У Тернопіль завітала міністерка Ірина Верещук. Деталі зустрічі

У Тернопіль завітала міністерка Ірина Верещук. Деталі зустрічі
  • З робочим візитом у Тернополі зараз перебуває  Віцепрем'єрміністерка України, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.
  • Наша журналістка перебуває на зустрічі і згодом розкаже найцікавіше.

Разом з командою пані Ірина відвідала чотири заклади, серед яких медичні, освітні та соціальні. А все це з головною метою – побачити, як Тернопільщина прийняла вимушено переміщених осіб, які знайшли тут прихисток під час війни. І чи є ще місця для прийняття нових.

— Ми побували у закладі Тернополя, де дітки проходять реабілітацію. З початку повномасштабного вторгнення він прийняв десятки дітей з Київщини, Харківщини та інших регіонів. Діти врятовані, вони тут в безпеці, нагодовані, доглянуті. Ми це  побачили. Заклади, що прийняли дітей-сиріт, потребують окремої підтримки. Адже малюкам необхідний і медичний догляд, психологічний супровід, а це все фінансові витрати, що треба поповнювати. Я вдячна партнерам, благодійникам. За те, що співпрацюють, допомагають і підтримують. Я хочу сказати, що на Тернопільщині є резерв, є можливість прийняти нових людей. І наші діти, які живуть під обстрілами на сході та півдні України, зможуть сюди приїхати і жити, навчатися, розвиватися, — каже пані Ірина.

Відео дня

Крім дітей, турботи та підтримки потребують і літні люди. Є хворі пенсіонери, які залишилися сам на сам зі своєю проблемою і єдині, хто можуть про них подбати – держава та волонтери. Тож і геріатричні пансіонати, їх забезпечення та нормальні умови – одне з найважливіших питань сьогодення.

— Я хочу зрозуміти, що ми повинні зробити на урядовому рівні, аби старші люди, які залишилися без підтримки рідних та близьких, були у безпеці. Щоб вони разом з іншими чекали Перемоги. Якщо треба організувати «зелений коридор», то ми повинні знати, що ми забираємо самотніх людей з півдня чи сходу України і перевозимо їх в інше місто. Щоб все було готово. Бо самотні літні люди не мають лежати чи сидіти на вокзалах і чекати, коли ж їх заберуть, — наголошує пані Верещук.

А як майже за рік повномасштабного вторгнення переселенців облаштувалися у гуртожитках, що спеціально облаштовували для них? Віцепрем'єрміністерка України, Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України вирішила побачити це на власні очі, тож завітала в один з таких закладів у Тернополі.

— Є нарікання на умови, у яких живуть переселенці. Є також нарікання щодо організації соціальних виплат. Наприклад, не всі сьогодні отримують ті 2000 і 3000 гривень. Буває затримка по 10 днів, але ми не можемо залишати людей без нічого. Моє завдання – налаштувати органи соціального захисту, щоб вони йшли у такі гуртожитки і знали про їх потреби. Коли ми маємо список потреб, то можемо їх вирішити. Ми не повинні створювати пусті програми, все досить. Треба робити щось конкретне, щоб людям від того була користь, — запевняє вона.

Наразі на Тернопільщині чимало релокованого бізнесу, що потребує підтримки влади. Тому не оминула Ірина Верещук і цю тему. Вона особисто завітала до родини підприємців, яка переїхала з Харкова до Тернополя і перевезла із собою своє виробництво вишиванок. Такі зустрічі дозволяють з перших вуст почути про проблеми і зрозуміти, де у державних програмах є прогалини.

— Я почула її історію від початку і до кінця, аби зрозуміти, з якими проблемами зіштовхуються люди, які хочуть переїхати та перевести своє обладнання. Сьогодні перевести бізнес, зберегти колектив і налагодити роботу підприємства – надзвичайно важко. Як розповіла мені жінка, було мало інформації про ті можливості, що дає держава. У нас є програма «єРобота», програма підтримки працевлаштування переселенців, програма безкоштовного перевезення підприємства. І про це все треба говорити. Ми з представниками ОВА домовилися, що об’єднаємо зусилля і зробимо все можливе, аби такий бізнес отримував допомогу. Люди не мають дізнаватися про державні програми випадково від знайомих, має бути налагоджений механізм, — додає Ірина Верещук.

ДОВІДКА:

Ірина Андріїївна Верещук (нар. 30 листопада 1979, м. Рава-Руська, Львівська область) — українська політична і державна діячка, віцепрем'єрміністерка — міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України з 4 листопада 2021 року. Народний депутат України IX скликання від партії Слуга народу (29 серпня 2019 — 4 листопада 2021).

Голова підкомітету з державної безпеки та оборони Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки. Представляла Уряд у ВРУ з 4 вересня до 15 листопада 2019-го, була міським головою Рави-Руської (2010—2015). Кандидатка на посаду міського голови Києва від партії «Слуга народу» на місцевих виборах 2020 року.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (52)
  • Віктор Почаїв

    Все брехня.

    Я впо,а субсидії на оплату комунальних послуг отримати не можу.

    Підвочисьеі органи навіть відповідь не дають.

    А заява і всі документи були подані вчасно.

    З подачею документів була ціла епопея.

    Одні хами.

    Так що не вірте.

    Брехня лишається брехнею.
  • Іван Опшитош

    Даите ии виник хаи прлитае
  • Діма Андрущенко

    На днях знімуть... .
  • Ростислав Гарасимчук

    Мерзенна зелена млядіна

keyboard_arrow_up