Як врятуватися від інфаркту: у Тернополі роблять унікальні операції на серці без наркозу

Як врятуватися від інфаркту: у Тернополі роблять унікальні операції на серці без наркозу

Сім років поспіль зцілюють пацієнтів лікарі спеціалізованого кардіологічного відділення з блоком інтенсивної терапії для хворих на гострий інфаркт міокарда та гострою серцевою патологією міської лікарні №2. Сотні хворих вони завзято вирвали з обіймів смерті.

Насправді нині дуже багато людей помирають від інфаркту міокарда - однієї з клінічних форм ішемічної хвороби серця, яка виникає внаслідок розвитку омертвіння ділянки міокарду, обумовлена абсолютною або відносною недостатністю його кровозабезпечення. Вік пацієнтів різний – від 28 до 90 років, хоча здебільшого у групі ризику - чоловіки від 45 до 55 років.

Болі в шиї та між лопатками

- Як правило, інфаркт розвивається внаслідок гострої закупорки однієї з коронарних артерій бляшкою, що розірвалася, або тромбом (кров'яним згустком), - пояснює інтервенційний кардіолог, ендоваскулярний хірург Віталій Ольховик. – Типові випадки інфаркту міокарда характеризуються надзвичайно інтенсивним больовим синдромом із локалізацією болю в грудній клітці і віддачею в ліве плече, шию, зуби, вуха, ключиці, нижню щелепу, міжлопаткову зону. Характер болю може бути різним: стискає, розпирає, пече, ніби тисне гострим (кинджальним – прим. ред.) ножем. Чим більша зона ураження міокарда, тим більше виражений біль.

Відео дня

Важкість інфаркту залежить від того, наскільки велика коронарна артерія закрилася і наскільки велика ділянка міокарда внаслідок цього залишилася без живлення. Шанси вижити є, але для цього потрібно протягом 24 годин від початку больового синдрому звернутися за кваліфікованою допомогою.

Наразі оперативне втручання – стентування – ефективно рятує саме від інфаркту міокарда. І його виконують лише в міській лікарні №2. Хоча, як зауважує лікар, дану методику досить успішно використовують вже у всьому світі.

Без розрізу і наркозу

- Суть даної маніпуляції полягає в тому, що операції на серці проводять шляхом доступу через судини під контролем рентгенівських променів спеціальними мініатюрними інструментами, – пояснює він. – Завдяки цьому методу вади серця можна лікувати без розрізу грудної клітки, без застосування штучного кровообігу та зупинки серця, без глибокого наркозу. Для доступу, як правило, використовують судини стегна, шиї або руки. Після пункції судини в отвір вводять мініатюрні інструменти (катетери, балони, стенти, спіралі, оклюдери та інші), за допомогою яких і проводять процедури.

Стентування коронарних артерій необхідне при появі симптомів ішемічної хвороби серця (ІХС), а також при підвищеній ймовірності інфаркту міокарда. Оскільки порушується кровопостачання міокарда, і серце не отримує достатнього для нормального функціонування кількості кисню. Клітини серцевого м'яза починають голодувати, а потім може статися і некроз тканин (інфаркт міокарда).

24 год/добу, 7 днів/тиждень

Віталій Ольховик спільно із колегами зі спеціалізованого кардіологічного відділення з блоком інтенсивної терапії для хворих на гострий інфаркт міокарда та гострою серцевою патологією працюють 24 години на добу, сім днів на тиждень, без відпусток і вихідних. У будь-який момент усі вони готові швидко зібратися на операцію.

- Якщо у хворого бригада швидкої допомоги діагностувала інфаркт міокарда, його доставляють у наше відділення. Везуть пацієнтів зі всієї області, - каже фахівець. – Кардіологи нашого відділення після ретельного огляду встановлюють чіткий діагноз, надають невідкладну допомогу і викликають бригаду спеціалістів для проведення оперативного втручання. Насправді від них дуже багато залежить, адже від того, як вони стабілізують хворого та підготують його до операції, і залежить весь успіх. За 60 хвилин ми вже маємо бути в операційній у повному складі. Здебільшого через 20 хвилин ми вже всі на місці.

Чим швидше провести операцію з моменту розвитку інфаркту, тим краще відновлення нормального кровотоку. А це нерідко дозволяє врятувати хворому життя і вже точно знижує ризик розвитку необоротних змін в міокарді, наголошує лікар. Тому дуже важливо – не втрачати цінних годин, а при прояві перших симптомів недуги одразу звернутися за допомогою. Часто ж люди чекають, поки дуже не притисне, чи вони не впадають у кардіогенний шок (через порушення роботи серця людина блідне, синіє, з'являється пітливість (холодна, липка, волога шкіра), втрачає свідомість).

