У Тернополі одні активісти нарахували 527 безпритульних собак, інші - 7000: яка доля тварин

У Тернополі одні активісти нарахували 527 безпритульних собак, інші - 7000: яка доля тварин
  • На початку травня у Тернополі проходив підрахунок безпритульних собак за методикою міжнародної організації World Animal Protection на базі унікального програмного забезпечення.
  • На прес-конференції представники громадських організацій та захисники тварин розповіли про результати підрахунку та своє бачення вирішення проблеми.

Підрахунок безпритульних собак проходив у Тернополі протягом трьох днів у травні.

- Такий підрахунок безпритульних собак у Тернополі проводили вперше за міжнародною методикою, – розповідає зоозахисниця ГО «Вірне Серце», активістка UAnimals Людмила Чеховська. – Ми врахували досвід інших міст, які проводять облік. Будь-яка проблема може бути вирішена тільки тоді, коли ми бачимо масштаби самої проблеми. Визначення реальної кількості безпритульних тварин допомагає запобігти будь-яким маніпуляціям та дозволяє оновити стратегію роботи для вирішення цієї проблеми.

Скільки безпритульних тварин у Тернополі

Для того, щоб підрахувати кількість безпритульних собак, модератори підрахунку розділили місто на сектори. Кожен волонтер займався власним сектором, де він здійснював підрахунок тварин. Також за допомогою спеціального програмного забезпечення, волонтер вносив данні про тварин в реєстр – стан здоров’я, чи стерилізована собака, чи має вона чіп.  

Відео дня

Станом на 4 травня було визначено, що у Тернополі проживає 527 безпритульних собак. З них приблизно 21,5% стерилізовані.

- Ми визначили кількість безпритульних собак на вулицях міста і тепер необхідно проводити такі перевірки кожного року в цей же період, – розповідає засновник міжнародної платформи ідентифікації тварин Animal ID Віктор Копач. – Це допоможе нам перевірити ефективність методики. У Лвьові ми провоимо такі перевірки уже чотири роки поспіль і ми можемо бачити, як змінюється ситуація. У Тернополі ми можемо спостерігати, що тварин стерилізують, але цього недостатньо. Було б добре, якби хоча б 40 – 50% безпритульних собак були стерилізовані. Тоді їх кількість на вулицях міста не буде збільшуватися.

«Попередні дані значно завищували»

Інформацію, яку вдалося зібрати волонтерам, відправлять до міської ради. Підрядник, який мав займатися стерилізацією безпритульних собак, як розповідає голова громадської організації «Вірне Серце» Алла Ляпандра, не впорався зі своїм завданням, оскільки багато безпритульних тварин лишаються не стерилізованими.

- Ми б дуже хотіли дізнатися у представників ТОВ «Зооцентр», які мали б займатися стерилізацією безпритульних собак протягом 2014 – 2018 року, чому на вулицях настільки багато тварин без стерилізації, – розповідає голова громадської організації «Вірне Серце», засновниця благодійного фонду «Вірні друзі Алла Ляпандра. – Ми запрошували представників «Зооцентру» пані Олену Дейнеку та Ірину Романову, але вони категорично відмовилися бути присутніми на прес-конференції. Ми не можемо задати їм питання, а питань є багато. Для Тернополя 527 безпритульних собак не є критичною цифрою, але представники «Зооцентру» озвучували значно вищі цифри. Спершу це було 7000 собак, потім в районі 2000 – 4000 собак. Для порівняння, у Києві по підрахункам близько 3000 безпритульних собак.  

Пані Алла зауважила, що за даними ТОВ «Зооцентр», в минулому році у Тернополі було стерилізовано близько 300 собак, однак ця цифра не відповідає дійсності.

