Партнер рубрики Події

У Тернополі не можуть порахувати чоловіків, які виїхали за кордон?

У Тернополі не можуть порахувати чоловіків, які виїхали за кордон?
  • Ми поцікавились в обласній військовій адміністрації, скільком волонтерам вони надали дозвіл для виїзду за кордон від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Проте отримати єдину цифру тернопільським журналістам виявилось проблематичним.
  • Близько 6,4 тисячі військовозобов’язаних чоловіків від початку воєнного стану затримали прикордонники за спробу незаконного перетинання кордону. 
  • Що необхідно, аби отримати дозвіл на перетин кордону? Яким є порядок оформлення документів та що повинен мати водій, перетинаючи кордон за гуманітарною?

— О, що я тільки не наслухався на свою адресу… І що за жінчиною спідницею ховаюсь, і що зрадник – втік за кордон, — зараз Віктор згадує про свою подорож за кордон зі сміхом. — Найбільше сподобалось бачити вираз обличчя тих, які мені метри гнівних коментарів, що часто межували із прокльонами, у приватні повідомлення присилали. Сказати, що слова були просто образливими – нічого не сказати. А за тиждень ці люди мене зустрічали на вулицях Тернополя – і в людей знову шок: ти повернувся? Як? Навіщо?  

Віктору 40, і вже кілька років поспіль він бореться із раком. Чоловік після чисельних операцій має ІІ групу інвалідності. У сусідню Польщу чоловік їздив на тиждень, на обстеження, яких в Україні не проводять. Або їхня вартість така, що за кордоном це виходить значно дешевше. З ним поїхали дружина і двоє маленьких дітей, доки Віктор проходив обстеження, вони гостювали у родичів. Подорож особливо ніде не афішували – рівно до того моменту, як Віктор зробив фото із родиною на фоні місцевого театру і виставив його у соцмережі. І тут почалось… 

Пропонували гроші, щоб вивіз за кордон

— Я нічого не порушував, я ні перед ким не завинив. А мене обізвали зрадником, — каже Віктор. — Так, це образливо. Мало хто знає, через що мені довелось пройти.  Нікому не побажаю таких пільг для виїзду за кордон… 

Відео дня

Артем Коваль (ім’я чоловіка змінене на його прохання – прим. авт.) вже роками співпрацював із закордонними фірмами, а з початком війни, маючи чимало корисних зв’язків ще і з закордонними клініками, налагодив канал поставок медикаментів та інших потрібних для військових засобів. Часто сам замовляє, а згодом забирає гуманітарний вантаж і привозить його на Тернопільщину. Чоловік зізнається, теж нерідко чув поза спиною невдоволення. Мовляв, він їздить туди-сюди, а нам не можна. 

— Зізнаюсь, підходили до мене знайомі з проханням вивезти їх за кордон, мовляв, взяти їх в напарники, — поділився пан Артем. — Навіть пропонували чималі гроші. Казали, мовляв, якщо не хочеш брати собі, то все пустиш на медикаменти чи чимало корисного за них купиш для хлопців на фронті. Один-два підійшли, я їх послав услід за кораблем. І, певно, далі спрацьовувало сарафанне радіо. Більше з такими пропозиціями ніхто не підходив.  

Чоловік каже, що під час чергових зборів коштів звертався до цих же людей, аби допомогли армії. Проте отримав різку відмову, мовляв, говорити нам нема про що. 

Намагались утекти понад 6 тисяч чоловіків

Від початку воєнного стану прикордонники затримали за спробу незаконного перетинання кордону близько 6,4 тисячі військовозобов’язаних чоловіків. Такі дані на початку серпня оприлюднила Державна прикордонна служба України. 

Понад 4 тисячі з цих порушників зупинені прикордонниками поза пунктами пропуску. Решта намагалися схитрувати на паспортному контролі. 

— Були чоловіки, які вдавали жінок, інші намагалися заховатися у транспортних засобах, один навіть у бейбі-бокс закрився, — повідомили прикордонники. — Чимало хитрунів купували підроблені документи про наявність у них чи їхніх дітей різних болячок, поховання дружин чи народження дітей. Був навіть чоловік, якого, згідно із записом в документі, комісували через важкі пологи. Непоодинокими були і банальні спроби підкупу прикордонників.

Попри те, що спроба незаконного перетинання державного кордону карається в адміністративному порядку, чимало ухилянтів та їхніх помічників вдаються до супутніх кримінальних правопорушень.

Понад 200 марних спроб підкупу

Так, з початку повномасштабної війни, зафіксували приблизно 210 марних спроб підкупу прикордонників, під час яких прикордонники відмовилися від хабарів на загальну суму понад 3,5 млн гривень. 

