У Теребовлянській ОТГ обирають міського голову. Як проходять вибори і які є порушення

У Теребовлянській ОТГ обирають міського голову. Як проходять вибори і які є порушення

У неділю, 31 жовтня, у Теребовлянській ОТГ обирають міського голову. Є п'ять кандидатів. Ми дізнались, як голосують, чи не було порушень. Про це у матеріалі.

Позачергові вибори міського голови проходять у Теребовлянській ОТГ. До слова, 31 жовтня голів обирають також у Комарно (Львівська область) та Липовцях (Вінницька область).

Дільниці запрацювали вчасно

Як повідомили у поліції Тернопільської області, всі виборчі дільниці почали роботу вчасно. Порушень у зв’язку з цим не зафіксовано.

Загалом на території громади працює одна територіальна та 33 дільничні виборчі комісії. Орієнтовна кількість виборців – майже 23 тисячі осіб. Правопорядок забезпечують 80 працівників поліції. Окрім дотримання виборчого права, поліцейські нагадуватимуть про дотримання карантинних норм.

Відео дня

На одній з дільниць в селі Гумниська побувала журналістка «20 хвилин». 

– На вибори прийшла приблизно об 11-ій ранку, – каже журналістка Ольга Турчак. – Як і зазвичай, більшість виборців приходять саме в цей час після недільної служби в церкві. При вході вимірювали температуру, на дільницю впускали не більше шести людей. При вході також є антисептики. Можу зазначити, що карантинних норм дотримувались як і члени комісії, так і спостерігачі.

Чи потрібен ПЛР або сертифікат про вакцинацію

Ми поспілкувалися з головою територіальної комісії Світланою Веселовською. Вона пояснює – ці карантинні обмеження не поширюються на виборчий процес, тому всі жителі громади мають право прийти на свою дільницю та проголосувати.

– Дуже багато питань виникало у людей, чи зможуть вони проголосувати без ковідного сертифікату, чи потрібен ПЛР–тест, – каже вона. – Ми маємо чіткі роз’яснення Центральної виборчої комісії, у якій чітко вказано, що сертифікати про вакцинацію не поширюються під час виборчого процесу. Люди сіють паніку, але жителі можуть спокійно йти до виборчої дільниці. Ніхто не вимагатиме сертифікат чи довідку про тест.

Щоб проголосувати, потрібно мати документ, що посвідчує особу. Цифровий документ в додатку «Дія» не підходить, оскільки його використання не передбачено у виборчому законодавстві – каже Світлана Веселовська.

Чи були порушення?

У поліції наразі не повідомляли про порушення виборчого процесу. Про те, що наразі не було ніяких казусів, каже і голова територіальної комісії.

– Станом на 13:00, у Теребовлянській громаді проголосували 4187 виборців з майже 23 тисяч, – розповіла Світлана Веселовська. – Це становись 18,33%. Наразі до ТВК офіційних звернень чи скарг не надходило. Виборчі дільниці працюватимуть до 20:00.

Спостерігач від ГО «Поліс» Ігор Процик каже – вони зафіксували деякі порушення на дільницях. Однак ці порушення не вплинуть на результат голосування. Вони вказують на погану підготовленість членів ДВК до виборів та недостатню організацію процесу.

– Є процедурні порушення, але вони не повинні вплинути на результат голосування, – каже пан Ігор. – Перш за все, це порушення процедури послідовності дій членів дільничних виборчих комісій. На дільниці 610 та 786 в Теребовлі була ситуація, що спершу члени ДВК почали видавати бюлетені та аркуші списків виборців, а потім пломбувати скриньки для голосування, хоча мало бути навпаки. На дільниці в селі Ласківці нам показали протокол в спрощеному вигляді. Це процедурні речі, але вони говорять про піготовленість дільничних комісій до виборів.

Також є питання до організації виборів – на деяких дільницях була недостатня кількість кабін для голосування або виборчих скриньок.

– Для кожного типу дільниці (велика, середня, мала) повинна бути передбачена певна кількість кабінок та скриньок, відповідно до виборчого кодексу, – пояснює Ігор Процик. – Але їх було менше, ніж це передбачено. Були випадки, коли кабіни не зовсім придатні для голосування – у них не зовсім зручно покласи бюлетень та проголосувати.  

Як пояснює Ігор Процик, членам ДВК вказували на порушення і, якщо це було можливо, їх одразу виправляли. До прикладу, на одній з дільниць чоловік хотів проголосувати пред’явивши документ в додатку «Дія», хоча цього робити не можна. Підходить лише паспорт–книжечка чи ID-картка.

Хто кандидати?

На пост міського голови претендує п’ять кандидатів. Чотири з них – самовисуванці.

  1. Кондира Степан Володимирович. Самовисуванець. Дата народження: 23.12.1961.
  2. Продан Олег Йосипович. Самовисуванець. Дата народження: 18.06.1975.
  3. Тимошик Михайло Морозенкович. ВО «Свобода». Дата народження: 12.06.1978.
  4. Ништа Юрій Михайлович. Самовисуванець. Дата народження: 16.02.1972.
  5. Козак Тарас Іванович. Самовисуванець.  Дата народження: 07.08.1984.

Журналісти «20 хвилин» продовжують стежити за ситуацією. Більше – згодом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олег Береза

    Де павлік!!
  • Павло Павло

    Будьте осторожно в них свої закони

keyboard_arrow_up