Партнер рубрики Події

У Тернополі вперше відбувся етно-фестиваль меду

У Тернополі вперше відбувся етно-фестиваль меду
  • Два дні – 26 і 27 травня у Тернополі триває свято меду. У парку Шевченка звідусіль чути запах меду, який перебивають запахи смаженого м’яса і картоплі, окрім наметів із медом, тут є й місцеві ресторації.
  • Мед, медовуха, квас, прополіс, косметична продукція на основі меду, воскові свічки, різні медові смаколики. Чого тут тільки нема.

Десятки пасічників майже зі всієї України зібрались у Тернополі на першому етно-фестивалі бджільництва, щоб представити свою продукцію і своє ремесло.

Розпочався фестиваль з виставки меду. Після цього відбулась святкова літургія та освячення хоругви Спілки пасічників на Театральному майдані. Люди, яким до душі ця справа, з гордістю споглядали за цим дійством. Потім урочистою ходою пасічники у супроводі дівчат-барабанщиць від бульвару Т. Шевченка пройшли до парку Шевченка, де продовжився фестиваль.

Відео дня

 

Українські пасічники найкращі і найпрацьовитіші

Роман Оленчук – пасічник в третьому поколінні. Чоловік переконаний, що потрібно шанувати роботу пасічників і підтримувати їх.

  • Мрією мого діда і батька було відкрити медовий магазин, і я її втілив. Взагалі, я пасічник в третьому поколінні.  Мій дід займався бджолярством і мій батько. Тепер я. Коли батько навчав інших цієї справи, я постійно запитував його: «А чому ти мене не навчаєш?», на що він відповідав: «Ти виріс на пасіці і сам маєш все знати». Це передавалось від діда до батька, від батька до мене, а зараз я передаю справу також своєму синові. Моя пасіка складається з двох частин, 50 сімей в одному лісі, а інша частина в другому лісі. Ми змушенні вивозити бджоли далеко, оберігати їх, оскільки фермери кроплять поля хімічними речовинами, що є шкідливо, - каже чоловік.

Пан Роман також розповів трохи про відомих українців, які зробили вагомий внесок в галузь виробництва меду.

  • Вулик придумав наш співвітчизник, Петро Прокопович. Медогонку, за допомогою якої викачують мед, придумав українець Франц Грушка, який жив за кордоном. Пасічники в Україні - найкращі і трудолюбиві.

Сімейній пасіці 20 років

Про те, як вони стали пасічниками, розповідає сім’я Панчишиних.

  • Одного разу моя дружина зловила рій, сусід дав нам вулик і з тих пір вона почала займатись пасікою. Я, звісно, сміявся з того, але з часом сам долучився до цієї роботи. Ми вже 20 років маємо сімейну пасіку «М’ята», яка складається з 60-ти вуликів. Жінка виготовляє різні мазі, настоянки, а я займаюсь технічними роботами, доглядаю за бджолами.  Свою продукцію ми возимо по фестивалях, а також я продаю на ринку, - розповідає Андрій Панчишин.

Вулик подарували в 12-й ночі 

Сімейство Лариси Кухар, юристи за освітою, також мають велику любов до пасіки.

  • Мій чоловік вийшов на пенсію і дуже хотів займатись бджільництвом. Йому на День народження привезли старезний вулик з бджолами о 12 годині ночі. І відтоді, уже п’ятий рік, він займається пасікою. А у мене до цієї справи завжди була любов і я вирішила виготовляти натуральну косметику. Я маю свого косметолога, яка у всьому мені допомагає і консультує мене. Ми розробляємо рецепти, на основі бджолиного воску з додаванням різних олій. Моя продукція є дуже популярною за кордоном. У мене є клієнти в Польщі, Німеччині, Канаді, Америці та Італії.  Маю свою окрему кімнату, в якій я дуже ретельно, в правильних пропорціях виготовляю косметику.

Бджолярі прадід, дідусь, і батьки

Своїми враженнями від фестивалю поділився 25-річний Роман.

  • Мені дуже сподобалось, що у нас в Тернополі проводяться такі заходи, тому що це пов’язано з українськими традиціями, зокрема, бджільництвом. В мене прадід і дідусь були бджолярами, батьки займаються цією справою, тому я ціную і поважаю цю давню традицію. Я спробував медівник і вощину – все дуже смачно, - каже хлопець.

На заході присутні і діти, і дорослі, і пенсіонери.

  • В мене дуже чудові враження від цієї забави. Я дуже рада, що ми всією сім’єю відвідали такий фестиваль, - розповідає 73-річна пані Ірина.

Довідка

Фестиваль бджільництва "Медове Тернопілля" у Тернополі відбувся вперше. 

Виробництвом меду славиться не лише Тернопілля, а й вся Україна, адже кожна сьома тонна світового меду зібрана саме в Україні. У Тернопільській області ж виробляється 1 350 тонн меду в рік. 

Україна  посідає перше місце у світі з виготовлення меду. За 9 місяців 2017 року країна експортувала 46 200 тонн меду вартістю $86,9 млн. Це рекордний обсяг у порівнянні з аналогічним періодом минулих років, свідчать дані Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up