Партнер рубрики Події

У посилці з Тернополя митники виявили рештки давніх істот

У посилці з Тернополя митники виявили рештки давніх істот

Стародавні скам’янілості планували переправити до Тайваню. З погляду палеонтолога вони є ексклюзивними.

Київські митники виявили в посилці з Тернополя рештки давніх істот, яким 400 мільйонів років. Про це повідомляється на сторінці служби в соцмережах.



«Під час митного огляду міжнародного поштового відправлення з Тернополя митники виявили камені з ознаками старовини з химерними обрисами і припустили, що вони можуть мати давнє походження. Відтак, скам’янілості було скеровано до Національного науково-природничого музею НАН України для проведення експертизи», — йдеться в повідомленні.

Як визначили експерти, виявлені митниками скам’янілості є плитками червоного пісковику раннього девону (геологічний період палеозойської ери) з панцирами «риб» Protopteraspis двох видів, а також слабко зцементований вапняк з цілим крабом «Daira speciose» та черепашкою червоного молюска Halyotis sp.



Фахівці музею також встановили, що це — оригінальні фосилії, знайдені на Поділлі, в басейні річки Дністер. Геологічний вік трьох з них (дністровська серія) становить близько 400 млн років; а двох інших, краба та молюска - 10-20 млн років.

Відео дня


Виявлені скам’янілості є ексклюзивними з погляду палеонтолога. Вони мають культурну та наукову цінність як геологічна спадщина. Водночас експерти рекомендують внести зразки до Державного реєстру національного культурного надбання, а також до Музейного фонду України.


Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібні дозвільні документи. Митникам їх надано не було.

Стосовно громадянина, який відправляв ексклюзивні палеонтологічні зразки за кордон, Київською митницею складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Палеонтологічні цінності вилучено до рішення суду.

Читайте також:

Троє водіїв контрабандою намагалися переправити через кордон гаджети та нікотин.

З 1 березня на митниці планують повернути перевірки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Михайло Володимирович

    Виходить, всі наші посилки котрі ми або нам надсилають - скривають і перевіряють. Це хіба законно?

keyboard_arrow_up