Партнер рубрики Події

У Тернополі дискутують чи забирати меморіали солдатів зі Старого парку

У Тернополі дискутують чи забирати меморіали солдатів зі Старого парку
  • Проект реконструкції та зонування частини Старого парку представили у міській раді 26 липня. Зміни стосуються пагорба слави та прилеглих територій.
  • Роботи у парку планують розпочати ще до кінця цього року.

Проект представила архітектор-проектант Уляна Андрійчук.

За її словами, при розробці проекту, врахували усі особливості відвідувачів парку, місце розташування та усі історичні й сакральні моменти, що пов’язані із парком. Окрім того, проект має на меті позбутись усіх радянських пережитків минулого та негативного сприйняття тернополян про парк.


- Парк буде поділено на кілька зон. Серед них алея слави з меморіалами полеглих воїнів різних епох. Тут буде також карта України на червоному тлі та місце для покладання квітів на урочистостях, - каже Уляна Андрійчук.

Відео дня

У проекті пантеону героїв, який знаходитиметься при вході в парк, воїни будуть зображені на металі прорізаними силуетами. Із цетральної алеї проектанти пропонують забрати вхід до алеї, де зараз розміщені п’єдестали героям та могили.

Це лише перший етап реконструкції, згідно з яким планують змінити сходи, встановити пандуси, велодоріжки та повністю систему освітлення парку.  

Зміни торкнуться і статуї Берегині, яку планують вмонтувати в металеву стелу, на якій будуть передані всі епохи визвольної війни нашого народу.

Війчний вогонь з парку можуть забрати взагалі.

Окрім того, в парку буде дитяча відпочинкова зона та алея із лавочками. Біологи планують також відтворити екзотичні рослини, які вдавнину росли на цій території.

На обговоренні прозвучало чимало думок про допрацювання проекту.

Свою позицію висловив голова обласної організаці національної спілки художників України Ігор Дорош. Він вважає, що парк повинен бути місцем відпочинку, а меморіальні знаки об’єднувати в один пантеон не варто.

- Ви пройдіться, подивіться скільки в центрі вже тих знаків. І ви в парку знову пропонуєте ці речі встановлювати? - каже пан Дорош.

Із запереченням проекту виступила мати і дружина загиблих  в Українсько-Російській війні героїв. За їх словами герої на пантеоні виглядають бездушними, хоча пам’ятник героям нового часу, що віддали життя за мир в Україні, безумовоно, в Тернополі потрібний.

- Саме питання реконструкції парку є дуже доречним, бо це впливає на вигляд та сприйняття міста. Але у парку зараз встановлені бюсти героям Великої Вітчизняної війни. Ми не можемо так просто їх ігнорувати, - переконані жінки.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Герасимчук Ростислав

    Верняк під шумок будиночки побудують.
  • Voldimar Mirtony

    Робіть краще дороги . А то тіпа парк роблять  

    І ще там пару будмнків вліплять.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up