- Ми бачимо, що по даним «Зооцентру» більше половини безпритульних собак мали б бути стерилізованими, однак ми виявили, що таких є лише 20%. – каже Алла Ляпандра. – Якщо б дійсно було стерилізовано 300 собак, то приблизно кожного дня мали б відловлювати по три собаки, а це фактично неможливо, бо іноді ламається транспорт, іноді відловити собаку не вдається. Ми не маємо кому адресувати ці всі питання, однак ми покладаємо дуже великі сподівання на нового виконавця програми регуляції чисельності безпритульних тварин у місті.

Що розповіли у «Зооцентрі»

Співзасновниця ТОВ «Зооцентр» Олена Дейнека  розповіла журналісту «20 хвилин», що відвідати прес-конференцію вона дісно не мала бажання, однак від своїх слів не відмовляється.

- Я ніколи не давала неправдиві відомості про кількість безпритульних тварин, – розповідає Олена Дейнека. – На прес-конференцію я не хотіла йти, тому що я стараюсь триматися на відстані від цих людей. Я їм просто не довіряю. І те, як вони проводять підрахунки – це просто смішно. Цю цифру можна спокійно множити на три. Я не відступаюся від своїх слів, що у Тернополі та на околицях міста близько 2000 – 7000 безпритульних собак.

Зараз ТОВ «Зооцентр» не займається стерилізацією безпритульних тварин. Відтепер цей обов’язок покладено на ТОВ «Дичків Хелп».

Що буде з безпритульними собаками

Директор ТОВ «Дичків Хелп» Володимир Тукало зміг виграти тендер, де він був єдиним учасником. Саме «Дичків Хелп» буде відповідати за відлов та стерилізацію безпритульних собак.

- Дуже багато витрат ТОВ «Зооцентру» покривалися коштами волонтерів, – розповідає Володимир Тукало. – Міська рада оцінює вартість стерилізації, грубо кажучи, в 650 гривень. Реальна вартість процедури значно вища і це є першою проблемою, яка заважає стерилізації безпритульних тварин. Друге важливе питання – проблема ідентифікації тварин, оскільки чіпування тварин є дорогим процесом.

Для стерилізації тварин та їх тимчасового утримання створюють нові кабінети та вольєри. Як запевнив Володимир Тукало, небезпеки для тварин від самої процедури немає. Найбільша небезпека – наркоз. Кетамін, який є більш ефективним знеболюючим, заборонено, бо він відноситься до групи наркотичних речовин. Тварини після стерилізації становлять меншу загрозу оточуючим. Крім стерилізації, тварин продовжать вакцинувати від сказу. Вакцини є безкоштовні і в Тернополі їх достатньо. Однак полівалентні вакцини від інших хвороб тваринам не вводять, оскільки вони є дорогі і держава це не фінансує.

Використовуючи комплексний підхід та нові методики, активісти планують збільшити кількість стерилізованих собак у Тернополі. Про проблему безпритульних котів активісти також знають, однак провести їх облік значно важче. Підраховували кількість безпритульних котів лише у Львові. Невдовзі це планують зробити і в Тернополі.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Святий Биколай

    Ця Дейнека дуже мутна тьотя, думаю нормально заробляє, фальсифікуючі дані про те, скільки вони стерилізували. Проблема в тому, що це ніхто не контролює, а це безкрайнє поле для маніпуляцій. ДІвчатам та іншим волонтерам удачі в їх тяжкій та благородній справі!
  • Sha

    2-7 тис. собак, така собі похибка в 5 тисяч
    Околиці міста - це разом з сусідніми обласними центрами? 😉
    Яким методом пані Олена проводила підрахунок? Уявлену к-ть помножили на 7?
  • Max

    Близько 2000-7000 собак. І ця людина каже що комусь недоріряє? В Самої оцінка

    Коментатор! reply Max

    Дядя зайти на ринок ти тільки там побачиш 500 мінімум.

    Святий Биколай reply Коментатор!

    Я працюю біля ринку, їх там максимум 50

    Правда reply Коментатор!

    то тобі певне з бодуна в очах потроїлось
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up