У Тернополі змія наполохала перехожих у парку “Топільче”

У Тернополі змія наполохала перехожих у парку “Топільче”
фото ілюстративне
  • Змія виповзла на алею у парку "Топільче", де гуляли дорослі та діти у понеділок, 14 жовтня. Про цей випадок у редакцію “20 хвилин” повідомили читачі.
  • Які змії водяться на Тернопільщині та що робити, якщо вас вкусила змія, дізнавалась журналістка “20 хвилин”. 

 

- Ми гуляли із донечкою по парку і раптом донька ледь не стала на величезну змію, - розповідає читачка. - Ми всі дуже налякались і швидко втекли звідти. 

Цю змію тернополянка зустріла у парку "Топільче"

Зазначимо, змій у Тернополі в останні роки побільшало. Тернополян лякають то гадюки, то вужі, яких жителі міста зустрічають посеред вулиці.

Як пояснює доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедрою загальної біології Тернопільського педуніверситету Василь Грубінко, скоріш за все - це вуж, який просто не заліз у сплячку, бо потепліло останніми днями. 

Відео дня

 - Популяція змій на Тернопільщині росте, бо у сільському господарстві використовуються менше агрохімікатів і вони чудово розмножуються, - розповідає Василь Грубінко. - Також у нас тепла осінь та рання весна. Та й змії їсти мають що, бо гризунів стало більше, знову ж таки через теплу погоду. 

За словами пана Грубінка, у Тернопільській області водиться гадюка звичайна та звичайний і водяний вуж. Вужі не є небезпечними, хоча якщо їх роздратувати, можуть вкусити. Тому із ними також обов’язково потрібно бути обережними, додає Василь Грубінко. 

Отруйних змій можна відрізнити від неотруйних за формою голови. Голова отруйних змій має яскраво виражену трикутну форму. Це пов’язано з анатомічним розміщенням отруйних залоз. Отрута цих змій має швидку, але незначну дію. Приблизно половина всіх укусів не супроводжується тяжкими симптомами загального отруєння. Але, якщо не подати допомоги, можливі тяжкі ускладнення, пояснюють в управлінні ДСНС.
Зазначимо, якщо ви зустріли змію посеред вулиці, то можете звернутись в управління ДСНС за номером - 101. 

Що робити, якщо змія вкусила

- Укус змії має важкі прояви та серйозні наслідки. Особливо тяжко переносять їх діти, літні люди й особи зі схильністю до алергічних реакцій та зниженим імунітетом, - коментує заввідділенням КНП "Тернопільський центр громадського здоров’я" Наталія Харченко. -  У разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря. Лише професійний медик зможе надати необхідну допомогу. Проте пам’ятайте, що навіть без медичного лікування укус гадюки надзвичайно рідко призводить до смерті.

 Як зазначає лікарка, не намагайтесь обробляти рану додатково. Не припікайте рану та не прикладайте лід. А також Наталія Харченко каже, не накладати джгут і не висмоктувати отруту. Ефективність цієї процедури досить сумнівна. Зокрема обмежена у часі — це потрібно робити не пізніше ніж за 5-7 хвилин з моменту укусу. При цьому у людини, що надає подібну допомогу не повинно бути пошкоджень (ран, виразок) у ротовій порожнині. 

   Головна допомога для постраждалого — медична, тому якнайшвидше доправте його до лікарні. Вже у медзакладі можуть прийняти рішення ввести антитоксин, але через ризик побічних явищ його призначають лише у важких випадках, - пояснює лікарка. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Оксана

    Гарненький вужик )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up