Партнер рубрики Події

Рік, як не з нами Любомир Крупа. У Тернополі вшанували пам’ять полеглого Героя

Рік, як не з нами Любомир Крупа. У Тернополі вшанували пам’ять полеглого Героя
  • У суботу, 23 березня, до річниці загибелі тернополянина Любомира Крупи, його рідні, друзі і небайдужі тернополяни віддали шану Герою.
  • У Катедрі відбулася літургія за упокій душі воїна. Опісля – провели панахиду на Микулинецькому кладовищі. 

Тернополянин Любомир Крупа пішов на захист України у перший день повномасштабного російського вторгнення. За словами дружини Ірини Крупи, захисник загинув у важкому бою з окупантами на Харківському напрямку 23 березня 2023 року.

Довгий час його вважали безвісти зниклим. Однак, як розповідали раніше «20 хвилин», за словами пані Крупи, на судовому засіданні Тернопільського міськрайонного суду 6 березня воїна визнали загиблим на основі показів свідків та службового розслідування.

Відео дня

У річницю з дня смерті Любомира Крупи у Тернополі зібралися, аби вшанувати його світлу пам'ять.

Свята Літургія за упокій душі Героя розпочалася о 10 годині в Катедральному соборі УКГЦ. Журналістка «20 хвилин» перебувала на місці події.

Помолитися за померлого Воїна зібралися багато мешканців міста. Зал Катедри був заповнений.

Чимало людей принесли букети квітів — синьо-жовтих кольорів. Багато присутніх плакали, пригадуючи воїна. Перед розп'яттям встановили великий портрет усміхненого Любомира Крупи.

– Ми сьогодні зійшлися тут, щоб у молитві на службі Божій вшанувати душу героя Любомира, який віддав своє життя за нас і за Україну. Ми маємо пам’ятати про усіх Героїв. Пам’ять про них буде вічно жити у наших серцях. Наразі ми не знаємо, де останки Героя України Любомира. Він десь лежить на полі бою. Але прийде час і його останки знайдуть. За нього треба молитися, – висловився архієпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк. 

Присутнім зачитали біографію Любомира Крупи та нагадали про його досягнення. Розповіли також, що один із синів загиблого воїна наразі воює на фронті, продовжуючи справу свого батька.

Рідні та друзі Любомира Крупи помолилися за його спокій. Святі отці виконали «Вічная пам'ять». Разом присутні заспівали «Ой у лузі червона калина» на честь мужнього воїна.

Любомир Крупа був дуже світлою, доброю і порядною людиною, патріотом України, каже про нього заступник голови Тернопільської обласної ради Ігор Сопель. Чоловік упродовж свого життя робив все, аби країна жила краще, виховував у собі, у своїх дітях і товаришах дух патріотизму.

– Мав честь працювати і спілкуватися з Любомиром Левковичем. В мене тільки хороша думка про нього завжди була. Востаннє ми бачилися у той день, коли почалася повномасштабна війна. Тоді зібралися в обласній раді і думали, що робити далі. Пам’ятаю, як ми з ним говорили і Любомир сказав, що прийняв рішення одразу же йти на передову. В перший же день вторгнення він говорив, що буде йти захищати Батьківщину. Любомир Левкович є прикладом для наслідування майбутнім поколінням. Таких людей насправді мало. Вічна пам’ять і слава Герою, – додав Ігор Сопель.

– Ми сусіди, жили на одній вулиці. Спілкувалися багато і дружили не один рік. Разом чимало всього зробили для того, аби утворилася Великоберезовицька селищна громада, – розповів голова Великоберезовицької громади Андрій Галайко. – Любомир був депутатом обласної ради і заступником голови. Ще він педагог, останнім часом очолював освітній заклад. Але коли почалася повномасштабна війна, Любомир у перший же день пішов захищати нас усіх. Він – патріот з дитинства, виріс у дуже патріотичній сім’ї, і це в його крові. Востаннє ми бачилися у грудні 2022 року, напередодні Нового 2023 року, коли Любомир приїжджав у коротку відпустку. Розповідав, як непросто на фронті, показував фото їхнього побуту. На жаль, це була остання наша зустріч...

О 12 годині родичі та друзі Любомира Крупи вирушили на панахиду на Микулинецькому кладовищі.

Редакція «20 хвилин» висловлює щирі співчуття близьким Любомира Крупи. Вічна пам’ять та шана Герою!

Довідка

Любомир Крупа народився 2 вересня 1975 року у Великій Березовиці Тернопільського району.

Упродовж 1992-1997 років навчався у Тернопільському державному педагогічному інституті на історичному факультеті за спеціальністю «учитель історії». У 1997-2000 роках навчався на стаціонарній аспірантурі в Тернопільському державному педагогічному університеті за спеціальністю «Історія України».

У 2003 році успішно захистив кандидатську дисертацію на тему: «Вплив митрополита Андрея Шептицького на суспільне і культурно-просвітницьке життя в Галичині кінця ХІХ – першої половини ХХ століття» у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича.

У 2004 році чоловікові присудили науковий ступінь кандидата історичних наук зі спеціальності 07.00.01 – Історія України. Є автором 28 наукових статей, тез та публікацій.

У 2014 pоці Любомир Крупа був директором департаменту освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації, з 2015 до 2020 рік – заступником голови Тернопільської обласної ради, депутат Тернопільської обласної ради 7-го і 8-го скликань та Великоберезовицької селищної ради.

 

Читайте також:

Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • Maria Patrilo

    Wicña
    Pamat
  • Орися Довга

    Вічна Пам'ять Герою!А душі Царство Небесне!
  • chaika Natalya

    Чудова Людина

    Мій улюблений Викладач з великою літери

    Страшна втрата

    Царство Небесне
  • Наталя Романюк

    Царство небесне Герою.

keyboard_arrow_up