Партнер рубрики Події

У Тернополі вшанували пам'ять Героїв Небесної сотні (РЕПОРТАЖ)

У Тернополі вшанували пам'ять Героїв Небесної сотні (РЕПОРТАЖ)
  • На площі Героїв Євромайдану 20 лютого десятки людей зібралися на мітинг-реквієм з нагоди 10-ї річниці вшанування пам'яті полеглих на Майдані у 2014 році. До заходу долучилася і журналістка «20 хвилин».
  • Більше — розповідаємо у нашому репортажі!

У Тернополі 20 лютого відзначили День Героїв Небесної Сотні. Цього року наша країна вже вдесяте – в умовах російсько-української війни, вшановує пам'ять полеглих на Майдані у лютому 2014 року.

– Вони тоді стримали небо свободи над нами. Україна показала, що вона держава сильних і сміливих людей. І сьогодні, через 10 років, українці вражають світ своєю непохитністю та героїзмом, – зауважив ведучий.

Відео дня

На площі Героїв Євромайдану на мітинг-реквієм зібрались десятки людей: представники влади, рідні загиблих, священники та пересічні містяни. Чимало хто приніс букети квітів і лампадки. 

На площі встановили портрети наших земляків — Героїв Небесної сотні. Їх усього семеро: Олександр Капінос, Устим Голоднюк, Назар Войтович, Василь Мойсей, Василь Аксенин, Ігор Костенко і Тарас Слободян. Також біля сцени зробили імпровізовані барикади.

Дійство символічно розпочалося з композиції «Пливе кача по Тисині…» – пісні, яка звучала під час перших панахид на Майдані Незалежності за героями Революції Гідності. 

Опісля священнослужителі відправили панахиду за душі загиблих Героїв Небесної Сотні. 

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих на Майдані.

Володимир Голоднюк, батько полеглого воїна самооборони Майдану Устима Голоднюка, звернувся до присутніх. За його словами, в Україні досі належним чином не вшановані Герої Небесної сотні. У Києві досі немає встановленого меморіалу на їхню честь. Суди щодо трагічних подій Євромайдану давно завершені, а ті, хто вбивав чоловіків і жінок — так і не покарані.

– Чи відбувся Майдан? Відбувся! Чи переміг Майдан? Нехай цю відповідь дадуть ті, хто на цьому заході присутній. Ми завжди кричимо: «Герої не вмирають!». Ні, на жаль, вони вмирають. І героїзм – це наслідки неправильного керування державою. Це те, що допустили ми з вами. Треба з цього робити висновки, визнавати помилки і не допускати їх. Тому я дякую всім, хто ще пам’ятає, що таке Небесна Сотня. Я низько кланяюсь всім родичам, які в цій новітній війні втратили дітей, батьків, синів, дочок. Я вірю, Україна вистоїть. Але якою ціною і кров’ю – побачимо... – каже пан Голоднюк.

Наприкінці заходу містяни запалили лампадки і поклали квіти до пам’ятника Героям Небесної Сотні.

Що відомо про Героїв Небесної Сотні? 

Нагадаємо, щороку 20 лютого в Україні вшановують пам'ять Героїв Небесної Сотні. Указ Президента № 69/2015 про відзначення цієї дати був виданий 11 лютого 2015 року, як повідомляє Український інститут національної памʼяті.

Багато учасників Революції Гідності віддали життя за ідеали демократії, права та свободи людини, європейське майбутнє країни та фактично змінили перебіг історії України.

Події 20 лютого 2014 року у Києві стали кульмінацією Революції Гідності. Тоді в середмісті столиці загинуло найбільше активістів Майдану – 48 осіб. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року, назвали Героями Небесної Сотні.

Загалом, офіційно званням Героїв Небесної Сотні посмертно удостоїли 107 учасників Майдану, як раніше писали «20 хвилин». До них належать люди різних національностей, віросповідання, освіти, віку. Серед Героїв – громадяни України, Білорусі та Грузії.

Наймолодшому Назарію Войтовичу було 17 років, найстаршому Іванові Наконечному – 82 роки. Зі 107 Героїв Небесної Сотні – три жінки: Антоніна Дворянець, Ольга Бура та Людмила Шеремет.

 

Читайте також:

На Збаражчині вшанували пам’ять наймолодшого Героя Небесної сотні

Небесна сотня Тернопільщини. Пам’ятаймо їхній подвиг!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Степан Яловега

    ... майдан дав нам порошенка злодія зрадника , і став причиною сьогоднішньої тотальної розрухи .... Україна вже ніколи не відбудується

keyboard_arrow_up