Партнер рубрики Події

У суд піде з лікарні: що ми дізналися про тернополянку, яка під дією наркотиків в’їхала у Катедру

У суд піде з лікарні: що ми дізналися про тернополянку, яка під дією наркотиків в’їхала у Катедру
  • Те, що жінка перебувала у стані наркотичного сп'яніння, - підтверджено експертами. Їй не могли спочатку вручити підозру, бо перебувала в неадекватному стані, тому її помістили до спеціалізованого медзакладу у Тернополі.
  • Ми дізналися історію тернополянки. Ми продовжуємо стежити за перебігом подій у цій справі. І обов'язково розкажемо про все, що відбуватиметься далі. 

Водійці Audi, яка перед Великоднем на повній швидкості в’їхала у Катедру, пошкодивши двері, лавки, плащаницю й вівтар, оголосили підозру за пошкодження релігійної споруди. 27 квітня їй обиратимуть міру запобіжного заходу в суді, проте прокурор області Андрій Миколайчук запевнив: прокурори наполягатимуть на триманні під вартою.

Голова Тернопільської ОВА запевнив, що взяв цю справу під особистий контроль, і судитимуть водійку за законами воєнного часу.

Відео дня

Нагадаємо, аварія трапилась вночі 23 квітня. Водійка на автомобілі Audi протаранила двері собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці та проїхала до плащаниці всередині церкви.

Ірина — із родини медиків

Нам вдалось дізнатись чимало подробиць про життя Ірини та її родини. Проте з етичних міркувань, ми не називатимемо точних даних рідних жінки, аби не завдавати ще більших страждань. Як з’ясувалось, Ірина із родини медиків, і сама закінчила стоматологічний факультет місцевого університету, проте стоматологом не працювала. Це попри заяви деяких ЗМІ, що жінка була відомим стоматологом у Тернополі. Так, вона певний час працювала асистентом кафедри стоматології, і навіть захистила дисертацію, ставши кандидатом мед наук. Проте кілька років тому її звільнили з роботи. Подейкують, що через постійні скарги студентів, до яких вона нібито упереджено ставилась і неодноразово проявляла агресію. А покійний батько справді був знаним стоматологом у Тернополі – на жаль, чоловіка вже немає серед живих. Минулого тижня було 40 днів, як онкологічна недуга забрала його життя. Мама жінки досі працює в одному з університетів. 

Разом із чоловіком-стоматологом Ірина виховує 9-річного сина.  

Було ДТП, а стало свідоме пошкодження релігійного майна

Риторика очільників силових структур щодо самої події за ці кілька днів суттєво змінилась. Якщо одразу після інциденту повідомляли, що водійка просто не впоралась із керуванням, зараз говорять, що вона діяла умисне, причому під дією наркотиків.  

— Звертаюсь до всіх «диванних експертів», які розганяли зраду і говорили, що жінку мало не випустили – я дав слово, що ця ситуація буде в мене під контролем, — наголосив голова Тернопільської військової адміністрації Володимир Труш. — Те, що це умисне зроблене, – це факт. Що жінка понесе покарання – це 100%. Те, що була у стані наркотичного сп’яніння – теж доведено. Слідство не може в секунді зробити висновки, але воно розбереться, і винна буде покарана. За всією суворістю, і воєнного часу в тому числі.

Першу інформацію, що це було просте ДТП, бо водійка «не впоралась із керуванням», поліція давала за попередніми даними одразу після інциденту, і доки поліцейські не побачили відео з камер спостереження. Про це повідомив начальник головного управління Нацполіції в області Олександр Богомол.

— Жінка заїхала в храм в центрі міста, це було близько опівночі. Ми в суботу давали першу інформацію, і ще тоді не бачили всі відео з камер спостереження, — запевнив Олександр Богомол. — Тому давали попередньо, що жінка не впоралась з керуванням. Зараз порушене кримінальне провадження, і ми розуміємо, що жінка зробила розворот навколо, перед площею катедри, і цілеспрямовано в’їхала в храм.

На місці події працювала слідчо-оперативна група. Автомобіль вилучили, зафіксовано всі збитки, які спричинено релігійній громаді, і підтверджено медиками-експертами, що жінка перебувала у стані наркотичного сп’яніння.

У неадекватному стані помістили до спецмедзакладу

— Можу запевнити, що всі слідчі дії у рамках кримінального провадження, я не можу про них розказувати, все проводиться об’єктивно, відкрито, і не буде жодного шансу, щоб хтось ухилився від відповідальності, — повідомив очільник поліції Тернопільщини. — Поліція розглядає кілька версій. За однією з них, перевіряють, чи залучені інші люди до цього ганебного вчинку. Інша версія – що це була її (водійки – прим. авт.) власна ініціатива. Всі версії будуть перевірені, матеріали зібрані, і їм невдовзі буде надана кінцева правова оцінка.

Бог зберіг тих людей, які могли би бути у храмі та перед кафедрою, каже пан Богомол. А сама ситуація складна і ганебна. Тому обіцяє, що поліція зробить максимум, аби жінка понесла відповідальність за свій вчинок.

