Партнер рубрики Події

Чи буде карантин у Тернополі? Поки у міськраді думають, університети переходять на дистанційне навчання

Чи буде карантин у Тернополі? Поки у міськраді думають, університети переходять на дистанційне навчання

Чи буде карантин у тернопільських навчальних закладах  з 12 березня? Це питання і досі лишається відкритим. Спочатку на сторінці міськради з'явилася інформація, що заклади працюватимуть у звичному режимі. Але потім додали, що інформація ще не точна. Наразі триває засідання комісії з питань надзвичайних ситуацій. Там і приймуть остаточне рішення. 

Після паузи, яку витримала міська влада, чи прийняли рішення щодо введення карантину у Тернополі?

Нагадаємо, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час брифінгу за підсумками засідання уряду заявив, що карантин вводять у навчальних закладах по всій Україні.  

Читайте також: "Тернопіль в очікуванні": чи закривають тернопільські школи і садки на карантин. 

Відео дня

Як розповідали раніше в управлінні освіти та міській раді, для прийняття рішення їм було необхідно побачити постанову Кабміну, де чітко роз'яснені всі нюанси.

Станом на 18.10 у Фейсбук зявилася інформація: "Школи і садки працюватимуть у звичному режимі. 12 березня діти йдуть у навчальні заклади". Скрін додаємо.

То буде карантин чи ні? 

Але вже згодом у міській раді зауважили, що рішення остаточно не прийняли. Відбувається засідання комісії з надзвичайних ситуацій. 

Постанову Кабінету Міністрів України уже опублікували на Урядовому порталі. 

У ній йдеться: "

"Установити з 12 березня до 3 квітня 2020 р. на усій території України карантин, заборонивши:

відвідування закладів освіти її здобувачами;

проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Спортивні заходи дозволяється проводити без участі глядачів (уболівальників) тощо".

Однак зі своїм рішенням у Тернопільській міській раді досі затягують. Офіційно про карантин у школах ще не повідомили.

- Ми бачили інформацію про те, що карантин заплановано. Але поки самої постанови не оприлюднювали, ми уточнювали інформацію у профільних міністерствах, аби розуміти, чи це рішення про карантин мало рекомендаційний чи обов’язковий характер. На підставі цього вже і прйимаємо рішення на місцевому рівні, - каже керівник відділу зв'язків із громадськістю та ЗМІ Мар'яна Зварич.

Також у міськраді додали, що в Тернополі немає підстав для введення карантину.

- У нас немає жодного випадку захворювання на коронавірус, показник захворюваності на грип на ГРВІ – нижче допорогового рівня. Якщо заклади закриють на три тижні, учні шкіл не зможуть добре підготуватися до здачі ЗНО чи Державної підсумкової атестації, - пояснює Мар'яна Зварич.

Однак в інших містах України карантин уже ввели. Ще зранку про це заявив Київ. Згодом про карантин повідомив Львів. Тернопіль - і досі в режимі очікування! 

Хоча Міністерство освіти і науки України ПОВІДОМИЛО, КАРАНТИН ВВОДЯТЬ В УСІХ ЗАКЛАДАХ.

Рішення ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ комісії мають озвучити  вже сьогодні, 11 березня. Журналісти "20 хвилин" постійно стежать за оновленням інформації. 

Поки міська рада думає, в університетах уже з'явилася інформація про те, що з 12 березня по 3 квітня занять не буде.

Батьки поділилися на табори

Тим часом, батьки у соцмережах діляться своїми думками з цього приводу. 

Навчальну програму ніхто не відміняв, і весь матеріал, який діти мали пройти у школах, ті мали б опрацьовувати самостійно. Для тих, хто здаватиме ЗНО чи ДПА - це не дуже позитивний момент, кажуть і батьки.

- Моя донька закінчує четвертий клас, попереду - вступ у старшу школу. Три тижні вдома, як потім наздогнати програму? Доведеться шукати репетиторів на ці "вимушені канікули", - обурюється пані Світлана.

Загалом батьки поділилися на кілька таборів. Частина думає, де мали б подіти дитину на час карантину. Адже роботу на цей період ніхто не відміняв! 

- А як залишити малу дитину без нагляду? Що на роботу не йти? - запитує пані Орися в одному з батьківських чатах.

Інші ж батьки вважають, що ситуація дуже серйозна. І карантин - на часі.

- У  багатьох європейських країнах ввели карантин. І це нормальна практика. А ми що - хочемо дочекатися масового поширення коронавірусу? - пише пані Наталія.  

У той же час, підприємці хвилюються, як працівники, які мають дітей, зможуть працювати.

- У мене одні жінки в колективі, і всі мають дітей. Було б проблематично спланувати нормальний режим роботи, - каже пан Дмитро, власник одного із салонів краси у місті. 

"Рішення приймає кожне місто"

Нагадаємо, що уряд запропонував ввести обмеження на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб.

Водночас, згідно з повідомленням, обмеження не буде стосуватися заходів державної необхідності.

"Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів. Також заплановано введення карантину в навчальних закладах строком на три тижні", - йдеться в повідомленні.

У Міносвіти ВВС News Україна пояснили, що взагалі рішення про карантин у школах і дитсадках ухвалює кожна місцева адміністрація окремо, але як буде в ситуації з карантином на загально національному рівні, поки невідомо. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (38)
  • Vitali Deigolos

    Карантин треба було раніше на кордоні робити
  • Наталя Крупа

    ТНПУ на карантині
  • Надія Яциків

    Карантин хіба що тільки в школах і садочках, а дорослі всеодно йдуть на роботу і вечері вертаються додому до тих дітей що на карантині( логіки взагалі немає)
  • Альона Уманська

    Карантин до 3 квітня у Тернополі!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up