Операція  за 20 хвилин

- Під час планової операції чи коли з моменту проявів симптомів інфаркту минуло небагато часу пацієнт може бути повністю при свідомості, він спілкується з лікарем та говорить про своє самопочуття, - наголошує Віталій Ольховик. – Через артерію на балонному катетері та під контролем рентгенівського апарату підводимо стент до місця звуження серцевих судин. Досягнувши необхідного місця, балон роздувається і втискає стент в стінку артерії, таким чином, збільшуючи її просвіт. Якщо це планове стентування чи коронарографія, то пацієнт як ногами прийшов на операцію, так і пішов з неї. Він нічого не відчуває. Якщо ситуація складніша, хворого привезли у важкому стані, тоді в операційну його привозять на каталці. Як тільки вдалося відкрити артерію, покращення настає миттєво. Людині одразу стає набагато краще, вона вільно дихає, кисень іде по судинах, інфаркту ніби й не було, адже зникає вся симптоматика. Нерідко хворі жартують: «Я би вже встав і пішов додому, що я тут роблю?!»

У практиці Віталія Ольховика було немало цікавих випадків, про які сьогодні він може розповідати з усмішкою на обличчі. Якось, каже, до них привезли 60-річну жінку з гострим інфарктом без свідомості. 18 разів кардіологи запускали їй серце, тобто вона вже пережила клінічну смерть.

- Рідні вже навіть пішли забирати речі хворої, коли її привезли до мене в операційну, - каже він. – Через 20 хвилин операції від симптомів інфаркту не лишилось ні сліду. Жінка ожила, звісно, родичі були приємно вражені.

Загалом стентування чи коранорографія можуть тривати від 20 хвилин до 60 хвилин — усе залежить від ступеня складності інфаркту.

- Нема часу на затримку та роздуми. Є кваліфікована бригада, у якій кожен має свою ланку роботи. Анестезіолог дивиться за гемодинамікою, кардіолог – те ж саме, операційна медсестра подає необхідні інструменти, ну а інтервенційний кардіолог проводить необхідне втручання, - пояснює медик.

Після проведеної маніпуляції пацієнтможе жити повноцінним життям. Однак, аби в майбутньому знову не опинитися на операційному столі, він повинен взяти за основу нові життєві принципи, наголошує пан Ольховик.

- Має бути постійний контроль холестерину, артеріального тиску, дотримання дієти, відмова від шкідливих звичок, відвідування кардіолога, правильна організація режиму дня, ведення здорового способу життя, - каже він. – Стентування – це не лікування, це лише механіка, відкриття артерії, а от далі наші кардіологи проводять реабілітацію хворого. Тому дуже важливо виконувати всі вказівки, зокрема приймати профілактичні ліки, щоб запобігти розвитку імовірних ускладнень.

Коштує в середньому 40 тис. грн

Скільки коштує така операція? Робота лікарів – безкоштовна, люди лише мусять купити матеріали для роботи. Частково стенти забезпечує держава. Решту пацієнти мусять купувати за власні кошти. Вартість стента становить в середньому 40 тис. грн. Але ціни у різних виробників можуть відрізнятися. 

- Після проведення тендеру за державні кошти купують стенти лише по одному розміру. А кожна людина має різний розмір судин в серці, тому стент потрібно підбирати індивідуально. У наявності вже необхідного державного інструментарію може і не бути. Тому пацієнтам доводиться самостійно його купувати. Звісно, що ми, лікарі, робимо все можливе, аби врятувати життя людини. Для нас всі пацієнти, незалежно від їх соціального статусу, – рівноправні, то ж ми докладаємо  максимум зусиль, аби поставити їх на ноги.


 

ДОВІДКА

За сприяння головного лікаря міської лікарні №2 Віктора Кміти успішно функціонує відділення спеціалізоване кардіологічне відділення з блоком інтенсивної терапії для хворих на гострий інфаркт міокарда та гострою серцевою патологією.

Лікарі - кардіологи реанімації : Богдан Назвальський, Ольга Гурик, Світлана Ольховик, Віталій Ольховик, Ярослав Скрипець, Ольга Колесник, Ольга Сакалюк, та. Телефон – 0673500266.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (35)
  • Михайло Войціховський

    Моєму другу,в Польщі,зробили таку операцію,задурно.О так як не кажіть,медицинуа
  • Светлана Поливецкая Бобул

    А   ЯК   НЕМА   4000   ТО   ВМЇРАЙ   ОТ   Ї   РЕФОРМА
  • Софія Мажар

    От такі операції повині внас робити безплатно. Державі треба все зробити щоб ці лікарі мали достойну зарплату і все що потрібно для цієї операції вниз було під. Руками ни больний має бігати де це всякі аптеці купляти. Як у Європі тут роблять це безплатно і наш народ  заслуговує на це тому що внас зараз кожний 3 вмирає від інфарту
  • Natasha Tkach-Edynak

    Дякуючи цим лікарям мені уже йде 52 рік . Ці люди рівно рік назад врятували мені життя . В мене був гострий інфаркт . Я рада , що є такі умілі лікарі , що опановують нові методи лікування . Велика подяка і шанування вам і вашій праці.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up