Партнер рубрики Події

У селі біля Тернополя фермер воює за свій урожай (ОНОВЛЕНО)

У селі біля Тернополя фермер воює за свій урожай (ОНОВЛЕНО)
  • Агрохолдинг заявив про свої права на землю, а урожай хоче віддати учасникам АТО. 
  • Фермер обурюється, що хтось претендує на його врожай. Його юристи кажуть, що це незаконно. 

 

Конфлікт між фермером Михайлом Качмарем у селі Романівка та представниками компанії “Мрія” виник кілька днів тому. 

Як розповів фермер та директор ТОВ “Агророманівка” Михайло Качмар, кілька днів тому прийшли учасники АТО з договором від “Мрії” і сказали, що компанія передала їм 183 га урожаю. Хоча, згідно з законом, урожай належить йому та компанії “Авангард”, яка допомагала засівати поля. 

- Сказати, що мої землі, які я засівав і роками обробляв, їхнї? - не розуміє пан Качмар. - Я реєстрував усі договори згідно з законом. І згідно з законом той урожай мій. А про АТОвців я і сам дбаю. У нашому селі шестеро учасників АТО. Їхнім сім’ям я допомагаю. 

Відео дня

Чому трапилась така ситуація не розуміє заступник голови “Спілки інвалідів АТО”, заступник голови “Всеукраїнського союзу учасників АТО” Роман Нагірний. Чоловік приніс договір, який він отримав від “Мрії”. 

- Я уже втомився з цією всією істрією, - каже пан Роман. - Ми від “Мрії” отримали ці документи, згідно з якими маємо право на урожай. Це - не для мене. Це - для учасників АТО. Тільки, щоб це все було законно. Я - не юрист. Я - військовий. Є юристи, хай між собою все зʼясовують. 

Хочуть віджати урожай
Як закрутилась вся ця історія розповів під час зустрічі фермера та представників “Мрії” 21 липня юрист ТОВ “Агророманівка” Володимир Макух.

- Колись Михайло Васильович працював у “Мрії”, - розповідає чоловік. - У 2015-ому році він уклав договори з людьми на свою фірму. В липні він разом з компанією “Авангард” засіяли ріпак. “Мрії” там не було. Восени приходить з суду рішення, що ці договори з паном Качмарем скасовані. Ми пішли в суд, підняли справу. 

За словами юриста, вони зʼясували, що заведено два томи справи, проте пояснень власників паїв чи орендаря немає. В матеріалах справи зафіксовано, що пан Качмар на суд не прийшов. 

- Хоча його не викликали, - продовжує Володимир Макух. - Ми подали апеляцію, тоді судді прийняли рішення на користь “Мрії”. На підставі цього в грудні “Мрія” скасовує наші договори оренди і реєструє старі “мріївські”. Більшість з них були дійсні до лютого-березня 2017-го року. Представники агрохолдингу хотіли підписати нові договори з людьми, але всі відмовились.

В ході закінчення терміну дії договорів оренди агрохолдингу пан Качмар підписував договори з людьми на нову фірму ТОВ “Агророманівка”. Зараз ця фірма офіційно орендує землю у селі Романівка.

- До грудня договори були наші - засівали землю ми, тобто пан Качмар з “Авангардом”, - пояснює юрист. - З лютого знову земля наша і відповідно урожай наш. Так, протягом трьох місяців дійсні були договори "Мрії". Але згідно з законом, навіть якби люди підписали нові договори не з нами, а з “Мрією”, то все одно урожай належить нам. Бо на той момент, коли чоловік засівав поля, у нього всі договори діяли і є всі документи. 

Директор компанії “Авангард” Юрій Бойко розповів, що у 2016-ому році він з паном Качмарем уклали договір. Згідно якого “Авангард” допомагає з посівом ріпаку. 

- Ми надаємо їм насіння, засоби захисту, мінеральні добрива, а також сіємо, бо в нас є своя техніка, - коментує пан Бойко. - У компанії пана Качмаря перед нами є заборгованість у районі чотирьох мільйонів гривень. І ми уклали договір, що ми збираємо урожай, продаємо його. Свою заборгованість забираємо, а решту суми віддаємо компанії “Селопродукт”, зараз “Агророманівка”. 

В цьому договорі є умова, як пояснив пан Бойко, що треті сторони не можуть виставляти жодних претензій доти, поки компанія не збере урожай. 
- Зараз приїхали представники компанії “Мрія”, які хочуть забирати урожай, - каже Юрій Бойко. - Це дивно, бо ніяких прав на це вони не мають. 

