Партнер рубрики Події

У Тернополі провели складну операцію на судинах серця

У Тернополі провели складну операцію на судинах серця

Лікарня зробила ще один крок до світового рівня медицини. 

У Тернопільській обласній клінічній лікарні вперше виконали оптичну когерентну томографію судин серця.

Про це повідомляють на сторінці медичного закладу.

Оптична когерентна томографія (ОКТ) коронарних судин – це високоточний метод внутрішньосудинної візуалізації.

Відео дня

Пацієнт поступив до лікарні з симптомами нестабільної стенокардії та був скерований кардіологами на коронарографію. 

«В лівій коронарній артерії у пацієнта виявили атеросклеротичну бляшку з критичним звуженням, яка могла привести до розвитку інфаркту міокарду. Перед звуженням відмічалося невелике розширення, яке могло бути як тромбованою додатковою гілкою коронарної судини, так і розірваною атеросклеротичною бляшкою. Оптична когерентна томографія дозволила визначити що має місце саме розрив бляшки, що загрожує великим інфарктом. На це місце імплантували стент та виконали контроль якості прилягання стента до стінки судини. ОКТ показала відмінний результат стентування», - зазначає завідувач відділенням інтервенційної радіології, кардіології та реперфузійної терапії, лікар-хірург серцево-судинний Богдан Маслій.

За його словами, дана методика ще більше дозволить покращити  якість роботи відділення інтервенційної радіології, кардіології та реперфузійної терапії в обласній лікарні.

Довідка

ОКТ використовує лазерне випромінювання для візуалізації зсередини судинної стінки та структур, розташованих у просвіті коронарної артерії (внутрішньосудинні або пристінкові тромби, бранші стентів тощо).

Вперше метод був використаний для отримання зображення сітківки ока.

Лазерне випромінювання від джерела подається через оптоволокно на верхівку спеціального катетера, введеного до коронарної артерії, на кінці якого знаходиться система сканування поверхні судинного сегмента.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up