Два дні – 26 і 27 травня у Тернополі триває свято меду. У парку Шевченка звідусіль чути запах меду, який перебивають запахи смаженого м’яса і картоплі, окрім наметів із медом, тут є й місцеві ресторації.
Мед, медовуха, квас, прополіс, косметична продукція на основі меду, воскові свічки, різні медові смаколики. Чого тут тільки нема.
Десятки пасічників майже зі всієї України зібрались у Тернополі на першому етно-фестивалі бджільництва, щоб представити свою продукцію і своє ремесло.
Розпочався фестиваль з виставки меду. Після цього відбулась святкова літургія та освячення хоругви Спілки пасічників на Театральному майдані. Люди, яким до душі ця справа, з гордістю споглядали за цим дійством. Потім урочистою ходою пасічники у супроводі дівчат-барабанщиць від бульвару Т. Шевченка пройшли до парку Шевченка, де продовжився фестиваль.
Відео дня
Українські пасічники найкращі і найпрацьовитіші
Роман Оленчук – пасічник в третьому поколінні. Чоловік переконаний, що потрібно шанувати роботу пасічників і підтримувати їх.
Мрією мого діда і батька було відкрити медовий магазин, і я її втілив. Взагалі, я пасічник в третьому поколінні. Мій дід займався бджолярством і мій батько. Тепер я. Коли батько навчав інших цієї справи, я постійно запитував його: «А чому ти мене не навчаєш?», на що він відповідав: «Ти виріс на пасіці і сам маєш все знати». Це передавалось від діда до батька, від батька до мене, а зараз я передаю справу також своєму синові. Моя пасіка складається з двох частин, 50 сімей в одному лісі, а інша частина в другому лісі. Ми змушенні вивозити бджоли далеко, оберігати їх, оскільки фермери кроплять поля хімічними речовинами, що є шкідливо, - каже чоловік.
Пан Роман також розповів трохи про відомих українців, які зробили вагомий внесок в галузь виробництва меду.
Вулик придумав наш співвітчизник, Петро Прокопович. Медогонку, за допомогою якої викачують мед, придумав українець Франц Грушка, який жив за кордоном. Пасічники в Україні - найкращі і трудолюбиві.
Сімейній пасіці 20 років
Про те, як вони стали пасічниками, розповідає сім’я Панчишиних.
Одного разу моя дружина зловила рій, сусід дав нам вулик і з тих пір вона почала займатись пасікою. Я, звісно, сміявся з того, але з часом сам долучився до цієї роботи. Ми вже 20 років маємо сімейну пасіку «М’ята», яка складається з 60-ти вуликів. Жінка виготовляє різні мазі, настоянки, а я займаюсь технічними роботами, доглядаю за бджолами. Свою продукцію ми возимо по фестивалях, а також я продаю на ринку, - розповідає Андрій Панчишин.
Вулик подарували в 12-й ночі
Сімейство Лариси Кухар, юристи за освітою, також мають велику любов до пасіки.
Мій чоловік вийшов на пенсію і дуже хотів займатись бджільництвом. Йому на День народження привезли старезний вулик з бджолами о 12 годині ночі. І відтоді, уже п’ятий рік, він займається пасікою. А у мене до цієї справи завжди була любов і я вирішила виготовляти натуральну косметику. Я маю свого косметолога, яка у всьому мені допомагає і консультує мене. Ми розробляємо рецепти, на основі бджолиного воску з додаванням різних олій. Моя продукція є дуже популярною за кордоном. У мене є клієнти в Польщі, Німеччині, Канаді, Америці та Італії. Маю свою окрему кімнату, в якій я дуже ретельно, в правильних пропорціях виготовляю косметику.
Бджолярі прадід, дідусь, і батьки
Своїми враженнями від фестивалю поділився 25-річний Роман.
Мені дуже сподобалось, що у нас в Тернополі проводяться такі заходи, тому що це пов’язано з українськими традиціями, зокрема, бджільництвом. В мене прадід і дідусь були бджолярами, батьки займаються цією справою, тому я ціную і поважаю цю давню традицію. Я спробував медівник і вощину – все дуже смачно, - каже хлопець.
На заході присутні і діти, і дорослі, і пенсіонери.
В мене дуже чудові враження від цієї забави. Я дуже рада, що ми всією сім’єю відвідали такий фестиваль, - розповідає 73-річна пані Ірина.
Довідка
Фестиваль бджільництва "Медове Тернопілля" у Тернополі відбувся вперше.
Виробництвом меду славиться не лише Тернопілля, а й вся Україна, адже кожна сьома тонна світового меду зібрана саме в Україні. У Тернопільській області ж виробляється 1 350 тонн меду в рік.
Україна посідає перше місце у світі з виготовлення меду. За 9 місяців 2017 року країна експортувала 46 200 тонн меду вартістю $86,9 млн. Це рекордний обсяг у порівнянні з аналогічним періодом минулих років, свідчать дані Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).