У Тернополі вже продають червонокнижні квіти: скільки просять за букет і які штрафи загрожують за це

У Тернополі вже продають червонокнижні квіти: скільки просять за букет і які штрафи загрожують за це
  • У центрі міста вже можна побачити продавців, які торгують підсніжниками. Це заборонено, оскільки вони занесені до «Червоної книги України». Штраф загрожує не лише продавцям, а і покупцям рідкісних квітів.
  • Ми дізналися, за скільки їх продають у Тернополі та що кажуть продавці.

Продавців з червонокнижними квітами вже можна побачити на вулиці Руській біля церкви Різдва Христового, неподалік ЦУМу, на вулиці Сагайдачного та біля Катедрального собору.

За скільки продають

Підсніжники продають невеликими букетами. Як запевнили деякі продавці – їх вирощують на своїх дачних ділянках спеціально для продажу. Вони вважають – якщо квіти виростили самі, то порушення в цьому немає. Хоча це не так, адже відповідно до Закону продаж червонокнижних рослин заборонено.

Відео дня

– Вирощую квіти для продажу на дачі, – каже одна з продавчинь. – Знаю, що штраф можуть виписати, але жити на щось треба.

Продають букети по 25–35 гривень. Серед місцевих, як ми помітили, попит є. Лише за кілька хвилин спостережень до продавчинь підійшли кілька людей та купили букети.

Чи купуєте ви червонокнижні квіти? Проголосуйте!

Опитування

Чи купуєте ви підсніжники та інші червонокнижні квіти?

Яка відповідальність передбачена 

У міській раді Тернополя закликають місцевих дотримуватися закону, не продавати та не купувати червонокнижні квіти, аби не спонукати продавців до порушень.

Окрім підсніжників, можуть продавати червонокнижний шафран Гейфелів, білоцвіт весняний, цибулю ведмежу (черемшу), горицвіт весняний, конвалію травневу тощо.

– Збирання таких видів рослин призводить до скорочення їх чисельності та знищення цілих популяцій. Обсяги незаконного збору та торгівлі цими рослинами, особливо в передсвяткові дні, набирають злочинного характеру, – повідомили у міськраді.

За порушення вимог природоохоронного законодавства передбачена відповідальність за ст. 88-1 ч. 1, ч. 2 «Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах» Кодексу України про адміністративні правопорушення. Це стосується не лише продавців, а і покупців та тягне за собою накладання штраф від 510 до 1700 гривень за порушення правил придбання або збуту рослин.

Відповідно до частинидругої цієї статті, за придбання чи збут рослин, які перебували в межах територій та об’єктів природно–заповідного фонду, занесених до Червоної книги України тягне за собою накладання штрафу від 1700 до 3655 гривень.

Відповідно до статті 90 «Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України» КУпАП, передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 510 до 850 гривень.

Якщо ви помітили продаж червонокнижних рослин – у міськраді закликають повідомляти про порушення муніципальну інспекцію, правоохоронні органи або Державну екологічну інспекцію.

 

Муніципальна інспекція
+38 073 015 1481 (Viber)
+38 067 447 3186
+38 067 447 3278

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (280)
  • Іраїда Гаврилюк-Мацюк

    Людина виростила на клумбі! В чому кримінал?! Більше немає ніяких злочинів?!!
  • Мія Гакода

    В мене на дачі цілий город.
  • Наталія Лугова

    Та...ще бабусь з кропом і петрушкою потрібно терміново "повиявляти" ...с.ка, "показнички" наше все....і все це на фоні корупції сто зі ста. СТО ЗІ СТА. Автору статті не млосно від власної фальші???? Так, дивись, до зрілості та маска приросте та стане рідною.....
  • Оксана Кащишин

    Вони тупі .На продаж зривають підсніжники ,а цибульки лишаються в землі і розростаються на наступний рік ще рясніше.

keyboard_arrow_up