Нагадаємо, що на період дії правового режиму воєнного стану виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється, за виключенням деяких категорій осіб (повний перелік у довідці наприкінці тексту – прим. авт.)

Неодноразово ухилянти ставали жертвами криміналітету, кажуть прикордонники. Деякі з них поплатилися чималими коштами, а були й такі, хто гинули в річках і горах під час спроб порушення кордону.

Волонтерам дозвіл дають на 6 місяців

Як йдеться у Постанові Кабміну, рішення про виїзд за межі України водіїв, що здійснюють перевезення для потреб Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами, приймається Мінінфраструктури або обласними, Київською міською військовими адміністраціями за наявності відповідного обґрунтування щодо обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їх перевезення, у листах від будь-якого з таких органів, підприємств, установ, організацій, закладів:

Рішення про виїзд за межі України, яке дає можливість перетину державного кордону, приймається на строк не більше шести місяців.

Мінінфраструктури або обласні військові адміністрації надсилають до Адміністрації Держприкордонслужби рішення про виїзд за межі України осіб для врахування під час їх виїзду за межі України.

У разі непідтвердження мети поїздки, уповноважені службові особи Держприкордонслужби відмовляють особам у перетинанні державного кордону в порядку, визначеному частиною першою статті 14 Закону України “Про прикордонний контроль”.

Чому мовчить ОВА про кількість виданих дозволів?

Ми поцікавились в обласній військовій адміністрації, скільком волонтерам вони надали дозвіл для виїзду за кордон від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Зазначимо, що ОВА сусідніх областей надали нашим колегам ці цифри без проблем.  Проте отримати єдину цифру тернопільським журналістам виявилось проблематичним. Протягом кількох днів нас скеровували з одного кабінету в інший. Згодом пообіцяли надати цифру наступного дня. Коли ми нею поцікавились, запевнили, що в певній годині буде відповідь. Проте зазначена година минула, і нам повідомили, що профільний заступник категорично готовий надати інформацію тільки на офіційний письмовий запит журналістів. 

Зрештою, ми таки його надіслали на адресу ОВА і у визначений законом термін таки сподіваємось отримати цифру. 

Про що ми питали у запиті:  

Щоб отримати дозвіл на перетин кордону необхідно 

Порядок оформлення документів на перетин кордону

Декларант обов’язково повинен надати до заповненої заяви:

Декларант є головною контактною особою. Гуманітарний штаб комунікує виключно з Декларантом. Всю інформацію водіям передає Декларант. Декларант обов’язково повинен надати свій мобільний телефон та електронну пошту. На електронну пошту Декларант отримає усі повідомлення від гуманітарного штабу. Заявка може бути не прийнята, якщо дані надані не повністю або не відповідають нормам чинного законодавства.

Протягом наданого коридору для перетину кордону водій може здійснювати декілька поїздок. На додаткові перетини протягом відкритого коридору дані водіїв подавати не потрібно.

На кордоні водію потрібно мати наступні документи:

 

Довідка

Тернопільська обласна військова адміністрація, телефон гарячої лінії: 0 800 335 975

Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану - за посиланням

https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-pid-chas-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu-Pitannya-vidpovid/

Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою Кабінету Міністрів. Зразки документів/заяв для оформлення дозволу на перетин кордону - за посиланням  https://oda.te.gov.ua/diyalnist/civilnij-zahist/koordinacijnij-centr-gumanitarnogo-shtabu?fbclid=IwAR3LXpvDwa-z1bbq0QmRoY1NuxF7iGFmI39Q1vsao-o3TRFFAeaehvgDOj0 

Відстежувати завантаженість пунктів пропуску для перетину кордону до ЄС і Молдови можна на сторінці Західного регіонального управління Держприкордонної служби України - західний кордон за посиланням https://www.facebook.com/zahidnuy.kordon 

Фото: Західне регіональне управління Держприкордонної служби

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Читач75

    Всіх, кого незаконно не випускають з концтабору - подавайте масово в суди, перед цим обов’язково візьміть письмову відмову прикордонника, який не випустив‘
  • David Starr

    А для чого їх рахувати?
  • Свєта Лампека

    Нехай порахують спочатку у Херсонській області...

    Polina Daineha reply Свєта Лампека

    а ви спочатку спробуйте звідти виїхати. А потім рахуйте
  • Одарка Одарка

    Повна Італія тернопильских чоловіків хлопців мажорів купа то простому чоловікови
    Неможна їхати на три місяці а їм можна

keyboard_arrow_up