Партнер рубрики Події

У поліції відмовилися надати журналістам відео з місця ДТП за участю патрульних

У поліції відмовилися надати журналістам відео з місця ДТП за участю патрульних
Фото надав читач редакції
  • Аварія на перехресті вулиць Бережанської та Лучаківського трапилася ще 17 січня. Тоді зіткнулися автомобіль поліції та учбова машина атошколи. Службовий транспорт рухався з другорядної. «Винним» тоді зробили водія автошколи. 
  • На прохання читачів, які повідомили нас про подію, журналісти «20 хвилин» звернулися до правоохоронців, аби дізнатися більше. Однак там небагатослівні. 

 

Після аварії патрульна поліція Тернополя повідомила журналістів, що їхній службовий автомобіль рухався з увімкненими спецсигналами. Це означає, що саме він мав пріоритет в русі, а учбовий транспорт – порушив правила, не надавши проїзду й спричинивши аварію. На інструктора учбового автомобіля правоохоронці склали адмінпротокол за статтею 124 (Порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна – авт.). 

Відео дня

Ця подія викликала жваве обговорення у соцмережах. Очевидці події зверталися у редакцію з переконанням, що ніяких спецсигналів не було. Так це чи ні, ми не знаємо, саме тому журналісти «20 хвилин» у формі інформаційного запиту попросили поліцейських надати пояснення стосовно ситуації та відео, яке підтверджує, що спецсигнали справді були увімкнені. Ми також попросили відповісти на запитання, чи був це справді робочий виклик на подію, яка потребувала ввімкнення спеціальних сигналів.  Однак у відповіді нам, вважаємо, відмовили.

Обмежена інформація?

«…Повідомляємо, що надати іншу запитувану інформацію, в тому числі відеозаписи, не представляється за можливе, оскільки відповідно до пп. 11 п.5 Наказу НПУ України від 12.10.2018  №945 «Про затвердження Переліку відомостей, що становлять службову інформацію в системі Національної поліції України», відомості щодо службових транспортних засобів, які використовуються для охорони публічної безпеки, порядку, боротьби зі злочинністю, у частині місць та часу розташування, перебування таких транспортних засобів, режимів патрулювання, маршрутів пересування, даних, що ідентифікують поліцейських, за якими закріплені транспортні засоби, відноситься до інформації з обмеженим доступом…» – йдеться у відповіді управління патрульної поліції в Тернопільській області за підписом заступника начальника управління Сергія Ганського.

Також правоохоронці повідомили, що внаслідок аварії службовий автомобіль поліції отримав механічні пошкодження передньої лівої частини. Вартість ремонту оплачує страхова винуватця аврії. 

Чи може насправді поліція опублікувати записи реєстратора, аби розставити крапки над «і» та дати чіткі пояснення нашим читачам? Про це журналісти запитали у адвокатки Тетяни Семусь.

– Закон України «Про Національну поліцію», зокрема стаття 9, передбачає відкритість та прозорість. Поліція забезпечує постійне інформування органів державної влади та місцевого самоврядування, а також громадськості, про свою діяльність у сфері охорони й захисту прав та свобод людини, протидії злочинності, забезпечення публічної безпеки та порядку, – пояснює пані Семусь. – Діяльність поліції, згідно з Законом, здійснюється на засадах партнерства в тісній співпраці з населенням та громадськими об’єднаннями. 

Враховуючи статті 9 та 11 згаданого Закону, можна говорити про те, що запит журналіста, зокрема щодо надання відео, стосувався не лише їхньої службової діяльності, а розуміння причетності їхнього автомобіля до аварії, наголошує фахівчиня.

– Громадськість закономірно цікавиться роллю, яку відігравав службовий транспорт в цій історії. Я переконана, що поліція, дотримуючись засад прозорості, могла б надати запитуваний відеозапис, який би «зняв» якісь припущення. Нагрудні камери патрульних вмикаються в ручному режимі і, ймовірно, під час поїздки були вимкнені. Проте автомобільний реєстратор – працює. І запис з нього є достатньо інформативним, аби дати відповіді на усі запитання, – каже вона.

Коли треба пропускати поліцію

Оскільки дана подія викликала суспільний інтерес, редакція публічно звертається до патрульної поліції із проханням оприлюднити відео з місця аварії та провести службову перевірку з інформуванням населення про її результати. 

У той же час нагадаємо, коли водії – учасники дорожнього руху – зобов'язані пропускати службове авто поліції. 

Відповідно до Правил дорожнього руху, у разі наближення транспортного засобу з увімкненим синім проблисковим маячком та (або) спеціальним звуковим сигналом водії інших транспортних засобів, які можуть створювати йому перешкоду для руху, зобов’язані дати йому дорогу і забезпечити безперешкодний проїзд зазначеного транспортного засобу (і супроводжуваних ним транспортних засобів).

Наближаючись до нерухомого авто поліції з увімкненим проблисковим маячком синього кольору та спеціальним звуковим сигналом (або без нього), що стоїть на узбіччі або на проїзній частині, водій повинен знизити швидкість до 40 км/год та в разі подання регулювальником відповідного сигналу зупинитися.

​​Забороняється здійснювати обгін і випередження транспортних засобів з увімкненими проблисковими маячками синього і червоного або лише червоного кольору та зеленого або синього і зеленого кольору і супроводжуваних ними транспортних засобів (колони), а також рухатися по суміжних смугах із швидкістю колони або займати місце в колоні.

 

Читайте також: 

У Тернополі спіймали водія, який ніколи не здавав екзамену і немає водійського посвідчення

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач72

    Питається навіщо патрульним по Тернополі їздити на автах.Один сидить за кермом 22 Години в добу а інша чи інший спить поряд або втік так розважається. Пішим ходом вони були би ближче за народу, бачили п'яниць в дворах, заходили до притонних квартир, Призупиняли вуличні бійки, обслуговували телефонні виклики.А авто лише для виїзду оперативних груп та доставки ухилянтів чи злодіїв.І менше булоб витрат.Територія і площа  Міста дозволяє ходити пішком, можна на електросамокатах чи тих велосипедах що раніше закуплені.Економія буде суттєва і правопоядок покращиться.Доганяти і штрафувати порушників впливових і так заборонено бо потім звільняють поліцая за перевищення(суддя Вінниці та інші)
  • Andriy Mysian

    Судячи з фото, це поліція виїзджала з другорядної. Коміки.
  • Oksana Kalynovych

    Я так зрозуміла, замість того щоб попросити вибачення і оплатити ремонт навчального автомобіля - працівники поліції показали, що вони мусора.
  • Andrii Hutsaliuk

    Якщо вони їхали з маячками, то вони їхали на виклик
    Якщо вони їхали на виклик, це мало б бути зафіксовано як на лінії 102 так і в рапорті поданому в кінці зміни
    Всі ці документи можна буде отримати адвокату особи, що притягується до адміністративної відповідальності

keyboard_arrow_up