, популяризація творчості працює і надалі, живе у виставках, пам’ятних заходах. Виставка триватиме у бібліотеках і музеях інших містах Тернопільщини.»

Заввідділом Історико-меморіального музею політв’язнів Уляна Рикун виступила з словами подяки: «Окремо хочу подякувати пані Соломії Дяків та Володимиру Ханасу за роботу над книгою спогадів про художницю «Стефанія Шабатура: життя окрилене стремлінням духу», за ідею створення такої виставки, дітям Заліщицької художньої школи, які надихнулися творчістю мисткині і створили такі роботи. Хочу подякувати відвідувачам, а саме учням Тернопільського ліцею №21 спеціалізованої школи імені Ігоря Герети, які навчаються на художників, які прийшли на виставку, і почерпнули для себе натхнення і дізналися про дисидентку, майстриню-килимарку Стефанію Шабатуру.»

Після заходу відвідувачам співробітниця музею політв’язнів Леся Олійник провела екскурсію.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up