Партнер рубрики Події

У Тернополі однорічна дівчинка ковтнула батарейки

У Тернополі однорічна дівчинка ковтнула батарейки

30 листопада о 18.45 бригада швидкої виїжджала на вул. Лесі Українки, до 1-річної пацієнтки.

— За словами мами, дитина випадково ковтнула дві батарейки…— повідомляє генеральний директор Центру ЕМД Тернопільщини Михайло Джус.

З діагнозом стороннє тіло в шлунку маленьку пацієнтку, після лікарського огляду, шпиталізовано в обласну дитячу лікарню.

Загалом за 30 листопада медики швидкої по Тернопільській області обслужили 334 виклики до пацієнтів, здійснили 114 госпіталізацій; з них по Тернополю обслужено 143 виклики швидкої допомоги, госпіталізовано 50 пацієнтів.

Відео дня

30 листопада поменшало виїздів до ковідних хворих, але зросла кількість викликів до пацієнтів із хронічними, особливо серцево-судинними недугами, на алкогольні інтоксикації, ГРВІ, різні нещасні випадки та ДТП.

Читайте також На Тернопільщині річна дівчинка проковтнула поліетиленовий пакет

Як вберегти дитину від ковтання сторонніх предметів: поради МОЗ

Звертайте увагу на вікові обмеження — не давайте маленьким дітям ті іграшки, які не передбачені для їхнього віку. Іграшки для дітей старшого віку можуть містити дрібні деталі.

Не залишайте дрібні речі у зоні доступності дитини. Зберігайте гроші в гаманцях, батарейки у шухлядах, а прикраси у шкатулках. Все це не менш важливо, ніж постійно прибирати вдома і ховати від дітей ліки.

Не використовуйте предмети побуту (пульт від телевізора, годинники, електронні ваги, тощо) для забавки чи відволікання дітей.

Якщо діти зовсім маленькі, постарайтесь не купувати додому нічого, що має маленькі магніти та іграшки, для роботи яких потрібні маленькі батарейки.

Якщо маєте кількох дітей, спробуйте пояснити старшим, які предмети небезпечно давати малюкам. Запропонуйте відразу ховати такі речі.

Коли звертатися до лікаря

Батькам необхідно негайно і обов’язково звернутися до лікаря:

  • якщо дитина проковтнула батарейку будь-якого розміру
  • один чи декілька магнітів
  • будь-яке стороннє тіло, яке викликає слинотечу, блювання, неможливість самостійно ковтати,
  • будь-яке стороннє тіло, яке має колючу, ріжучу чи гостру будову

Якщо припускаєте, що дитина проковтнула сторонній предмет, у будь-якому випадку проконсультуйтеся з сімейним лікарем для вирішення подальшої тактики.

Якщо дитина не має скарг на самопочуття і може розповісти, що саме проковтнула, і це не батарейки, магніти чи гострі предмети — немає потреби звертатися по медичну допомогу. Але в будь-якому випадку варто проконсультуватися з сімейним лікарем чи педіатром.

Але якщо з’являються кашель, постійне слиновиділення, проблеми з ковтанням, нудота, біль у грудях, у животі, проблеми з тим, щоб піти в туалет, кров у виділеннях або дитині важко дихати — потрібно терміново звернутися по медичну допомогу.

Будьте уважні, обираючи іграшки для дитини, ретельно ховайте небезпечні предмети та зберігайте дріб’язок у недоступних місцях.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up