Партнер рубрики Події

У Раді анонсували підвищення тарифів на електроенергію вдвічі

У Раді анонсували підвищення тарифів на електроенергію вдвічі

Ринкова ціна на електроенергію, за словами нардепа, сягає від 5 до 6 гривень за кіловат-годину.

У 2024 році тарифи на електроенергію для населення в Україні можуть зрости у два рази. І ціна за кіловат-годину складатиме трохи менше ніж 6 гривень. Про таке в інтерв'ю «Telegraf» заявив народний депутат Сергій Нагорняк, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

За словами депутата, українцям потрібно готуватися до «непростого та непопулярного кроку» — лібералізації тарифів на електроенергію для населення.

«Сьогодні у нас дві державні компанії «Енергоатом» і «Укргідроенерго» щороку дотують населення десь на 120 мільярдів гривень. Трохи менш як 100 мільярдів — це «Енергоатом», десь близько 25 мільярдів — це «Укргідроенерго», — зазначив Нагорняк.

За словами Нагорняка, ринкова ціна на електроенергію сягає від 5 до 6 гривень за кіловат-годину, і це без врахування тарифу на диспетчеризацію та доставку. Тариф для населення за спожиту електроенергію зараз — 2 гривні 64 копійки, а до середини минулого року був вдвічі меншим.

Також до підвищення тарифів, каже нардеп, Україну підштовхують міжнародні партнери. У вересні 2023 року Білий дім представив лист до української влади з переліком реформ, які Україна має виконати, щоб і надалі отримувати фінансову та військову допомогу від США.

Відео дня

«Серед переліку реформ були також зміни сектору енергетики – лібералізація тарифів на природний газ та електроенергію і для населення, і для комунальних підприємств. По цій реформі відведений дедлайн 12 місяців, тобто вона має бути завершена до вересня 2024 року. Звісно, ми не знаємо, як це буде на практиці, але короткострокові реформи з того списку були виконані без запізнень», — сказав політик.

Нагорняк додав, що лібералізація тарифів дозволить «Енергоатому» та «Укргідроенерго» перестати дотувати населення і за рік акумулювати кошти для початку добудови 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС, а «Укргідроенерго» — почати будівництво Канівської ГАЕС, вартість якої оцінюється в $1,2 млрд.

Раніше «20 хвилин» повідомляли, що 29 грудня Кабмін скасував мораторій на припинення житлово-комунальних послуг, нарахування та стягнення заборгованості та пені за житлово-комунальні послуги для населення.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Світлана Іванців

    А ціна ел енергії,виробленої на атомних станціях коштує 1 гр.Атомні станції державні,а енергія олігархів,.тому ми будем мати 6 гр.Ще замало нажерлися?
  • Валентина Мазій

    Якщо будуть такі зарплати як у тих п....ків,іншим словом не назвеш ,не заробили,то хай піднімають
  • хай і надал платить з зе дебілами.
  • Надія Ковалик

    Депутатам піднімайте, а не простому народові.

keyboard_arrow_up