21 липня у Романівку приїхало двоє чоловіків, щоб зібрати урожай. Представитись вони відмовились. Лише сказали, що відповідальні за техінку, яка має зібрати урожай. На всі аргументи юристів та директорів обох компаній у них була відповідь, що вони діють згідно з законом і 21 липня збираються зібрати урожай. Чоловіки прийшли з рішенням суду на користь агрогхолдингу. За словами пана Макуха, на момент здійснення посівів - липень 2016 року - це рішення не набрало законної сили. А лише аж 26 жовтня 2016-го. На запитання журналіста, чи мають вони відношення до “Мрії”, один з них кивнув головою, що ні. 

Представники ТОВ “Агророманівка” викликали поліцію. За їхніми словами, вони писатимуть заяву про рейдерство. 

Відповідь від агрохолдингу на іфнормаційний запит ми отримали 25 липня. 

- Конфлікт між фермером Михайлом Качмарем у селі Романівка та представниками компанії «Мрія» виник далеко не кілька днів тому, як йдеться у публікації, - коментує заступник директора з юридичних питань Агрохолдингу «Мрія» Марина Галела.

У 2006-ому році Агрохолдинг «Мрія» викупив корпоративні права на сільськогосподарське підприємство ПП «Селопродукт», яке орендує землі у с. Романівка Тернопільського району.

- Колишній власник «Селопродукту» Михайло Качмар, окрім того, що отримав гроші від продажу власності, ще й залишився на цьому підприємстві директором, - продовжує Марина Галела. - І він, як працівник, отримував зарплату до початку 2015-ого року, коли в Агрохолдингу змінилися власники. 

У період дефолту в Агрохолдингу, як зазначила пані Галела, пан Качмар вдався до шахрайських дій із зазначеною землею. 6 травня 2014-ого року Михайло Качмар створив нову фірму - ТОВ «Селопродукт».  Підприємство із такою самою назвою, що й у ПП «Селопродукт», але з іншою організаційно-правовою формою, пояснює жінка. 

- Пан Качмар ввів людей в оману, перепідписав чинні договори оренди приватного підприємства «Селопродукт» на своє підставне товариство з обмеженою відповідальністю «Селопродукт», - продовжує жінка. - А згодом – на ТОВ «Агророманівка».

За словами представниці Агрохолдингу, пан Качмар під час підписання договорів запевняв людей, що вони і надалі віддають паї в оренду «Мрії». 

- Нові договори пану Качмару якимось чином вдалося зареєструвати, - каже Марина Галела. - При цьому здійснивши неправомірну подвійну реєстрацію, адже попередні договори були чинними та вже зареєстрованими.

Представники Агрохолдингу звернулися до суду, де оскаржили, як каже пані Галела, неправомірні дії Михайла Качмара. Суд компанія виграла і незаконну реєстрацію скасували.

- Пан Качмар добре знав про відкриття провадження у 1-й інстанції 5 травня 2016 року, але в липні він все ж таки засіяв проблемні площі ріпаком, - продовжує пані Марина. - Варто зазначити, що Агрохолдинг увесь цей час виконував свої зобов’язання перед пайовиками Романівки та державою.

Як пояснює Малина Галела, компанія протягом 2015-2017 років сплачувала орендну плату пайовикам та всі належні податки за користування землею, на що у ниж є підтверджуючі документи. 

- Згідно Земельного кодексу України, Агрохолдинг є належним і законним землекористувачем цих ділянок, - каже пані Марина. - Маючи підписані та зареєстровані на ПП «Селопродукт» договори оренди, і, відповідно, всі посіви та насадження на цих ділянках, а також вироблена продукція належать «Мрії». 

Враховуючи той факт, що ТОВ «Агророманівка» також несла витрати, зокрема, - на посівну, за словами пані Марини, «Мрія» запропонувала пану Качмару компромісний варіант: відшкодувати Агрохолдингу збитки та на власний розсуд розпоряджатися усією продукцією. 

- На жаль, пана Качмара таке рішення не влаштувало, - додає жінка. - Тому, щоб уникнути подальшого загострення конфлікту, «Мрія» вирішила відмовитися від потенційного відшкодування або прибутку та передати спірний врожай на користь «Спілки інвалідів АТО Тернополя». 

Таке рішення у Агрохолдингу вважають об’єктивним і справедливим. І закликають пана Качмара не приховуватися за зобов’язаннями перед третіми сторонами, до яких «Мрія» не має жодного відношення. А спільно направити спірний прибуток на допомогу АТО і продовжити подальше спілкування щодо прав оренди на землю у суді, а не в пресі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Muroslav Kaminskiy

    Ви свідомо намахали агрохолдинг а тепер і зеніт експерт непоможе !
  • Anonymous

    Піzdec.  Америка 1888 року. Де ковбої мусіли ходити з пістолями під кожну руки,і шмаляти при першій ліпшій  нагоді .  Учасник ато це тепер якесь божество наче корова в індії.  Толку нуль,а на#@й не пошлеш,бо божество. Йди курво працюй десь. Де працював два роки тому. А непрацював ніде і ніколи? У тому й вся біда. Сиди пий горілку,чекай Майдан-3
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up