У соцмережах після інциденту було чимало закидів, мовляв, Ірині вдасться уникнути відповідальності, адже вона є родичкою прокурора області. Керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук спростував це припущення. Та запевняє: коли його призначили прокурором Тернопільщини, переїхав до нас вперше. І не має жодного родича в нашій області. А також пояснив, чому водій ці так довго не оголошували підозру.

— Жінка перебувала в неадекватному стані, через кілька годин після події вона була поміщена на стаціонарне лікування в один зі спеціалізованих лікувальних закладів Тернополя, — повідомив Андрій Миколайчук. — Щойно слідчі прокурори отримали дозвіл від лікарів, що з нею можна проводити слідчо-процесуальні  дії, їй було повідомлено про підозру.

Зважаючи на всі обставини, коли ця подія трапилась, що це була ніч зі Страсної п’ятниці на Велику суботу, і стан наркотичного сп’яніння водійки та чимало інших чинників,  прокурори наполягатимуть на найсуворішій мірі запобіжного заходу. А саме — тримання під вартою, запевнив Андрій Миколайчук.

— Слідчі прокурори зорієнтовані на те, щоб слідство у цій справі завершити якомога швидше з дотриманням всіх розумних строків, щоб забезпечити прийняття рішення і покарання винних осіб в цій ситуації, — запевнив Андрій Миколайчук.  

Ірина дзвонила на 102 та утекла від копів

За півгодини до нічних подій у храмі, від Ірини надійшов дзвінок на лінію 102. Жінка повідомляла про сімейний конфлікт із чоловіком, що стався на вул. Микулинецькій. На місце події поїхав наряд патрульної поліції.

— Копи прибули на місце і почали розбиратись в сімейному конфлікті, — розповів Олександр Богомол. — Натомість жінка сіла за кермо, почала тікати у бік центру. За нею поїхала патрульна група, однак на вул. Острозького авто «загубили». Після цього вона (Ірина – прим. авт.) заїхала в центр, від першого дзвінка на 102 минуло хв.. 20-30, і заїхала в Катедру. Ми перевіряли, чи патрульна не гналась за нею. Перевірили відео з камер відео спостереження, яке також бачили чимало тернополян. На відео патрульного авто не було.

Родичі водійки вже готові відшкодувати збитки, завдані Катедрі. У поліції сприятимуть цьому.

 

БІОГРАФІЯ

Ірина Яворська-Скрабут, Яворська — дівоче прізвище. Народилась 21 квітня 1987 року. Тернополянка. Попри всі заяви, що працює у медуніверситеті, у закладі запевнили: «вона  не є працівницею Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського. Ірина Яворська-Скрабут звільнена з посади асистента декілька років тому».

У 2010-2011 рр. проходила інтернатуру зі спеціальності «Стоматологія» на базі Тернопільського районного територіального медичного об’єднання. З 2011 року працювала асистентом кафедри терапевтичної стоматології, відтоді ж почала роботу над написанням кандидатської дисертаційної роботи на тему: «Особливості морфо функціональної перебудови тканин та судинного русла великих слинних залоз щурів при експериментальній гіперглікемії». Від 2016 року працювала асистентом кафедри хірургічної стоматології. Проте власне стоматологом Ірина ніколи не працювала, запевнили близькі родини.

За фактом пошкодження Катедрального собору порушено кримінальне провадження за статтею 178 Кримінального кодексу України. Коли поліцейські отримали результати експертизи, що й підтвердили стан наркотичного сп'яніння водійки, на неї склали протокол і за керування у стані наркотичного сп'яніння, за ст. 130 КУпАП. 

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України
Стаття 178. Пошкодження релігійних споруд чи культових будинків

Пошкодження чи зруйнування релігійної споруди або культового будинку — карається штрафом до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від шістдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий термін.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (135)
  • Аня Голуб

    Не буде вона сидіти поліція каже, що не бачила відео , хто не як поліція  мала його відразу  побачити  там чітко  видно, що вона  цілеспрямовано  рівненько в'їхала в катерду.
  • Стоколос Григорій

    Тут пашне смаженим- хтось прикриває із самого початку- коли поступило перше повідомлення про скоєне ?
  • Богдан Гевко

    Вже відмазали , і ніхто нічого не зробить ,вийшла під заставу ,як було так і є нічого не помінялося і не зміниться, правлять гроші і все ,шкода простих людей що гинуть на фронті а ці гандони як жили так будуть жити
  • Марія Миклащук

    Дуже смішно, виїхала з дому, поліція за нею і загубила її. 😂😂😂 Місто " величезне" на "6" полосів 😄😄😄 рух сумашедший 😆😆😆. Фіга лисого доженеш. Боже не позортеся, о то поліція. По-перше це була вже комендантська година, по друге передали би по рації і її би зловили. Але це вже замилування очей, за нею ніхто не їхав. Читаєш цю пургу і аж трусить від їхніх байок.
    А прокурор кажуть коханець її.
    І до речі зверніть увагу 21 квітня в неї день народження, а це сталося з 22 на 23. Добре гуляли.

keyboard_arrow_up