Партнер рубрики Події

У селі біля Теребовлі живуть родичі Степана Бандери: краєзнавець-бандурист знайшов унікальне фото

У селі біля Теребовлі живуть родичі Степана Бандери: краєзнавець-бандурист знайшов унікальне фото
  • Степан Бандера у 1918-му році приїжджав на весілля в село Кобиловолоки, що неподалік Теребовлі. Це підтверджує фото, яке ми публікуємо нижче.
  • Місцевий краєзнавець віднайшов світлину та розповів її історію. Маємо багато цікавої інформації про Бандеру та Теребовлю.
  • День Народження Степана Бандери відзначають 1 січня.

 

Унікальну світлину, яка пов'язує видатного націоналіста та Тернопільщину, нещодавно передали голові Тернопільської обласної ради. Про це повідомив на офіційній сторінці голова ради Михайло Головко. 

— Це особливе фото вдалося віднайти цього літа в одному з сіл на Теребовлянщині. Краєзнавцю з Теребовлі Василю Венгеру передав його житель села Кобиловолоки Іван Буяк. Він розповів, що родинне фото десятиліттями ховала на горищі прабабуся його дружини. Перед смертю літня жінка віддала сховок своїй правнучці й вказала, де серед весільних гостей у верхньому ряду, між двома молодими жінками, стоїть Степан Бандера, —  написав чиновник. 

Хто віднайшов фото?

Журналістці  «20 хвилин» вдалось розшукати теребовлянського краєзнавця. І його історія теж дуже цікава. 

Відео дня

Василь Венгер уже років є учасником відомої у всій Україні Струсівської капели бандуристів «Кобзар» уже майже 40 років. Чоловік цікавиться та активно пропагує патріотичну інформацію про національно-визвольну боротьбу та її героїв. 

Немає опису світлини.

— У мене є чимало досліджень про національно-визвольну боротьбу, вони були представлені на багатьох виставках та є зібрані у мене, — розповідає чоловік. — Наша Теребовлянщина дуже особливе місце, адже тут проживала сестра Степана Андрійовича Бандери.

На Тернопільщині є родичі Бандери

Під час досліджень пан Василь познайомився з мешканцем села Кобиловолоки, що неподалік Теребовлі, Іваном Буяком. 

— Я запитав звідки він родом, виявилось, що родом він з Хоросткова, я ж там працював деякий час. Потім запитав де він живе зараз. З'ясувалось, що він одружився у село Кобиловолоки і почав розказувати цікаву історію. Безпосередньо його дружини бабуся є сестрою Степана Бандери, а сам він приїжджав на їх весілля та був у цьому селі, — каже краєзнавець. 

У сімейному архіві пан Іван знайшов фото з того весілля. Так воно і потрапило у руки до пана Венгера.

Чоловік вирішив, що така важлива світлина має бути в особливому місці і вирішив через відомого в Теребовлі журналіста Олега Снітовського передати її очільнику облради. 

— Я переконував, його, що це фото варте більшого, ніж просто залишатись у старому альбомі. Тож переконав його віддати до музею. Сам же зробив копії світлини для чоловіка та ля свого власного архіву, — говорить пан Василь. 

Фото Степана Бандери зберігатиметься у музеї 

Історична світлина відтепер стане експонатом музею. 

— Документальне фото передам в експозицію Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини. Переконаний, світлина стане цінним музейним експонатом, — написав голова обласної ради.  

На зображенні може бути: 2 людини та у приміщенні

Фото датоване 1918 роком. На зображенні свій слід залишив час, той ймовірно, перед тим, як воно потрапить до музею, його чекає реставрація. 

Ми ж спробуємо розшукати родичів тих людей, які були на весіллі в Кобиловолоках, яке відвідав Степан Бандера. Далі буде. 

Довідка 

Степан Бандера — один з головних ідеологів боротьби за незалежність України першої половини ХХ століття, символ національно-визвольного руху.

У червні 1941 року керівництво крила ОУН, що було під орудою Бандери, проголосило у Львові Українську державу. Але оскільки нацистська Німеччина вже окупувала ці землі, Бандера був заарештований і провів три роки в німецьких тюрмах і таборах.

З наближенням радянських військ у 1944-му Бандера знову очолив ОУН і залишався її керівником до останніх днів. Він був убитий у Мюнхені радянськими спецслужбами.

Ім'я Степана Бандери і досі наводить жах на ворогів України. Саме тому радянська, а згодом і російська історіографія свідомо фальсифікує факти з його життя і діяльності.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • David Starr

    Ну живуть, а чим ще вони відзначились, окрім того, що родичі?
  • Олег Климчук

    щоб пан Степан "СКАЗАВБИ ........................." керіництву  Головного управління Національної поліці в Тернопільській області щодо БЕЗРЕЗУЛЬТАТНОСТІ досудових розслідувань  чисельних КРИМІНАЛЬНИХ ПРОВАДЖЕНЬ шодо посадових осіб Тернопільської міськради?
  • Олег Климчук

    І щоб пан Степан "СКАЗАВБИ ........................." посадовим особам  Головного управління Національної поліці  в Тернопільській області щодо  
        "Як поліцейських втягнули у “дерибан” майже гектару комунальної землі біля Тернопільського озера"

       Історія земельних ділянок, яким присвячене наше розслідування, сповнена драми, але більше нагадує театр абсурду. Спроба міської ради вкотре втілити схему із дармовою роздачею землі біля ставу 2 роки тому спричинила  резонанс та обурення тернополян. Після цього нові власники від земельних ділянок відмовлялися, повернувши їх громаді міста. Але те, чим все завершилося, мало хто міг передбачити.  Позаминулого року Тернопільська міськрада ґрунтовно взялася за захист озера від зливу нечистот, браконьєрів та незаконних забудов. Ну бо чим ще пояснити, що з легкої руки депутатів поруч перлини міста обзавестися власними  земельними ділянками  отримали можливість одразу сім правоохоронців. Тоді на засіданні сесії Тернопільської міської ради 27 депутатів проголосували «за» надання дозволу «на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок за адресою вул. Новий Світ (гр.Вишовський С.М. та інші)». Йшлося про сім ділянок площею  0,10 га в елітному районі міста – неподалік озера.  

    https://terminovo.te.ua/news/31788/?fbclid=IwAR3bvBlVIxNRdrQwABIpF7L0Lq1_vZY47B7n4nmZbk5ccPEs4v8X3s8Xr-k

  • Олег Климчук

    І щоб пан Степан "СКАЗАВБИ ........................."  посадовим  особам  Тернопільської міськради та міському голові з 2012 р надалу щодо ДЕРИБАНУ ЗЕМЛІ в м.Тернополі ?   "

keyboard_arrow_up